TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

BULVĖS - LIETUVIŲ MAISTAS


Bulvės - idealus nepakeičiamas maisto produktas, tik jas reikia tinkamai paruošti. Jose yra beveik visų svarbių mineralų ir elementų, labai daug B grupės vitaminų. Bulvės nekaloringos (100g - 72 kcal) ir sočios.

Daugelis šeimininkių bulves nuskuta ar nulupa, o juk kaip tik pačiose jų lupenose ir po plonytėmis luobelėmis yra daugybė mūsų organizmui būtinų mikroelementų, kurie padeda pasisavinti visas bulvėse esančias maistines medžiagas. Virtas, keptas bulves reikėtų valgyti su lupenomis, išskyrus pavasarį, kai bulvės apvysta ir sudygsta. Tada geriau nulupti.

Žinoma, nereikėtų piktnaudžiauti keptomis, nes tukina aliejus, kuriame bulvės kepamos (kaloringumas padidėja dvigubai, o bulvių traškučių - keturgubai).

Bulvėse stebėtinai daug vitamino C - suvalgę kelias bulves, jo gausite net pusę dienos normos. Šioje daržovėje esančios balastinės bei augalinės medžiagos saugo nuo vėžio.

Neišmeskite šaltų virtų bulvių - jose yra vadinamo atspariojo krakmolo, kuris padeda naikinti vėžio ląsteles. Štai keli receptai.

Bulvė, įdaryta varške

Smagiausia, kad kepti galima ir ant laužo - juk ne kiekvieną dieną lyja.

1 vidutinio dydžio bulvei reikia 2 šaukštų varškės, 1 vienos skiltelės česnako, 1 didelio šaukšto grietinėlės, žiupsnelio petražolių, riekelės citrinos, druskos pagal skonį.

Bulvę suvynioti į foliją ir apie 45 min. kepti orkaitėje. Iškeptą išvynioti, giliai perpjauti kryžiumi ir uždėti įdaro.

Įdaro paruošimas. Varškę gerai išsukti, supilti grietinėlę, sudėti kapotą česnaką, smulkintas petražoles, druską ir apšlakstyti citrinų sultimis.

Švilpikai su švelniu padažu

Tai patiekalas, kurio paprastai suvalgoma labai daug.

10 virtų bulvių, 200 g varškės, 2 kiaušiniai, 4 dideli šaukštai miltų, 2 šaukštai krakmolo, truputis druskos, keli mėtų lapeliai.

Virtas bulves sumalti, sudėti pertrintą varškę, krakmolą, miltus, išplaktus kiaušinius, druską, susmulkintus mėtų lapelius. Viską gerai išmaišyti, masė neturi lipti prie rankų. Pabarstyti ant stalo miltus ir formuoti norimo dydžio švilpikus. Sudėti į aliejumi išteptą skardą, aptepti plaktu kiaušiniu ir 170 laipsnių karščio orkaitėje kepti apie 20 min.

Padažui - 100 g grietinės ir valgomą šaukštą sviesto pašildyti iki vientisos masės. Druskos - pagal skonį.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]