NAUJI LEIDINIAI

 

"SPALVŲ KONTRASTAI SILPNAREGIAMS"


Leidinio viršelis2004 m. Lietuvos aklųjų biblioteka išleido straipsnių rinkinį "Spalvų kontrastai silpnaregiams". Leidinį sudarė šios bibliotekos tiflotyros skyriaus darbuotojai ir vertėja Ina Praprovienė. Jame panaudota medžiaga iš Vokietijos sveikatos ministerijos žinyno "Vizualios informacijos gerinimas visuomeniniuose pastatuose ir aplinkoje". Leidinyje aptariama, kaip, panaudojant spalvų ir formų kontrastus, galima padėti silpnaregiams ir palengvinti jų orientavimąsi. Jo įžangoje pastebima, kad Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, silpnaregių yra daugiau negu aklųjų, kad silpnaregių daugėja daugėjant pagyvenusių žmonių.

"Silpnaregiai nepriklauso nei regintiesiems, nei akliesiems. Jie ne tik mato maždaug 10 kartų silpniau negu regintieji, bet dažnai ir visai kitaip. Jų kelyje atsiradę nekontrastingi objektai dažnai tarytum išnyksta ir silpnaregiai jų nepastebi. Silpnaregystė gali būti įvairi: pavyzdžiui, esant ribotam matymo laukui, silpnaregis mato siaurą, prieš jį esantį plotą, tarsi žiūrėtų pro vamzdį. Kiti yra jautrūs ryškiai šviesai ir dieną beveik nemato. Jeigu sutrikęs centrinis matymas, žmogus mato tai, kas yra šalia, bet nemato objektų, esančių priešais jį."

Silpnaregių orientavimuisi labai svarbūs yra spalvų kontrastai, kontrastingų spalvų informacija. Kontrastai dažnai yra vienintelės pagalbinės priemonės, padedančios silpnaregiams judėti ir orientuotis aplinkoje, skaityti informaciją kompiuterio ekrane.

Knygoje pateikti pasiūlymai ir praktiniai pavyzdžiai bus naudingi ne tik patiems silpnaregiams, bet ir gerai matantiems žmonėms: padės geriau orientuotis pėstiesiems, visuomeninio transporto keleiviams. Pateiktiems pasiūlymams bei rekomendacijoms įgyvendinti nereikia didelių papildomų išlaidų, ypač tada, jeigu jais vadovaujamasi iš anksto, pastatus ar teritorijas dar projektuojant. Lietuvoje toks leidinys apie spalvų ir formų kontrastus silpnaregiams parengtas pirmą kartą. Jis skiriamas architektams, projektuotojams ir visiems, besidomintiems šia sfera. Leidinį galima rasti Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir visose didžiausiose Lietuvos bibliotekose. Elektroninis jo variantas internete: www.kf.vu.lt/lab

"Mūsų žodžio" inf.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]