PROJEKTAI

Egidijus BIKNEVIČIUS

IEŠKO NAUJŲ GALIMYBIŲ


Lietuvos aklųjų inovacininkų sąjunga 2005 m. rugpjūčio mėn. 5-13 dienomis Ignalinoje įgyvendino projektą "Socialinė neįgaliųjų integracija į visuomenę, naudojant sportą kaip priemonę". Pagrindinis projekto tikslas - paskatinti regėjimo negalios jaunimą aktyviau dalyvauti tarptautinėje veikloje, realizuoti bendrus projektus su partneriais iš užsienio šalių. Mainuose dalyvavo 32 dalyviai iš Latvijos, Estijos, Čekijos, Graikijos ir Lietuvos. Sportinė veikla suteikė programai laisvumo, teigiamų emocijų ir jaunatviško veržlumo. Bene svarbiausias stovyklos Ignalinoje bruožas - kad regėjimo negalią turinčių ir gerai matančių jaunuolių buvo po lygiai. Per tą savaitę jie dalyvavo įvairiuose renginiuose, drauge gyveno, daug sužinojo vieni apie kitus.

Savaitę trukusio renginio metu buvo daug įvairiausios veiklos, kai jaunimas sportavo ir dirbo grupėmis įgyvendindami specialiai parengtas užduotis. Pirmosiomis dienomis vyko susipažinimo žaidimai, diskusija, kokios sporto šakos prieinamiausios regėjimo negalią turintiems žmonėms, susitikimas su pasižymėjusiais neįgaliais Lietuvos sportininkais. Vėliau buvo įgyvendinama sportinė programa: vyko parodomosios bei mėgėjiškos šaškių, šachmatų varžybos, golbolo rungtynės. Žaidėme "floorball" ir aklųjų futbolą. Pastarieji du žaidimai Lietuvoje dar nauji ir beveik nežinomi, bet kitose šalyse aklieji juos žaidžia. Laisvalaikiu jaunimas važinėjo dviračiais, plaukiojo valtimis ir vandens dviračiais. Bene labiausiai visiems patiko iškyla baidarėmis, kur ir neįgalieji, ir regintieji turėjo labai gerą progą pažinti vienas kitą - pastebėti bruožus, kuriuos kasdieniame gyvenime ne visada pastebime. Kai vienoje baidarėje atsiduria regintysis su neregiu, atsiranda dalykų, su kuriais ne kiekvienas gali susidoroti. Tokiose situacijose, kai neįgaliajam reikia pagalbos įlipti į valtį, pasiimti irklą ar perspėti, kada reikia pasilenkti plaukiant po žemais medžiais, pastebėjome, kad daugelis reginčiųjų net nesuvokia, kada reikia pagelbėti, o kada elgtis kaip su lygiaverčiu partneriu. Žinoma, ir ne vienas neregys neįstengia paprašyti pagalbos, kur jos reikia. Taip atsitinka gal dėl nemokėjimo, nedrąsos, o gal dėl nesusivokimo. Nors pasitaikė, kai neregiai prisėmė vandens į batus ar pajautė ne visai malonų šakos brūkštelėjimą, bet paaiškinus palydovams, kaip derėtų elgtis tokiais atvejais, panašių situacijų nebuvo.

Neišdildomus potyrius regintiesiems paliko aklųjų futbolo ir golbolo žaidimai, kai jiems patiems buvo užklijuojamos akys ir suteikiama puiki proga pasijausti taip, kaip jaučiamės mes - aklieji. Iš pradžių - drąsūs ir pasiryžę kovoti už savo komandą iš paskutiniųjų, o kai atsiduria tamsoje - bejėgiai ir nedrįstantys pajudėti iš vietos. Tuo metu apie žaidimą ir rungtynes jau nebegalvojama, visos mintys sukoncentruotos ties vienu - kaip susitvarkyti su pačiu savimi, kaip susiorientuoti erdvėje?

Nemažesnį įspūdį padarė ekskursija į žirgyną ir jodinėjimas. Kai kurie dalyviai galėjo pirmą kartą gyvenime pajusti, ką reiškia sėdėti ant žirgo ir išsilaikyti. Teigiamų emocijų užteko ir neįgaliesiems, ir regintiesiems.

Buvo bandoma parengti paraiškas konkrečioms idėjoms realizuoti. Jaunimas daugiau sužinojo, kas yra ksenofobija, labai aiškiai buvo parodyta, ką reiškia diskriminacija, o daugelis turėjo progą pajausti, kaip jaučiasi diskriminuojamasis.

Nors orai ir nelepino, bet tai nesutrukdė sukurti draugišką atmosferą, įgyvendinti pagrindinius sumanymus, geriau pažinti neįgaliesiems reginčius, o pastariesiems - bendraamžius su regėjimo sutrikimais. Išanalizavę dalyvių įvertinimo anketas, susidarėme nuomonę, kad renginys pavyko ir davė naudos tiek siekiant neįgaliųjų integracijos tikslų, tiek tolimesniam tarptautiniam bendradarbiavimui. Čia reikėtų paminėti renginį, įvyksiantį rugsėjo mėn. Čekijoje, į kurį išvyksta 7 aktyviausi Lietuvos aklųjų inovacininkų sąjungos atstovai.

Už puikią progą geriau pažinti vieniems kitus, įgyvendinti bendras idėjas, pasportuoti ir pasakyti visuomenei, kaip galima suartinti jaunimą su turinčiais regėjimo negalią esame dėkingi Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūrai, parėmusiai mūsų idėją. Nors esame jauni, bet žinome, ko norime iš savęs ir gyvenimo, todėl investicijos į mažiau galimybių turintį jaunimą tikrai pasiteisins jau ateityje.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]