KAIP PELNOMĖS DUONĄ

Henrikas STUKAS

MATANČIOS RANKOS


Karolis VerbliugevičiusKaip pradėti sėkmingą verslą? Šis klausimas kankina ne vieną neregį bei silpnaregį. "Pirmiausia derėtų surasti arba pasirinkti sritį, kurioje norėtumėte išmėginti savo jėgas. Vėliau sugalvokite verslo viziją. Kitais žodžiais tariant - idėją. Ji gali būti sena kaip pasaulis, tik pažvelkite į ją netradiciniu žvilgsniu. Tuomet nedvejodami ir neatidėliodami kitai dienai pradėkite ją realizuoti. Ryžtingumas versle yra vienas iš sėkmės garantų," - teigia verslininkas, masažo salono "Matančios rankos" savininkas Karolis Verbliugevičius.

 

NORISI GYVENTI GERIAU

Gyvenimo negandos Karolio nepalaužė, atvirkščiai - užgrūdino ir privertė kovoti už save. Vaikinas regėjimo neteko prieš keletą metų autoavarijoje. Tada jis mokėsi Vilniaus pedagoginiame universitete. Nepaisydamas nelaimės jis baigė šią aukštąją mokyklą. Vėliau studijavo vadybą Vilniaus universitete. Baigęs mokslus įsidarbino mokytoju. Daugelis pasitenkintų tokiais pasiekimais. Tik ne K. Verbliugevičius. Jis troško veiklos. Puikiai išmokęs dirbti kompiuteriu, turimomis žiniomis dalijosi su kitais nelaimės draugais. Karolis pradėjo bendradarbiauti su Neįgaliųjų verslo informacijos centru, kuriame mokė neregius dirbti kompiuteriais. Ten ir subrendo mintis pradėti savo verslą. Bet kokį? Į šį klausimą neregys ilgai negalėjo surasti tinkamo atsakymo. Tik po ilgų dvejonių ir apmąstymų pasirinko visiems senai žinomą ir tarp neregių bei silpnaregių populiarų verslą - masažą. Neregys verslininkas pasakojo: "Kodėl ėmiausi verslo? Lyg viską turėjau: darbą, pamokas, kursus. Manęs netenkino tik maža smulkmena - užmokestis. Kaip kiekvienas jaunas žmogus, noriu gyventi ne itin skaičiuodamas turimus pinigus. Mokykloje norimos sumos negalėjau uždirbti. Todėl nieko kito neliko, kaip imtis verslo. Prisiminiau savo antrąją - vadybininko - specialybę. Juk buvau baigęs Vilniaus universiteto Tarptautinę verslo mokyklą. Studijuodamas gaudavau daug bendros informacijos apie verslą. Neįgaliųjų verslo centre sėmiausi praktikos. Man liko tik suderinti šiuos du dalykus. Nusprendžiau įkurti darbo vietą ne tik sau, bet ir kitiems nelaimės draugams".

Karolis nusprendė įkurti modernų masažo saloną. Šią verslo sritį pasirinko neatsitiktinai. Masažas yra visiems gerai suprantama paslauga. Be to, visuomenėje vyrauja nuomonė, jog neregiai ir silpnaregiai masažuotojai yra vieni geriausių savo amato žinovų. Tuo Karolis ir nusprendė pasinaudoti.

K. Verbliugevičius nedelsdamas ėmėsi įgyvendinti verslo idėją. "Šį žingsnį paakino žengti viena gera knyga. Joje buvo teigiama, jog pati nuostabiausia idėja nebus gera, kol netaps įgyvendinta. Nuo sumanymo iki jo įgyvendinimo nepraėjo nė metai. Šie metai buvo labai įdomūs. Teko beprotiškai daug dirbti. Tai buvo dar vienas mano jėgų išmėginimas. Aišku, be artimųjų, draugų nuoširdžios pagalbos nebūčiau išsivertęs. Jie man labai padėjo: patarimais, pinigais. Ir taip mano beformė idėja įgijo konkretumo," - pasakojo neregys verslininkas.

Pirmas rūpestis - masažo salonui surasti tinkamas patalpas. Karolis su draugais išmaišė visą Vilniaus miestą. Vadovavosi principu: jos turi būti pirmame aukšte su atskiru įėjimu, judrioje vietoje, netoli sustojimo, apsuptos įvairiausių įstaigų su automobilių stovėjimo aikštele. Tokias patalpas pavyko surasti pačiame Vilniaus centre netoli Lukiškių aikštės. Karolis nedvejodamas jas nusipirko. Butas buvo neremontuotas. Taupydamas lėšas neregys verslininkas nusprendė butą susiremontuoti pats. Artimieji neatsisakė pagelbėti. Darbai spėriai judėjo į priekį. Remontas užtruko kelis mėnesius.

Antras rūpestis - savojo "veido" paieškos. Suremontavus patalpas reikėjo sugalvoti, kaip išsiskirti iš kitų masažuotojų. Karolis nusprendė pasirinkti originalią masažo salono iškabą, už kurios užkliūdavo bemaž kiekvieno praeivio akis. "Kaip sakoma, vykusi reklama - pusė darbo. Tinkamos reklamos sugalvojimas - nepaprastas dalykas. Ilgai svarsčiau, ką joje rašyti. Esu neregys - tai didžiausias trūkumas. Svarsčiau, kaip šį trūkumą paversti privalumu. Taip atradau "Matančias rankas". Salonas veikia jau daugiau kaip pusę metų, galiu drąsiai teigti, jog šis sumanymas pasiteisino. Žmonės į mus atkreipė dėmesį," - džiaugėsi neregys masažo salono "Matančios rankos" savininkas Karolis Verbliugevičius.

Neregys suvokė, jog vien reklaminės iškabos nepakaks. Norint privilioti pacientus reikia koncentruotos ir įvairiapusės reklamos bei reklaminių akcijų. Karolis ėmėsi ryžtingų žingsnių. Negailėdamas lėšų apie savo saloną skelbėsi žiniasklaidos priemonėse, reklaminiuose lankstinukuose, internete. Masažo naujovė sudomino pacientus.

 

SALONE NETRŪKSTA NUOŠIRDAUS RŪPESČIO

Sunkiausia buvo pasirinkti tinkamus darbuotojus. Neregys verslininkas suprato, jog jie turi būti ne tik geri specialistai, bet ir puikūs pašnekovai bei psichologai. Karolis mėgino prisikalbinti patyrusius neregius bei silpnaregius masažuotojus. Deja, jie turi savo pacientus ir nepanoro įsidarbinti naujame masažo salone "Matančios rankos". Tada buvo pasirinkti tik ką Vilniaus medicinos kolegiją baigę masažuotojai. Dabar salone "Matančios rankos" dirba trys masažuotojai ir viena gydytoja. Neregiai masažuotojai ne tik masažuoja, bet ir konsultuoja įvairiais sveikatos sutrikimo klausimais. Karolis pasakojo: "Mūsų salonas - pirmasis ir kol kas vienintelis tokio tipo salonas Lietuvoje. Todėl pirmiesiems visada sunku. Nuo kitų masažo kabinetų salonas "Matančios rankos" skiriasi ne tik malonia, jaukia aplinka, bet ir tuo, kad klientai čia turi atskirą priėmimo kambarį, į kurį maloniai palydi salono administratorė. Mūsų salonų prioritetai: kokybiškas masažas, jauki aplinka, nuoširdus bendravimas. Po procedūrų klientai nemokamai vaišinami gaiviaisiais gėrimais, arbata, kava. Taip pat mes pirmieji klientui po masažo siūlome nemokamai pasinaudoti dušu."

Masažo salono "Matančios rankos" savininkas K. Verbliugevičius neslepia, kad salonas yra skirtas vidutines ir didesnes pajamas turintiems pacientams. Juos prisivilioti nėra lengva. Todėl kiekvienas pacientas yra branginamas. Jam siekiama suteikti maksimalų komfortą. Gal todėl pacientų ir netrūksta. Jie dosniai moka už suteiktas paslaugas, kurių kaina - nuo 44 iki 99 Lt. Populiariausias tarp pacientų nugaros masažas salone kainuoja 44 Lt, viso kūno masažas - 99 Lt, masažas nuo celiulito - 54 Lt ir t. t.

Neregys verslininkas nuolatiniams salono klientams taiko įvairių nuolaidų. Norėdamas privilioti dar daugiau klientų skelbia įvairiausias reklamines akcijas.

Karolis Verbliugevičius tikisi išplėsti savo verslą steigdamas tokius masažo salonus didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Kovo balandžio mėnesiais jis planavo saloną atidaryti Kaune, vėliau - Klaipėdoje. Deja, kol kas dėl tam tikrų nesklandumų salonų atidarymas atidedamas. Karolis nenusimena: "Nesėkmės žmogų užgrūdina. Susidūrus su sunkumais nevalia pasiduoti. Žinau, kad masažo salonų "Matančios rankos" tinklo sukūrimas yra tik laiko klausimas. Viskas priklauso nuo mūsų darbo bei pastangų. O nesklandumai - laikini."

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]