TURINT LAIKO

Giedre REČIŪNIENĖ

NATŪRALŪS VITAMINAI


Visi, atrodo, žino, kad reikėtų valgyti daug vaisių, kadangi tai labai sveika. Tačiau nedaugelis jų valgo pakankamai, o dar mažiau žino, kam juos reikia valgyti. Vaisiuose gausu natūralių vitaminų bei mineralų, kurie padeda išlikti sveikam. Kai kurie vitaminai ir mineralai yra antioksidantai ir sudaro natūralią organizmo apsaugą, kovoja su laiko sukeliamais negalavimais, padeda apsisaugoti nuo ligų.

Vasarą viskas labai paprasta. Soduose pilna uogų, vaisių ir daržovių. Miškuose noksta ypač vertingos miško uogos, kurių visada galima įsigyti turguje. Tačiau per vasarą sukauptos vitaminų ir mineralinių medžiagų atsargos po kelių mėnesių išsenka, o jų reikia nuolat - ypač pavasarį. Todėl nuo seno žmonės ieško būdų, kaip žiemą išlaikyti daržoves, vaisius ir uogas. Vienas iš būdų - užšaldymas.

Specialiai paruošti ir staigiai sušaldyti vaisiai, uogos ir daržovės gerai išlaiko audinių struktūrą, produkto maistines savybes ir išvaizdą. Šaldymas pailgina greitai gendančių šviežių daržovių bei vaisių ir uogų vartojimo laiką. Šaldyti švieži produktai skoniu, kvapu, maistingumu ir vitaminų kiekiu mažai skiriasi nuo šviežių - juos galima valgyti bet kuriuo metų laiku. Tokie produktai ypač vertingi pavasarį ir vasaros pradžioje, kai maža šviežių vaisių ir daržovių.

Šaldomi tik sunokę vaisiai ir uogos. Tam tinka plastmasinės dėžutės, celofaniniai ar folijos maišeliai. Vaisiai ir uogos atitirpinami natūraliai kambario temperatūroje. Jokiu būdu jų negalima kaitinti ant ugnies ar verdančiame vandenyje. Geriausia vartoti nevisiškai atitirpintus vaisius ir uogas - geriau juos pateikti pusiau sušalusius, kai produktas būna apie 0 laipsnių.

Labai tinka užšaldyti braškes, mėlynes, žemuoges, avietes. Švarias uogas supilame į nedideles plastmasines dėžutes (tinka nuo margarino) nedidelėmis porcijomis, ant viršaus užberiame kelis šaukštus cukraus ir dedame į šaldiklį. Valgymui išsiimam po nedidelę porciją vaisių ar uogų. Šaldytos uogos ir vaisiai turi daugiau vitaminų negu uogienės (konservavimas cukrumi), nes jie neapdoroti termiškai.

Šaldytos šviežios daržovės vartojamos gaminant įvairius patiekalus. Iš jų gaminant sutaupoma laiko, nes daržovių nereikia apdoroti, plauti, lupti, pjaustyti. Visa tai mes būname padarę prieš užšaldydami daržoves. Šaldytas daržoves reikia laikyti šaldiklyje, neleisti joms atitirpti. Kai gaminame, šaldytas daržoves iš karto pilame į verdantį vandenį ir verdame. Jos išverda maždaug tris kartus greičiau negu šviežios. Greitai verdant, geriau išlieka jų skonis, kvapas, spalva, vitaminai.

Galima užšaldyti žalius žirnelius (išlukštenam iš ankščių sunokusius, bet dar nepageltusius, supilame į celofaninius maišelius nedidelėmis porcijomis), morkas (nuplauname, nuskutame, sutarkuojame per burokinę tarką, sudedame porcijomis į plastmasines dėžutes), porus (nuplaunam, nupjaunam šaknis, pageltusias lapų viršūnes, suvyniojame į celofaninį maišelį ar foliją), pupeles, brokolius ir kt. Šviežių šaldytų daržovių galima pačioms pasiruošti visai žiemai - tai labai patogu ir sveika.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]