MUMS RAŠO

Ginta PETRAUSKIENĖ

EKSKURSIJA Į BOKŠTĄ


Šiauliečio Povilo Dobkevičiaus suorganizuota ekskursija į Šiaulių vandentiekio bokštą buvo nuostabi. Vandentiekio bokštas stovi pačiame miesto centre, jis pastatytas 1948 metais. Bokšto patalpose 1974 metais įkurtas vandentvarkos muziejus.

Povilo Dobkevičiaus vitražo fragmentasMuziejus unikalus. Jo ekspozicija išdėstyta ratu, pagal apvalų bokšto perimetrą. Didelis plotas (apie 100 kv. m), skaidrių apšvietimas, aukštos lubos ir eksponatų gausa bei įvairovė (apie 450) - visa tai daro įspūdį.

Muziejaus ekspozicija turtinga ir įvairi: joje atsispindi bendrovės istorija, miesto vandentiekio ir nuotėkų sistemos kūrimo etapai, ūkio plėtojimas ir modernizavimas, Šiaulių aplinkos apsaugos ir kitų projektų įgyvendinimas, bendrovės kolektyvo tradicijos. Įdomiausi eksponatai - amžiaus pradžios nuotraukos, kurias galima laikyti muziejaus retenybe. Relikvijos byloja ne tik apie vandentiekio ir kanalizacijos statybos eigą, bet ir apie dalį Šiaulių miesto istorijos.

Ne mažiau įdomūs surinkti ir išsaugoti darbo įrankiai, prietaisai, įrenginių maketai. Ekspozicijoje galima pamatyti kirstuką - vieną primityviausių įrankių, kanalizacijos šepečius, vamzdžių pavyzdžius, balnus, siurblius, įvairius prietaisus ir įrenginius, vandens pavyzdžius.

Su nūdienos bendrovės ūkine veikla galima susipažinti apžiūrėjus naujuose stenduose pateikiamas schemas ir fotonuotraukas.

Aplankę muziejų, lipome laiptais aukštyn ir patekome į dvi erdvias sales, kurias puošia dailininko vitražisto Povilo Dobkevičiaus sukurti vitražai. Konferencijų salėje pamatėme aštuonis spalvingus vitražus "Metų laikai", poilsio salėje puikavosi penki masyvūs vitražai "Versmė". Šiuos vitražus Povilas sukūrė 1988 metais, kai dirbo Šiaulių pedagoginio instituto dailės fakulteto dėstytoju.

Stebėdami vitražus, susidomėję klausėmės Povilo pasakojimų apie šių meno kūrinių atsiradimą, kūrybinį procesą bei darbo technologiją. Visi ne tik apžiūrėjome, bet ir aktyviai klausinėjome Povilo apie šių darbų istoriją. Ne tik akimis, bet ir liesdami rankomis vitražo detales, susipažinome su vitražo paslaptimis. Dabar dailininkas Šiaulių universitete nebedirba, dėl regėjimo negalios sudėtinga įveikti vitražo kūrimo technologijas. Šiuo metu Povilas talkina savo buvusiems studentams, kurie dirba Šiaulių universiteto menų fakultete. Ypač nemažai laiko praleidžia su buvusiu savo studentu Rimvydu Povilo vadinamoje vitražinėje, kurioje yra daug įvairios technikos vitražams sukurti. Šioje vitražinėje dar ir dabar gimsta nemažai naujų kūrybinių minčių, kurias įgyvendinti padeda Rimvydas.

Malonu buvo ne tik mums, bet ir Povilui dar kartą pamatyti seniai sukurtus savo darbus, pakankamai gerai išsilaikiusius ir nesunaikintus, nes keliuose Lietuvos objektuose vitražų neliko. Šiuo metu Povilo Dobkevičiaus vitražai puošia Šiaulių universitetą, P. Višinskio viešąją biblioteką, Šiaulių banką bei kitas įstaigas.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]