MENAS

Irena VOLODKIENĖ

MARTYNO GAUBO SKULPTŪRŲ PARODA


M.Gaubo skulptūrėles liesti galėjo kiekvienas ir aklųjų maldos dieną ŽagarėjeGegužės 3 d. Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose buvo pristatyta jauno Šiaulių dailininko skulptoriaus Martyno Gaubo skulptūrų paroda akliesiems ir silpnaregiams.

Martynas Gaubas gimė 1980 m. Radviliškyje. 2004 m. baigė Šiaulių universiteto Menų fakultetą, dizaino specialybę. Skulptorius ir tapytojas. Dirba Šiaulių mokytojų namų "Laiptų" galerijos direktoriaus pavaduotoju. Nuo 2000 metų dalyvauja grupinėse parodose bei rengia personalines parodas. Menininkas yra sukūręs apie 300 skulptūrų nuo 5 cm iki 5 metrų aukščio. Svarbiausios parodos: 2002 - 2003 m. dalyvavo tarptautiniuose jaunųjų skulptorių kūrybos pleneruose. 2004 m. Martyno darbai keliavo į Vokietiją, tarptautinę parodą "Nordart".

Idėja surengti šią parodą akliesiems ir silpnaregiams kilo Šiaulių universiteto dailės galerijos direktorei Daivai Skrupskelytei. "Ši idėja iki šiol nebuvo įgyvendinta, nes neatsirado autorių, kurie sutiktų, kad jų kūriniai būtų liečiami," - sakė ji.

Parodoje buvo eksponuojama 11 skulptūrų: tai "Pegasas", "Drugelis", Bomžas", Mergaitė su riestainiu", "Močiutė prisikėlė", "Einu gulti" ir kt. Menininkas specialiai šiai parodai skulptūrų nekūrė. Visos jos - anksčiau eksponuoti darbai. Jis skulptūras tiesiog kruopščiai atrinko, kad jos būtų įvairios formos ir medžiagos: medžio, gipso, bronzos, marmuro, metalo. Kaip teigia pats autorius, " čia visai nesvarbi vieta, svarbi forma ir medžiaga, kurią galima pajausti prisilietus". Martyno darbuose nėra įtampos. "Mano žmonės atsipūtę," - tvirtina autorius. Skulptūros spindi ramybe, kuri džiugina, verčia susimąstyti. "Galima sukurti paprastesnes skulptūras, prie kurių prisilietus galima jausti ne tik formas, bet ir šilumą ar šaltį," - idėjomis dalinosi autorius.

Visos skulptūros stovi ant tvirto pagrindo, kad liečiant nenugriūtų. Kad akliesiems ir silpnaregiams būtų lengviau atpažinti skulptūras, prie kiekvienos jų - aprašymas brailio raštu. Jame trumpa informacija : darbo pavadinimas, formos ir medžiagos apibūdinimas, matmenys. Pateikta ir įgarsinta informacija.

Į parodos atidarymą atėjusi publika džiaugėsi. VšĮ Šiaulių ir Tauragės apskričių tarybos pirmininkas Alfonsas Navickis teigė: "Gerai, kad darbai nebuvo kuriami specialiai akliesiems, nes tai būtų skulptūras supaprastinę. Kuo daugiau žmogus pažįsta, tuo daugiau patiria pasitenkinimo iš to pažinimo." "Aš apčiupinėjusi žinau, kad čia yra kiaulė, arkliukas, o čia - stora boba," - įspūdžiais dalijosi neregė Aldona Meškonienė.

Kultūros namų vedėja Ginta Petrauskienė padėkojo parodos organizatoriams ir skulptoriui Martynui Gaubui už surengtą parodą ir įteikė kultūros namų meno mėgėjų kolektyvų kompaktinę plokštelę.

Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose paroda veikė visą mėnesį. Reportažus apie parodą parodė televizija: TV3, LNK, Šiaulių TV ir S plius.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]