MUMS RAŠO

Eglė JARMOLAVIČIŪTĖ

ŠIMTADIENIS


Tikriausiai kiekvienas iš jūsų, gerbiamieji, prisimenate šimtadienį? Jis minimas, kai abiturientams iki paskutinio skambučio lieka šimtas dienų. Nors aš ne abiturientė, bet šiais metais buvau pakviesta į šimtadienį. Jame pamačiau, kaip viskas turi atrodyti: juk mokausi jau dešimtoje klasėje ir kitąmet būsiu nebe viešnia, o šios mokinių ir pedagogų šventės organizatorė.

Ir štai atėjo ilgai laukta vasario 4-oji.

Dvyliktokai, kartą jau rengę šimtadienį, vaikšto ramiai, bet vienuoliktokai ruošiasi atsakingai. Penktą valandą svečiai jau būriuojasi prie aktų salės durų. Pagaliau prasidėjo! Renginį vedė vienuoliktokai Martyna, Agnė ir Arvydas. Pirmiausia, žinoma, buvo pristatyti abiturientai: pasakytas ūgis, svoris, šūkis ir hobis.

Renginys neapsiėjo be "žurnalistų". Jų, be manęs, buvo du vienuoliktokai: Renata ir Arūnas. Jie kalbino mūsų mokyklos vadoves: direktorę Angelę Daujotienę, pavaduotoją ugdymui Almą Kondrotienę ir pavaduotoją bendrajam ugdymui Giedrę Kazurienę.

Po muzikinės pertraukėlės "žurnalistai" bendrauja su mokytojomis: Rita Raudeliūnaite, Marija Mockūniene ir Nijole Barauskiene. Tada kalba pirmosios abiturientų mokytojos - Irena Paliūnaitė ir Dana Nemunytė. Paskui mokytojai Linas Balsys, Jonas Draugelis, Rita Šidlauskaitė, Angelė Daujotienė (ji taip pat dirba mokytoja) ir Audronė Masiukienė turėjo pavaizduoti Marso gyventojus: varles, žiogus ir t. t.

Skaniai pasijuokus iš mokytojų, teko surimtėti, nes prasidėjo vienuoliktokų vaidinimas. Pasikvietę į pagalbą kelis dešimtokus, jie vaidino abiturientus. Spektaklyje atsispindėjo dvyliktokų charakteriai, jaudulys ruošiantis egzaminams ir kasdieninis gyvenimas mokykloje. Po šio vaidinimo dvyliktokai ne visi buvo patenkinti, bet greitai jie nurimo ir šventė tęsėsi toliau. Viena iš linksmiausių užduočių buvo dainavimas. Visi salėje sėdėję svečiai buvo suskirstyti į tris grupes: vienuoliktokų ir svečių, pedagogų ir abiturientų. Kiekviena grupė turėjo padainuoti po posmelį iš skirtingų dainų.

Padainavę nukreipėme akis į scenoje stovėjusį ekraną. Jame buvo rodomi vienuoliktokų vadovo Vyganto Mockūno nufilmuoti kadrai apie dvyliktokus: kaip jie valgo, sportuoja, gyvena.

Po dešimties minučių pertraukėlės - dvyliktokų eilė. Jie parodė salėje buvusiems svečiams, kokius save įsivaizduoja po dvidešimties metų, prisiminė, kokie buvo, kai mokėsi mokykloje.

Po šios savo improvizacijos dvyliktokai užpučia žvakutes - baigiasi oficiali šimtadienio dalis.

Šiais metais abiturientų yra keturiolika. Lina, Aistė, Nerijus, Vladas čia mokosi jau nuo paruošiamosios klasės. Toma, Irma, Tadas, Artūras ir kai kurie kiti mokytis atvyko vėliau. Vieni mato labai silpnai, kiti - iš bėdos būtų galėję mokytis ir bendrojo lavinimo mokyklose. Abiturientų svajonės irgi labai skiriasi: vieni savo gyvenimą svajoja susieti su sportu, kiti - su muzika, kai kas - su teise. Yra ir tokių, kurie dar neapsisprendę, kokią profesiją rinksis. Šioje klasėje yra ir jau spėjusių pagarsėti mokinių: Arvydas Juchna - parolimpinis čempionas, Aivaras Mickus 2004 m. dalyvavo pasaulio lengvosios atletikos jaunimo čempionate.

Na, štai ir susipažinome su moksleiviais, kurie netrukus paliks mūsų mokyklą ir įsilies į suaugusių žmonių visuomenę.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]