RENGINIAI

Rita ŠIDLAUSKAITĖ

IR VĖL "BALTIJOS BANGA"


"Baltijos banga", pernai skalavusi Estijos pakrantę, šiais metais suošė Latvijoje. Liepos 1-2 dieną Ciesyje įvyko tarptautinis estradinės muzikos festivalis. Šįkart renginys jubiliejinis - aklųjų ir silpnaregių ansamblių ir solistų varžytuvės vyko jau penkiasdešimtą kartą. Festivalyje, kaip įprasta, dalyvavo grupės ir atlikėjai iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Mūsų šaliai jame atstovavo "Vilkpėdė" - Petro Garšvos vadovaujamas estradinis ansamblis iš Vilniaus ir kauniečių "Meniu" - vadovas Audrius Lenkšas. Malonu pastebėti, kad tarp mūsų kolektyvų jau kelionės pradžioje užsimezgė nuoširdūs santykiai. Vyravusi gera atmosfera galbūt ir padėjo lietuviams pasiekti puikių rezultatų.

Vilniečių “Vilkpėdė” pelnė didįjį prizą. S.Armono nuotr.Festivalyje dalyvavo dar trys ansambliai iš Latvijos (du iš jų - moksleivių) ir dvi estų grupės. Taip pat buvo keli vokalistai.

Renginio organizatoriai pasistengė, kad festivalio dalyviai ne tik atliktų savo programas, bet ir turiningai praleistų laisvalaikį. Vos atvykę ir pavakarieniavę, išėjome susipažinti su Ciesio (maždaug Radviliškio dydžio miestelio) įžymybėmis. Išgirdome apie ketverius jo vartus, pamatėme pilį, soborą, pasivaikščiojome po gražiai sutvarkytą parką.

Festivalio rytas žadėjo giedrą, todėl su gera nuotaika išdūmėme į repeticiją, kuri vėlavo bemaž pusantros valandos. Tikėkimės, kad kitais metais lietuviai to išvengs. Dalyviai belaukdami savo eilės išmėginti balsus ir instrumentus pavargo, todėl repeticija nieko gero nežadėjo.

Koncerto pradžią pakoregavo gamta. Staiga dangų aptraukė storas, nežinia iš kur atklydusių debesų apklotas, ir pliūptelėjęs lietus negailestingai išprausė negausiai į miesto parką susirinkusius žiūrovus. Per visą koncertą lietus galynėjosi su saule, kol pagaliau buvo jos įveiktas. Labiausiai nepasisekė žiuri, kuri čia kaito, čia šlapo, bet neturėdama kur trauktis, nepasidavė ir garbingai sulaukė renginio pabaigos.

Rezultatai, žinoma, nudžiugino, nes lietuviai užėmė prizines vietas. Vilniečių "Vilkpėdė", pripažinta absoliučiai geriausiu ansambliu, pelnė didįjį prizą. Kauniečiai liko treti. Vilniečiams, nors jie dalyvavo pirmą kartą, ypač pasisekė, nes jie geriausiais pripažinti net keturis kartus: vadovas P. Garšva geriausiai aranžavo latvišką dainą; Ona Lozickienė ir Nomeda Petrauskaitė - geriausias vokalinis duetas; ansamblis - geriausias tarp ansamblių: Algimantas Arbočius apdovanotas specialiu žiuri prizu už latviškoje dainoje atliktą vaidmenį (labai artistiškai nešiojo vandenį po sceną). Taigi keturios nominacijos. Geriausiais vokalistais tapo Edijs Fuksis iš Latvijos ir Valdemars Valkenklau iš Estijos. Tarp moterų geriausiai padainavo pernykštė šios nominacijos laureatė Marju Saar iš Estijos ir Ilona Ezerinia iš Latvijos. 2004 metų didžiojo prizo nugalėtojai - mokinių pučiamųjų instrumentų ansamblis "3, 4, 5" iš Latvijos - šiais metais liko antri.

Maloniai nustebino žiuri darbas. Tikrai nestokota objektyvumo. Ne paslaptis, kad gyvą muziką vis dažniau keičia fonogramos, kad tiek vokalistai, tiek instrumentininkai kartais nelabai tesirūpina tuo, ką daro.

Kaip paprastai, renginys baigėsi draugišku pasisėdėjimu, kuriame pagerbtas Raivo Kunder (Estija), dalyvavęs visuose "Baltijos bangos" festivaliuose. Delegacijos pasikeitė suvenyrais. Mūsų delegacijos vadovas LASS pirmininko pirmasis pavaduotojas Sigitas Armonas, pažadėjęs gerą orą, visus kitai vasarai pakvietė į Lietuvą.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]