RENGINIAI

Andrius VAINORAS

AK, TOS ŠVENTĖS


Kaip ir pernai Vilniuje, Arkikatedros aikštėje, netrūko šventiško šurmulio, mugės triukšmo, muzikos garsų, kareiviškos košės, noro būti pastebėtiems, suprastiems ir įvertintiems. Kaip ir pernai, rugsėjo 5 d. (skyrėsi tik diena), čia vyko tradicinė respublikinė neįgaliųjų šventė "Tau, Vilniau". Kaip ir prieš metus šventė buvo vienas iš "Sostinės dienų-2005" renginių. Joje dalyvavo neįgaliųjų organizacijos, dienos (užimtumo) centrai, meno kolektyvai iš visos Lietuvos. Vyko neįgaliųjų darbų mugė, koncertas. Šiais metais šventę "Tau, Vilniau" pavesta surengti Lietuvos specialiosios kūrybos draugijai "Guboja", tačiau, matyt, nedaug tesuklysime sakydami, kad tikroji tokių švenčių organizatorė buvo ir tebėra Lietuvos invalidų reikalų taryba. Nuolatinė švenčių viešnia (šie metai irgi nebuvo išimtis) yra socialinės apsaugos ir darbo ministrė Su socialinės apsaugos ir darbo ministre V.Blinkevičiūte pabendrauti norėjo kiekvienas Vilija Blinkevičiūtė. Na, o kur ministrė, ten paprastai ir jos vadovaujama ministerija - šventėje galėjai sutikti ir daugiau šios ministerijos darbuotojų, kuruojančių veiklos sritis, vienaip ar kitaip susijusias su neįgaliaisiais ir neįgalumu.

Šventėje "Tau, Vilniau" dalyvavo ir aklieji - meno saviveiklos mėgėjai, amatininkai. Iš Šiaulių atvyko folkloro kolektyvas "Sedula", LASS Panevėžio ir Utenos apskričių atstovai, aklieji iš Jonavos, Marijampolės. Dalyvavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro saviveiklininkai, tautodailininkai, Neįgaliųjų verslo informacijos centro amatininkai. Veikė keli paviljonai, kuriuose buvo galima įsigyti regėjimo negalią turinčių tautodailininkų ir amatininkų dirbinių, meno saviveiklos įrašų, gauti informacinių leidinių apie regėjimo negalią bei Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą, jos teikiamas paslaugas.

Šventinė košė panevėžiečiams patikoKaip jau sakėme, šventė buvo šurmulinga ir triukšminga, juo labiau kad ir oras pasitaikė geresnis nei pernai ar užpernai. Tik vaikščiok tarp stalų ir paviljonų ir stebėkis... Kiek daug gražių reikalingų daiktų ir daiktelių, be kurių savo buities neįsivaizduojame, prigaminta! Kiek daug naujų idėjų norint galima pasisemti ar tiesiog "nušvilpti". Štai kad ir idėja pardavinėti plytas, tiksliau, galimybę ant plytos įsiamžinti - užsirašyti savo vardą ir pavardę. Viena tokia plyta-galimybė kainuoja 10 Lt. Surinkti pinigai skiriami proto negalią turintiems vaikams, kiekvienas, "nusipirkęs" plytą, gauna padėką ir vieną sutarties egzempliorių, kad tikrai pirko plytą, o ne sakysime, du ar tris bokalus alaus. Plytas pardavinėja jaunos simpatiškos panelės - kaip čia dabar atsisakysi nepirkęs?

Visuotiniame pritarimo šurmulyje buvo galima išgirsti ir kitokių balsų: kasmet ta pati Arkikatedros aikštė, ta pati mugė, koncertas, neregiai - ir tie patys žmonės. Ar nebūtų laikas paieškoti naujų formų, naujų visuomenės sudominimo būdų? Ar nebūtų geriau, įdomiau, originaliau, jeigu neįgalieji, užuot rengę savas muges ir savus koncertus, dalyvautų bendruose "Sostinės dienų" renginiuose? Turėta priekaištų ir šventės organizatoriams: mugės teritorijoje nebuvo nė vieno kioskelio, kuriame galėjai nusipirkti ledų, mineralinio vandens ar stiklą arbatos. Tiesa, tokių vietų aplink Arkikatedros aikštę, reikia manyti, yra, ir gal net ne viena. Tačiau pabandykite, atvykęs ar atvykusi iš kito miesto, ypač jeigu dar turite regėjimo ar judėjimo negalią, ją greitai susirasti...

Nesinori šio rudeniškai giedro pasakojimo baigti minorine gaida. "Sostinės dienos-2005" prasidėjo garsiosios grupės "Pink Floyd" albumo "Siena" lietuvišku atlikimu "Vingio" parke ir baigėsi neįgaliųjų švente. Kasmet jos tos pačios ir drauge kitos. Čia turbūt ir slypi jų patrauklumas, jų žavesys. Panašiai, matyt, turėtume elgtis ir mes, neįgalieji, - kasmet būti tie patys ir kartu kitokie.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]