TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

BALTOJI VAIŠIŲ MAGIJA


Iš pradžių verta apsidairyti ir įvertinti, kaip atrodo ta vieta, kur valgome. Juk stalas, prie kurio susėda visa šeima, visais laikais buvo ypatinga vieta - savotiškas šeimos altorius, o bendras valgymas - slaptingas šeimos ritualas. Beje, kokia tvarka ant stalo, tokia ir šeimoje. Ir ne tik stalo grožis ir švara turima galvoje. Jam verta parinkti vieną iš geriausių vietų namuose.

Per šventes šeimininkės ištraukia puošniausius savo indus, stalo įrankius, staltieses. Kalėdinės spalvos tradicinės - raudona, žalia, aukso, sidabro. Puošti galima įvairiais stalo aksesuarais - servetėlėmis, žvakidėmis, puokštėmis, stikliniais karoliukais, subertais į polėkštes. Dabar madinga derinti netikėtas medžiagas, formas bei faktūras. Ypač maloniai nuteikia rankų darbo nėriniai. Jais puošiamos staltiesės, servetėlės ar pintinės sausainiams, saldainiams, vaisiams dėti.

Skamba neįtikėtinai, tačiau staltiesės baltybė - visų namų apsauga. Bioenergetikai tvirtina, kad taiką ir ramybę iš savo pastogės galima išvyti... neplaunant indų. Jų manymu, didelė kvailystė yra palikti nakčiai ant stalo nešvarius indus. Sakoma, nematomo pasaulio padarai tik to ir telaukia: suspinta tie, kurie minta puvimo energija, o pasistiprinę skleidžia "tamsiąją energiją", kuri taip užteršia aplinką, patalpą, kad bloga lemianti atmosfera išsilaiko joje dar kelias dienas po to, kai išvalomi nešvarumai. Tiesiog juodoji taukuotos lėkštės magija, ar ne?

Staltiese užtiestą pietų stalą gali išniekinti, atrodytų, nekalčiausi dalykai. Dar mūsų seneliai vengė prisišaukti į namus nelaimių, kurias simbolizavo trys daiktai - raktai, kepurė ir krepšys. Jų niekada nedėdavo ant stalo. Mat, jeigu taip padarytum, reikštų, kad greitai būsi priverstas tuos namus palikti.

Teigiama, kad pirmasis baltosios valgymo magijos veiksmas - padėka už maistą. Dėkokime tam, kuo tikime, kad ir Likimui. Tikriausiai esate pastebėję, kad tuos, kurie dėkingi likimui, visad lydi sėkmė. Ir atvirkščiai - niurzgaliams dėsningai nesiseka.

Gaminkite valgį visada su gera nuotaika, galvodami apie žmones, kurie susės prie jūsų stalo. Turbūt girdėjot apie tai, kad gaminant valgį blogos nuotaikos neigiama energija pereina į maistą?

Mūsų seneliai, pavalgę Kūčių vakarienės, nukraustydavo nešvarias lėkštes ir indus nuo vaišių stalo, stalą nuvalydavo, bet gerosioms vėlėms (dūšelėms) palikdavo maisto ir gėrimo švariuose induose. Taip jie pagerbdavo tuos, kurie nesėdėjo prie jų stalo.

Linksmų, ramių ir baltų švenčių.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]