KAI YRA PINIGŲ

Vytautas GENDVILAS

DAR VIENA GALIMYBĖ


Nuo 2005 metų pavasario pradėjusi ispaniškų vynų pasiūlos plėtrą uždaroji akcinė bendrovė "Mineraliniai vandenys" vyno mėgėjams siūlo Lietuvoje rinktis "Enate" vyninės vyną. Ispanijos šiaurėje esančio Aragono krašto vynas nėra tiesiog dar vienas naujas pavadinimas. Ispanijos vyndarių "Svajonių komandai" priklausantys "Enate" vyninės vyndariai iš visų išsiskiria ypatingu požiūriu į vynuogynų priežiūrą, produkcijos apipavidalinimą ir verslo socialinę atsakomybę.

Etiketė ir vyno butelys"Enate" vyninė atsirado prieš penkiolika metų. Ją įkūrė negausi investuotojų grupė - naujų verslo projektų kūrėjai bei vyno gamybos ekspertai. Jie nusprendė Pirėnų kalnų priekalnėje įkurti vynuogyną. Nuo 1991 metų veikianti vyninė gamina tik aukščiausios kokybės vyną.

"Enate" vyninei priklauso net 400 hektarų nuosavų vynuogynų. Jos pastatų projektuotojas po šio darbo sulaukė daugybės užsakymų. Tačiau "Enate" ypač garsi ypatingu vyno skoniu. Garsiam pasaulyje vynui gaminti skirtų vynuogių sodinukai atvežti iš Venecijos apylinkių. Taip pasielgta todėl, kad būtent iš Italijos atvežtoms vynuogėms geriausiai tiko šalia Enate miestelio esanti žemė. Čia labai sausas klimatas, todėl teko įrengti itin sudėtingą lašelinio laistymo sistemą. Kelios dešimtys automatinių meteorologinių stotelių surenka duomenis apie saulės radiaciją, vėjo greitį, lapų džiūvimą, dirvožemio drėgmę, kitus aplinkos duomenis ir skubiai perduoda į kompiuterį. Iš čia duodama komanda laistymo sistemai, kiek ir kurioje vietoje reikia palaistyti. Tokių modernių vynuogynų pasaulyje yra dar labai nedaug.

Temperatūrų kaita, kritulių stoka, skurdus dirvožemis ir sukuria ypatingą "Enate" vyninės vyno skonį. Daug lemia ir gamybos ypatumai. Visos vynuogės, koks bebūtų gausus derlius, skinamos tik rankomis. Vyninėje visos kekės dar kartą perrenkamos. Paties vyno gamyboje nenaudojamos Australijos ar JAV vyndarių sukurtos nenatūralios technologijos. Raudonas "Enate" vyninės vynas yra brandinamas ąžuolinėse statinėse.

Pagamintą ir į butelius supilstytą vienos iš geriausių Ispanijos vyninių vyną puošia ir garsiausių šalies menininkų sukurtos etiketės.

Būdami sąmoningi socialinės visuomenės nariai, "Enate" vyninės vadovai stengiasi padėti ir neregiams. Nors tai ir pabrangina etikečių gamybą, tačiau "Enate" vyninė savo produkciją ženklina etiketėmis su užrašais ir brailio raštu. Tai buvo svarbu ir "Enate" vyno platintojams Lietuvoje UAB "Mineraliniai vandenys". "Enate" pagamintas vynas yra kol kas vienintelis Lietuvoje su užrašais brailio raštu.

Jo galima rasti restoranuose ir firminėse UAB "Mineraliniai vandenys" parduotuvėse. Brailio raštu ženklinamas vynas - tai priklauso nuo jo rūšies - kainuoja nuo 25 iki 100 litų.

Lietuva kol kas negarsėja pasaulyje kaip vynų gamintoja. Tačiau vis garsiau kalbama apie mūsų šalyje gaminamą alų. Belieka palinkėti Lietuvos aludariams sekti ispanų vyndarių pavyzdžiu ir lietuvišką alų imti ženklinti ir brailio raštu.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]