NEREGYS IR VISUOMENĖ

Adomas KAMŠA

MAIŠAS MILTŲ


Justinas Kasparas su armonika scenoje Garbūs senoliai, ir ne tik jie, žino patarlės "Auga kaip šventinis pyragas ant mielių" šventą tiesą. Visus šiuos metus žmona lepins muzikantų muzikantą, kelmiškį Justiną Kasparą gardžiausiais pyragais. Justinas pelnė garbę būti palepintas ir miltų užteks per akis.

Vasario mėnesį Pakruojyje vykusiame respublikiniame "Pupų Dėdės armonika" armonikierių konkurse Justino armonikos griežimas pripažintas geriausiu.

"Esu pirmojo "Pupų Dėdės armonikos" konkurso, vykusio 1991 metais Kaune, nugalėtojas. Gavęs kvietimą po keturiolikos metų ir vėl varžytis - šiek tiek būgštavau: kaip seksis įskelti kibirkštį. Metai ne tie su jaunais rungtis. O dar baugus reikalavimas - groti tik linksmus humoristinius kūrinius. Visus "striokus" nuvijęs, gerai perkračiau kišenes, pasukau kramę ir pats nežinau, iš kur ištraukiau melodijų, eilių. Grojau keturis kūrinius, tik vienam eiles pasiskolinau iš LASS poeto "klasiko" Vaclovo Areimos. Gerai atsidūsėjau ir rėžiau. Tik vėliau, perklausęs įrašą, pats savim grožėjausi ir netikėjau. Oi, kiek dar turiu macnaus parako!" - džiaugiasi Justinas Kasparas. Kartu džiaugiamės Justino laurais ir visi mes.

"Pupų Dėdės armonikos" konkurse dalyvavo per keturiasdešimt armonikierių, keturiolika kaimo kapelų ir aštuoni ansambliai. Justinui Kasparui ūpą kelia ne tik savo jėgų patikrinimas, bet ir apdovanojimai: geriausio 2005 metų armonikieriaus diplomas ir... pirmos rūšies - tiesiai iš malūno - maišas miltų.

Pasiteiravus, kaip sekėsi iš Pakruojo į Kelmę tempti laurų maišą, Justinas kaip niekad ilgai žodžio "ieškojo" kišenėse: "Norėjau išnešęs ant laiptų paleisti pavėjui, gal skersvėjai patys būtų į Kelmę parnešę, bet prisiminiau savo bičiulius: LASS Kelmės rajono organizacijos folkloro ansamblį "Ramočia", vyrų ansamblį, dar Kelmės bendruomenės ansamblį, kuriuose groju ir dainuoju, kiekvieną dieną manęs laukiančius Kelmės muzikos mokyklos vaikučius - ir teko persigalvoti. Ieškojau vežiko ir į Kelmę parboginau cielą maišą. Žadu visus kviesti į blynų puotą. Pirmą blyną oro paštu siųsiu poetui Vaclovui Areimai, antrą - šiauliečiui Broniui Aidukui, kuris iš Šiaulių važinėja į repeticijas LASS Kelmės rajono organizacijos meno mėgėjų kolektyvuose - "Ramočioje" ir vyrų ansamblyje," - juokavo laureatas.

Justinas Kasparas tiki patarle "Auga kaip šventinis pyragas ant mielių". Taip pat jis tiki, kad armonika jo rankose įskels dar ne vieną muzikinę kibirkštį.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]