APIE MUS

Vytautas GENDVILAS

Yra gerai, bet norisi dar geriau


Šių metų sausio 22 dieną laikraštyje "Lietuvos rytas" pasirodė dienraščio korespondento Vytauto Bruverio straipsnis "Kelias tamsoje - vis aiškesnis" su parašte "Neregintis politikas dar privengia tik kavinių".

Jame rašoma, kad "Pirmasis neregys parlamentaras šalies istorijoje Edvardas Žakaris jau baigia apsiprasti Seimo rūmuose". Parlamentaras pasakoja, su kokiomis problemomis susidūrė darbo pradžioje, prisipažino neįsivaizdavęs, kad Seimo narį užgula tokie didžiuliai informacijos srautai. Straipsnyje taip pat minima, kad E. Žakariui negalią Seimo darbe labiausiai padeda įveikti kompiuteris, tiksliau - tekstą garsu paverčianti programa.

Straipsnyje "Kelias tamsoje - vis aiškesnis" rašoma, kad Seimo pavasario sesijoje Edvardas Žakaris siūlys taisyti praėjusią vasarą priimtą Socialinių įmonių įstatymą, kuriame yra palikta, anot politiko, nemažai spragų ir trūkumų.

Aprašoma nuotrauka iš laikraščioPrie straipsnio yra dvi nuotraukos. Vienoje nufotografuotas laiptais lipantis E. Žakaris. Po ja - parašas: "E. Žakaris po Seimo rūmus stengiasi kuo daugiau vaikščioti savarankiškai". Po antrąja nuotrauka parašas yra toks: "Regėjimo negalią turinčiam politikui padeda speciali kompiuterio programa". O nuotraukoje nufotografuotos... rašymui brailio raštu skirtoje lentelėje grifeliu rašančios rankos... Tokia nuotrauka labiau tiktų prie straipsnio, skirto Lui Brailio sukurto rašto 180-mečiui. Kai rašoma apie neregiui padedančią kompiuterinę įrangą, XIX amžiaus pradžios išradimo rodyti bei visuomenės klaidinti kaip ir nederėtų.

Kažkas kažką pripainiojo. Gal fotografas... Gal tas, kuris parašą po nuotrauka kūrė... O gal mes visuomenę apie aklųjų gyvenimą šviečiame ne nuo to galo? Gal visuomenės švietimą reikia pradėti nuo žurnalistų ir jų talkininkų fotografų?..

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]