GYVENIMO AKTUALIJOS

Zita JUODKIENĖ

SOCIALINIAMS DARBUOTOJAS - SPECIALIOS ŽINIOS


LASS, norėdama išsilaikyti socialinių paslaugų infrastruktūroje kaip paslaugų teikėja, turi prisitaikyti prie šios sistemos pokyčių ir naujų reikalavimų. Naujuose neįgalumą, neįgaliųjų integraciją ir socialines paslaugas nusakančiuose dokumentuose, kalbant apie pagalbą neįgaliesiems kompensuojant negalią, ypač akcentuojami neįgaliųjų specialieji poreikiai ir jų tenkinimas. Ateityje tai gali tapti viena iš svarbiausių LASS veiklos krypčių. Todėl labai svarbu, kad LASS sistemoje dirbantys socialiniai darbuotojai turėtų atitinkamą pasirengimą ir gebėtų padėti aklajam.

Bendra kursų dalyvių nuotrauka Katedros aikštėje

Šią vasarą ne vienas Vilniaus Fabijoniškių mikrorajono gyventojas buvo nustebęs - iš kur tiek daug neregių atsirado? Jų buvo ir anksčiau, bet vienu metu tiek daug - niekada. Ši reakcija į kursų dalyvių praktinius užsiėmimus rodo, kad baltoji lazdelė yra pastebima visuomenėje. Daug įvairių nuotykių patyrė kursų dalyviai, būtų galima pratęsti Jono Neregio nuotykių seriją - buvo ir apibarti, ir draugiškai už rankos palaikyti. O liepos 29 dieną pirmiesiems Lietuvoje socialiniams darbuotojams buvo įteikti pažymėjimai, patvirtinantys, kad jie išklausė 150 val. aklųjų orientacijos ir mobilumo kursus. Džiugu, kad tie pirmieji 12 socialinių darbuotojų yra LASS socialiniai darbuotojai, dirbantys rajonų organizacijose. Šiuos kursus pagal LASS parengtą projektą surengė Socialinių darbuotojų rengimo centras prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Kursai tęsėsi 4 savaites, klausytojai 96 valandas klausė teorijos ir 54 valandas turėjo praktinių užsiėmimų. Kursus vedė tiflolopedagogas ekspertas Juozas Daunaravičius, specialiuosius mokymus baigęs Varšuvos specialiosios pedagogikos aukštojoje mokykloje. Baigusieji kursus galės akluosius mokyti naudotis baltąja lazdele, mokyti juos savarankiškai vaikščioti pasirinktais maršrutais.

Tai ne pirmieji aklųjų orientacijos ir mobilumo kursai, pirmuosius dvejus kursus pravedė Varšuvos specialiosios pedagogikos aukštosios mokyklos dėstytojai Jadvyga ir Jacekas Kvapišai, trečiuosius - iš specialiųjų mokymų grįžęs ir parengęs programą Juozas Daunaravičius. Anksčiau aklųjų erdvinės orientacijos ir mobilumo mokėsi pedagogai. Tačiau, kaip bebūtų gaila, gyvenimas parodė, kad pedagogai yra kitos sistemos darbuotojai, todėl ne visada ir visur LASS nariai gali sulaukti jų pagalbos. Ir štai ketvirtieji, bet pirmieji - socialiniams darbuotojams. Kaip sako kursų vadovas, socialiniai darbuotojai parodė net didesnį mokymosi suinteresuotumą, buvo labai smalsūs ir darbštūs.

"Mokytis kursuose buvo sunku, įdomu ir naudinga," - sako visi juos baigę. Iki šiol neseniai apakusiam žmogui paduodavom baltąją lazdelę, ir tiek, nemokėjom nė dorai paaiškinti, kaip jis turi vaikščioti. Dabar ne tik pamokysime, kaip ją laikyti, kai ja naudotis, bet nuvažiuosime ir į jo namus, išmokysime savarankiškai judėti. Tai taip palengvins neregio žmogaus gyvenimą.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]