SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PAROLIMPINIS ČEMPIONAS TAPO PREZIDENTU


Vytautas GirniusLietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) vadovybėje įvyko esminiai pakitimai. Gegužę susirinkę LPOK generalinės asamblėjos delegatai šios institucijos prezidento pareigas patikėjo VIII parolimpinėse žaidynėse du aukso medalius laimėjusiam Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) nariui Vytautui Girniui.

Vasario mėnesį savo 46-ąjį gimtadienį šventęs V. Girnius šį prestižinį postą perėmė iš 12 metų LPOK vadovavusio buvusio Seimo nario Vytauto Kvietkausko.

Į LPOK vykdomąjį komitetą išrinkti dar trys LASF atstovai. Viceprezidentu jau ketvirtajai kadencijai tapo LASF prezidentas Raimundas Šimkus. Į LPOK vykdomąjį komitetą pateko ilgametį patyrimą turintis LASF generalinis sekretorius Rimantas Venckutonis bei pirmą kartą išrinktas Šiaulių "Perkūno" klubo pirmininkas Remigijus Bagdonas. Nuo trylikos metų aklas V. Girnius pirmasis iš Lietuvos neįgaliųjų atletų pradėjo kaupti parolimpinių žaidynių aukščiausių apdovanojimų kraitį. 1988 metais Seule (Pietų Korėja) jis laimėjo ieties metimo ir penkiakovės rungtis bei pasiekė penkiakovės pasaulio rekordą.

V. Girniaus sportinių trofėjų gausioje kolekcijoje taip pat yra parolimpinių žaidynių prizininko, pasaulio ir Europos čempionatų visų rūšių medaliai. V. Girnius, kurį devinti metai treniruoja Bronislovas Giržadas, dar aktyviai sportuoja. Jis reguliariai treniruojasi 4-6 kartus per savaitę, o artėjant varžyboms pratybų padaugėja iki aštuonių per savaitę.

Pernai Graikijos sostinėje Atėnuose vykusiose XII vasaros parolimpinėse žaidynėse V. Girnius ietį nuskraidino 39 m 1 cm (5 m 17 cm arčiau nei jo asmeninis rekordas) ir užėmė šeštąją vietą. Šįmet V. Girniaus metama ietis skrieja vis toliau ir jis nepraranda vilties startuoti 2008 metais Pekine vyksiančiose XII vasaros parolimpinėse žaidynėse.

V. Girnius žinomas ne tik kaip itin tituluotas atletas, bet taip pat kaip aktyvus aklųjų ir silpnaregių sporto organizatorius. Jo iniciatyva 1992 metų pavasarį Kaune buvo įsteigtas "Sveikatos" klubas ir V. Girnius jau 13 metų yra jo pirmininkas. Be to, pernai jis buvo išrinktas LASF viceprezidentu. Paklaustas, į ką kaip LPOK naujasis prezidentas pirmiausiai sukoncentruos savo dėmesį, V. Girnius pasakė:

- Svarbiausia, kaip įrašyta ir LPOK veiklos 2005-2008 metų programoje, užtikrinti kuo geresnį pasirengimą Pekino parolimpinėms žaidynėms ir kurčiųjų pasaulio sporto žaidynėms. Taip pat sieksiu, kad per savivaldybes būtų kuo geriau finansuojami neįgaliųjų sporto klubai, kad neįgalieji per sportą gautų kuo daugiau paslaugų, kad neįgaliesiems sportininkams būtų skiriama daugiau dėmesio, visuomenė per žiniasklaidą daugiau žinotų apie jų startus ir pasiekimus.

V. Girnius taip pat daug dėmesio skirs, kad daugėtų sportuojančių neįgaliųjų, dažnai kontaktuos su 160 narių vienijančiu Tarptautiniu olimpiniu komitetu (IPC).

Dabar šalyje yra 210 tūkstančių neįgalių žmonių. Daugiau kaip 4000 jų arba 2 proc. sportuoja. Rodiklis neblogas. Pasaulyje sportui savo laisvalaikį skiria 3 proc. neįgalių žmonių.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]