LASS RAJONŲ ORGANIZACIJOSE

Henrikas STUKAS

DARBAS NEGĄSDINA


2002 metais Vyriausybė patvirtino Socialinių paslaugų teikimo koncepciją, kurios tikslas - nustatyti teisines, administracines, finansines socialinių paslaugų teikimo sąlygas. Įgyvendinant reformą Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos rajono tarybos pirmininko pareigybė tapo visuomeninė. LASS rajonų tarybų pirmininkai privalėjo taikytis prie naujų darbo sąlygų. Jie buvo skatinami tapti socialiniais darbuotojais. Anksčiau pinigus LASS rajonų organizacijų veiklai skyrė LASS centro taryba, o dabar LASS rajonų pirmininkai savo veiklai lėšų gauna ne tik iš sąjungos, bet ir iš vietinių savivaldybių. Vietos valdžia finansuoja socialines programas, kurios lengvina turinčių negalią žmonių gyvenimą. Socialinės programos dažniausiai yra vykdomos dienos centruose. Norint jas vykdyti būtina išmanyti socialinį darbą. LASS centro taryba, apskričių tarybos stengiasi pirmininkams sudaryti sąlygas teikti dienos centruose socialines paslaugas.

LASS Alytaus miesto ir rajono tarybos pirmininkės Daivos MARKINIENĖS ir Varėnos rajono bei Druskininkų miesto tarybos pirmininkės Nijolės MARTŪNIENĖS teiraujamės, kaip sekasi dirbti? Ar tarp neįgaliųjų populiarūs dienos centrai? Kokie santykiai su vietinėmis savivaldybėmis?

Alytaus bendruomenės dienos užimtumo centre tariasi LASS rajono organizacijos aktyvasAlytiškių misija

Alytuje ir rajone gyvena 182 regos negalią turintys žmonės. Iš jų 68 - pirmos grupės, 77 - antros grupės, 11 - trečios grupės regėjimo invalidai. Mieste gyvena 108, kaime - 74 LASS nariai. Daugiausia vidutinio amžiaus žmonių. LASS Alytaus miesto ir rajono organizacijai vadovauja Daiva Markinienė. Pirmininke išrinkta neseniai. Prieš tapdama pirmininke trejus metus dirbo kompensacinės technikos kabineto vedėja. "Mūsų rajone gyvena daug darbingo amžiaus neregių ir silpnaregių. Negaliu ignoruoti šio fakto. Todėl viena iš svarbiausių mano veiklos gairių - informacinės visuomenės kūrimas. Manau, kad kiekvienam neregiui turi būti prieinama įvairiausia informacija. Taip atsiranda tikimybė surasti darbą. Nors greitai įsidarbinti pavyksta ne kiekvienam," - teigė D. Markinienė.

Kita pirmininkės veiklos sritis - aplinkos pritaikymas neįgaliesiems. D. Markinienė įsitikinusi: neįgaliesiems nepritaikius aplinkos, apie visavertę integraciją ir kalbų negali būti. Pirmasis žingsnis žengtas neseniai: neregių bei silpnaregių poreikiams buvo mėginta pritaikyti didžiuosius prekybos centrus. Suorganizuotas susitikimas su prekybos centrų direktoriais, kurie pažadėjo prekių kainas rašyti didesnėmis raidėmis, įrengti geresnį apšvietimą. Nuo šiol į prekybos centrą Alytuje atėjusį neregį be palydovo pasitinka darbuotojas, kuris padeda apsipirkti.

Alytuje veikia dienos užimtumo centras, įsteigtas 2002 metais. Jo steigėjai: LASS, Kurčiųjų bei Invalidų draugijos. Dienos centre svarbiausia užimtumas. Veikia keli būreliai: rankdarbių, skiautininkų ir t.t. Čia teikiamos įvairios socialinės paslaugos. Visų pirma tai informacinės: neįgaliųjų konsultavimas, švietimas, savitarpio pagalbos suteikimas, psichologo, teisininko paslaugos, meno kolektyvai bei bendri kultūriniai renginiai. Antra - buitinės: palydovo paslauga, skalbimas, mokymas namų ūkio darbų ir t.t.

Dar viena - savanorių darbas. Alytuje aktyviai dirba savanoriai. Tai profesionalūs slaugytojai. Jie nemokamai lanko neįgaliuosius. Tiria jų poreikius, pageidavimus. Surinkę informaciją, ją pateikia dienos užimtumo centrui. Taip yra palaikomas ryšys tarp dienos centro ir neįgaliojo.

D. Markinienė nori prie dienos užimtumo centro įsteigti pirminės reabilitacijos punktą. Dabar apakusieji yra siunčiami į Vilnių. Jie nenoriai ten važiuoja, nes sunku yra skirtis su šeimomis. Reabilitaciją suteikus Alytuje, būtų išvengta psichologinio diskomforto.

LASS Alytaus miesto ir rajono taryba glaudžiai bendradarbiauja su miesto savivaldybe. Paskutiniai savivaldybių rinkimai jokių permainų Alytuje nepadarė - po rinkimų išliko tas pats meras bei darbuotojai. Daivos Markinienės darbą savivaldybė vertina. Ji įpareigota paruošti LASS Alytaus miesto ir rajono organizacijos 2005-2012 metų socialinės strategijos planą.

 

Varėniškiai nebijo sunkumų

Varėnos rajonas - pagal plotą vienas iš didžiausių Lietuvoje. Atstumas nuo vieno rajono krašto iki kito daugiau nei 80 kilometrų. LASS Varėnos rajono ir Druskininkų miesto organizacija globoja 99 žmones su regos negalia. Iš jų 40 - pirmos grupės, 45 - antros grupės, 14 - trečios grupės invalidai. Darbingo amžiaus narių šiame rajone - vos 30 proc. Daugiausia LASS narių gyvena kaime. LASS rajono organizacijos tarybai vadovauja Nijolė Martūnienė. Ji pirmininke išrinkta 2003 metais. N. Martūnienė šiame darbe - ne naujokė. Ji Varėnos rajono ir Druskininkų miesto taryboje dirba nuo 1982 metų. Iki 1999 metų dirbo inspektore. Įsteigus bendruomenės centrą "Dobilas" tapo jo veiklos koordinatore. Per ilgus darbo metus N. Martūnienė puikiai susipažino su visais rajone gyvenančiais LASS nariais. Pasak jos: "Dirbti rajono pirmininke nėra toks paprastas ir lengvas darbas. Pats opiausias klausimas - transportas. Nuosavo automobilio neturime. Norint aplankyti neregius ir silpnaregius, pas juos tenka važiuoti autobusais. Susisiekimas su kaimais ne itin patogus. Yra tokių, į kuriuos visuomeninis transportas nevažiuoja. Iš to kaimo iki artimiausio autobuso sustojimo - 5-7 kilometrai. Juos įveikiu pėsčia. Iki kitų kaimų autobusai važiuoja vos 1-2 kartus per savaitę. Nuvykus pas žmogų tenka jam ilgai įkyrėti, nes autobusas grįžta tik po 7-8 valandų. Druskininkuose gyvena 31 mūsų organizacijos narys. Atstumas nuo Varėnos iki Druskininkų - 60 kilometrų. Į šį miestą reikia vykti vėlgi autobusu, nes traukiniai jau kelerius metus nevažiuoja. Tikėjausi, kad Druskininkai nuo mūsų atsiskirs. Deja, ten gyvena per mažai regos negalią turinčių žmonių. Todėl kelionėse ir toliau reikia sugaišti daug laiko. Dėl šios priežasties ne taip dažnai, kaip norėčiau, galiu aplankyti mūsų organizacijos globotinius."

LASS Varėnos rajono ir Druskininkų miesto organizacijos pirmininkei padeda tarybos nariai. Jų yra penki. Renkant tarybą buvo stengiamasi, kad į ją patektų didesnių seniūnijų atstovai: Druskininkų, Jakėnų, Marcinkonių, Valkininkų, Varėnos. Jie rūpinasi savo seniūnijose gyvenančiais neregiais bei silpnaregiais. Pirmininkė bendradarbiauja su Varėnos, Druskininkų miestų bei rajono savivaldybėmis. Bendradarbiaujama dalykiškai. Miestų vadovams nereikia aiškinti, kas yra neregiai ir silpnaregiai. "Jie žino visas mūsų problemas. Socialinio skyriaus darbuotojams irgi neduodame ramybės. Jie - nuolatiniai mūsų svečiai. Kiekvienais metais savivaldybėms pateikiame savo veiklos projektus. Nebuvo tokių metų, kad iš savivaldybės negautume lėšų. Šiemet Druskininkų savivaldybė suteikė mums patalpas," - teigė N. Martūnienė.

N. Martūnienė - ne tik pirmininkė, bet ir bendruomenės centro "Dobilas" veiklos koordinatorė. Čia po vienu stogu veikia penkios neįgaliųjų organizacijos. Koordinatorė sugeba suderinti penkių neįgaliųjų organizacijų veiklą bei interesus. Centre nuolat lankosi 700 žmonių su įvairia negalia. Bendruomenės centre "Dobilas" socialinės paslaugos yra dvejopos: informacinės paslaugos - bendravimas, neįgaliojo ir jo šeimos narių konsultavimas, informacijos platinimas (veikia kilnojamoji bibliotekėlė) ir t.t. Buitinės paslaugos - skalbimas (yra dvi skalbimo mašinos), sudaromos sąlygos išsimaudyti ir t.t.

N. Martūnienė rūpinasi ne tik kokybiškų socialinių paslaugų teikimu, bet ir neįgaliųjų sveikata. Bendradarbiaujant su Invalidų draugija paruoštas projektas "Dėl masažo paslaugų teikimo". Masažuotoja darbą pradės nuo šių metų rudens. LASS Varėnos rajono ir Druskininkų miesto organizacija dalyvavo dar viename bendrame projekte su Lietuvos invalidų draugija bei "Vilties" bendrija. Projektą pavyko laimėti. Už gautus pinigus įrengta treniruoklių salė. Salėje stovi aštuoni treniruokliai. Neregiai ir silpnaregiai mielai čia lankosi. Iš kaimų sportuoti suvažiuoja senyvo amžiaus žmonės. Tai jiems gera pramoga.

Dainomis garsėjančiame Varėnos rajone kunkuliuoja aktyvus kultūrinis gyvenimas. Veikia etnografinis ansamblis "Sesulės", instrumentinis ansamblis "Dobilas", moterų vokalinis ansamblis. Meno saviveiklos kolektyvuose šoka, dainuoja, groja 22 neregiai ir silpnaregiai. Saviveikloje aktyviai dalyvauja garbingo amžiaus sulaukę žmonės. Vyriausioji dainininkė greit švęs savo 80-metį. Be jos neapsieina nė vienas koncertas.

Aktualiausias organizacijos pirmininkės šių dienų darbas - pastato remontas. Šiam reikalui LASS Vilniaus ir Alytaus apskričių taryba skyrė 30 tūkstančių litų. Bendruomenės centras "Dobilas" įsikūręs vadinamame "alytnamyje", statytame prieš 20 metų. Deja, remontui baigti pinigų neužteko. N. Martūnienė tiki, jog trūkstamų lėšų remontui vis tiek atsiras.

Vilniaus ir Alytaus apskričių tarybos pirmininkas Sigitas Bilevičius negaili gerų žodžių LASS Alytaus miesto ir rajono bei Varėnos rajono ir Druskininkų miesto organizacijų vadovėms: "D. Markinienė ir N. Martūnienė - geros pirmininkės ir puikios koordinatorės. Jos sugebėjo prisitaikyti prie nūdienos reikalavimų."

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]