LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Stasė MAŽUOLIENĖ

TRYS DIENOS PAJŪRYJE


Jau rašėme, kad šiais metais Švenčionių rajono organizacija vykdo programą "Kaip išsaugoti sveikas akis mokantis". Pasinaudodami programai skirtomis lėšomis galėjome rajono vaikams, turintiems regėjimo problemų, patikrinti akis. O silpnaregiams vaikams, besimokantiems integruotai, galėjome skirti nekaitrinių šviestuvų mokymosi vietai apšviesti, įgarsintai grožinei literatūrai skaityti skyrėme magnetofonų. Penkiems vaikams nupirkome akinius, buvo išleistas informacinis lankstinukas.

Džiaugiamės jūraRajono silpnaregiai vaikai su nekantrumu laukė ir programoje numatytos išvykos. Programoje iš tikrųjų buvo numatyta vienos dienos išvyka. Tikslas - suteikti vaikams galimybę trumpai pakeisti namų aplinką, pasimokyti savarankiškumo, įgyti pasitikėjimo savimi, suprasti šalia esantį žmogų, jam padėti, užjausti. Vykdant projektą atsirado galimybė išvykti trims dienoms prie jūros. Lėšas papildė pinigai, t.y. žmonių paaukoti du procentai nuo pajamų mokesčio. Norėjome pamatyti išsvajotą Baltijos jūrą, pakvėpuoti jodo prisotintu oru, kopose pasiklausyti jūros šniokštimo, aplankyti vienintelį Lietuvos reabilitacijos centrą, visiškai pritaikytą akliems ir silpnaregiams, esantį Palangoje.

Užsisakėme autobusą ir nekantraudami laukėme rugpjūčio 16 dienos. Artėjant išvykimo dienai, kai kurie tėvai atsisakė kelionės, nes prieš tai labai lijo ir buvo šalta. Todėl į atsiradusias laisvas vietas pakvietėme rajono organizacijos narius. Ankstyvą rytą prie rajono organizacijos būstinės atvažiavo individualios įmonės "Seknija" autobusas, vairuojamas Audriaus Stanaičio. Su pakilia nuotaika mes, 33 žmonių grupė (mažiausias keliautojas buvo metų ir trijų mėnesių kartu su mama, o vyriausias - 75 metų), paliekam Švenčionis ir važiuojam jūros link. Sėkmingai pasiekėm "Spindulio" poilsio namus Šventojoje, kuriuose laikinai apsigyvenome.

Pagaliau einam Baltijos jūros pakrante. Mūsų laimei, oras pasitaikė nuostabus - net nepastebėjom, kaip prabėgo trys dienos. Antrą dieną visi draugiškai aplankėme garsią Palangą, pasivaikščiojom Basanavičiaus gatve, grožėjomės Baltijos jūra ir miestu nuo tilto. Pabuvom reabilitacijos centre, kur tifloreabilitologė Daina Vitkauskienė mielai supažindino su centro aplinka, pavedžiojo po procedūrų kabinetus, parodė naujausias tiflopriemones. Visiems labai patiko dar niekad nematytos "kalbančios" svarstyklės, o mažuosius nustebino dideli pripučiami kamuoliai, ant kurių gali laipioti, o jie nesprogsta. Galėjai minti stovinčio dviračio pedalus ir nenugriūti, palaipioti kopėtėlėmis, pabūti vaistingųjų arbatų kvapų terapijos seanse, pasigrožėti baseinu su pašildytu jūros vandeniu. Ėjome iš vieno procedūrų kabineto į kitą. Ne vienas pasvajojo, kaip gera būtų gauti reabilitacinį kelialapį. Į šį centrą mielai vyktų gydytis ir silpnaregiai bei akli vaikai, lydimi tėvelių. Deja, kol kas vaikai, turintys regos problemų, į šį centrą gydytis nepriimami.

Vakare ant tilto sulaukėme saulėlydžio ir visi laimingi, kupini įspūdžių grįžome į Šventąją. Vakarodami "Spindulio" namų skverelyje, dar ilgai dalijomės patirtais įspūdžiais. Niekas nenorėjo miego. Besišnekučiuodami sulaukėm ryto, o antroje dienos pusėje gerai įdegę saulėje tuo pačiu autobusu išvažiavome namo. Nuotaika buvo puiki, netrūko ir vairuotojo A. Stanaičio paslaugumo bei dėmesio. Atsisveikindami vieni kitiems sakėme ne "viso gero", o "iki kito karto".

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]