MUMS RAŠO

Irina SADAUSKIENĖ

DOVANŲ - KOMPIUTERIS


Regėjimo negalią turinti tauragiškė studentė Viktė Brazauskaitė sulaukė pagalbos iš Seimo nario Vaclovo Karbauskio. Praėjusią savaitę jai buvo įteiktas naujutėlis kompiuteris, kurį mergina galės vežtis į universiteto bendrabutį.

Rugsėjį "Mūsų žodyje" jau buvo rašyta apie beveik aklą merginą, apie tai, su kokiomis problemomis kasdien susiduria.

Seimo narys V.Karbauskis, V.Brazauskaitė ir tiflopedagogė V.Čirvinskienė šalia dovanos ir kompiuterinės įrangos. Benjamino POCIAUS nuotr.Šią vasarą, baigusi Tauragės Jovarų vidurinę mokyklą, mergina įstojo studijuoti istorijos į Klaipėdos universitetą. Ji kremta mokslus ten, kur nelengva mokytis net ir visiškai sveikiems jaunuoliams. Viktė pasakojo, kad pirmą studijų mėnesį buvo labai sunku, nes buvo įpratusi, kad žinotų jos bėdą, o mokytis padėdavo mama, kuri garsiai skaitydavo vadovėlius ir programinę literatūrą. Nemažai padėjo ir tiflopedagogė Veronika Čirvinskienė. Universitete tokių pagalbininkų nebeliko, nes šalia nebėra artimųjų, o iš dėstytojų ne visuomet pavyksta sulaukti supratingumo. Matydami merginą su akiniais, jie įsivaizduoja, kad tai tik nežymus regos sutrikimas. Viktė sakė, kad mokosi, kiek tik leidžia jėgos, pati skaito reikiamą literatūrą, tačiau nuo įtampos pavargsta akys ir merginai tenka padėti knygas į šalį, perskaičius vos 10-20 puslapių.

Tačiau didžiausia Viktės problema iki šiol buvo kompiuteris. Bendrabutyje jo mergina neturėjo, o kiekvienas studentas žino, kiek atsiskaitymų ir referatų, kitų savarankiškų darbų reikia atlikti tik kompiuteriu. Tiesa, Tauragėje, pas tėvus, kompiuteris yra, bet jo nepavežiosi į Klaipėdą ir atgal savaitgaliais. Mat Viktė grįžta namo kiekvieną savaitgalį ir stengiasi mokytis ir namuose. Be to, ji turi jaunesnį brolį, kuriam kompiuteris - jau irgi būtina mokymosi priemonė. Dar vienam naujam kompiuteriui tėvų lėšų nepakako, todėl buvusi Viktės mokytoja Veronika Čirvinskienė ėmėsi iniciatyvos ir surado rėmėją, kuris padėjo Viktei įsigyti naują kompiuterį. Seimo narys Vaclovas Karbauskis, išgirdęs iš tiflopedagogės apie merginos bėdą, iš savo lėšų paaukojo porą tūkstančių litų ir padovanojo gabiai, valingai ir tikslo siekiančiai merginai kompiuterį bei spausdintuvą.

Mergina sakė, kad dabar ir bendrabutyje galėsianti dirbti su specialiai silpnaregiams pritaikytomis programomis - jai bus lengviau skaityti ir ruoštis paskaitoms. Be to, bendrabutyje yra interneto prieiga, todėl lengvesnė ir spartesnė bus ir informacijos paieška.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]