TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

SVEIKA MITYBA


Sakoma: sveiko maisto nebūna, yra tik sveika mityba.

Esama daug įvairių mitybos teorijų. Tai ir H. Sheltono teorija (maisto produktų derinimas), ir mityba pagal kraujo grupes, ir vegetarinė mityba, maistas pagal horoskopus ir žvaigždes, ir daugelis kitų. Yra nuomonių, kad žmogui geriausiai tinka savo tautos valgiai, t.y. maistas, kurį valgė mūsų proprotėviai.

Žmogaus dienos racione turi būti visi kuo įvairesni maisto produktai, tik jų kiekis nevienodas. Daugiausia turėtume vartoti grūdų, bulvių, duonos gaminių (6-11 porcijų per dieną), šiek tiek mažiau vaisių ir daržovių (3-5 porcijos per dieną), atitinkamai mažiau mėsos, žuvies, pieno produktų, kiaušinių (2-3 porcijos per dieną) ir riboti riebalus bei saldumynus.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja remtis trimis sveikos mitybos principais: valgyti saikingai, rinktis įvairius produktus, subalansuoti valgiaraštį.

Nesvarbu, gyvulinės ar augalinės kilmės, 1 gramas riebalų suteikia dvigubai daugiau energijos negu baltymai ir angliavandeniai. Maisto racione trūkstant riebalų, žmogus jaučiasi nusilpęs, pavargęs, pasyvus. Tai užsitęsus ilgesnį laiką, pradedami eikvoti poodiniame sluoksnyje esantys riebalai. Blogiausia, kad energijai gauti naudojami baltymai. Tada sutrinka žmogaus medžiagų apykaita, nes baltymai yra statybinė organizmo medžiaga. Yra vitaminų, kuriuos organizmas pasisavina tik kartu su riebalais: A (reikalingas odai, akims, plaukams), D (stiprina kaulus), E (veiksmingas antioksidantas), K (skatina kaulų formavimąsi ir kraujo krešėjimą, reikalingas širdžiai).

Ypač svarbu rūpintis vaiko mityba, nes vaiko organizmas keičiasi ypač greitai. Mityba lemia fizinį ir protinį vaiko vystymąsi, sugebėjimą mokytis, darbingumą. Nepakankamai reikalingų medžiagų gaunančio vaiko organizmas silpsta, sumažėja atsparumas ligoms. Tą rodo negalavimai, nepakankamas vaiko ūgis ir svoris. Vaikams labai reikia geležies, vitaminų D, A, B, jodo, fluoro. Augant kaulams, dantims, didėja kalcio, fosforo, magnio poreikis. Mitybos klaidos vaikystėje gali skaudžiai atsiliepti žmogaus sveikatai ateityje - netinkami mitybos įpročiai ypač skatina chroniškų ligų, kurias išgydyti labai sunku, vystymąsi.

Respublikinės mitybos centro medikai teigia, kad suaugusiam žmogui užtenka valgyti 3-4 kartus per dieną ( H. Sheltonas -5) , o vaikas turi valgyti 5-6 kartus. Pastaruoju metu girdima nuomonė, jog pusryčiai nebūtini, mūsų medikų manymu, yra klaidinga. Pusryčiai tiek vaikui, tiek suaugusiam suteikia energijos, kuri labai reikalinga protiniam darbui.

Tačiau nebūtina ruošti įmantrių patiekalų, turėtume skirti daugiau dėmesio patiekalų maistinei vertei. Kasdien vaiko organizmas turi gauti apie 40 įvairių maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų. Mažiau apdorotas, natūralus maistas yra vertingesnis, jame daugiau organizmui naudingų medžiagų.

Kadangi mitybos piramidės pagrindas yra duona, grūdai ir jų produktai, tai šių produktų ir reikėtų valgyti 6 kartus per dieną. Šios grupės maisto produktai teikia organizmui energiją bei yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis, juose labai mažai riebalų, cukraus. Grūdinėse kultūrose yra mineralinių medžiagų, mikroelementų (Na, K, Ca, Mg, Fe, P) bei vitaminų(B grupės, PP), grūdų baltymuose yra ir amino rūgščių. Nyderlanduose atlikti tyrimai parodė, jog vaikams kasdien valgant sviestą ir juodą duoną mažėja astmos rizika. Ypač naudinga ruginė rupaus malimo duona. Ne mažiau vertinga duona su sveikais grūdais ir įvairiomis sėklomis. Keletą riekelių duonos suteptos sviestu ir pagardinta gabalėliu sūrio ar dešros puikiai tinka priešpiečiams vaikams ir suaugusiems. Medikų teigimu, sergant cukralige, kai trūksta gliukozės kraujyje, geriau suvalgyti juodos duonos riekę negu sučiulpti saldainį.

Sveikos mitybos piramidės viršūnėje - cukrus, saldainiai, riebalai. Šių maisto produktų rekomenduojama naudoti saikingai (mažiausiai). Juose esančios kalorijos užslopina sotumo jausmą, tačiau organizmas negauna labai svarbių medžiagų, kurių saldumynuose nėra. Žinoma, saldumynų ribojimas neturėtų virsti manija. Saldi bandelė su arbata ar pienu tikrai nepakenks judriems, daug dirbantiems žmonėms, o juo labiau energingiems vaikams, kurie lakstydami išnaudoja begalę energijos. Saikingas cukraus kiekis netgi reikalingas organizmui. Jeigu jūsų mityba subalansuota, nepakenks riebaus sūrio ar šokolado gabalėlis.

Be abejonės, racionalia mityba reikia rūpintis ne tada, kai išryškėja sveikatos problemos, o nuolat - pradedant nuo kūdikystės.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]