SUKAKTYS

Valentinas Vytautas TOLOČKA

VYRESNIAJAM BROLIUI - ŠIMTAS


Šiais metais neregiai esperantininkai švenčia savo pagrindinio žurnalo "Esperanta Ligilo" (EL) išleidimo šimtąsias metines. Šiaip pirmasis aklųjų periodinis leidinys brailio raštu pasirodė Prancūzijoje 1883 m. ir vadinosi "Journal Louis Braille", ėjęs daug dešimtmečių, bet, kaip ir daugelis kitų žurnalų, tokio jubiliejaus nesulaukė.

Tarptautinė esperanto kalba buvo sukurta 1887 m. Tais metais jos kūrėjas daktaras Liudvikas Lazaris Zamenhofas Varšuvoje išleido pirmąjį šios kalbos vadovėlį, pasirašęs slapyvardžiu Esperanto, t.y. turintis viltį. Iškart ta kalba susidomėta. Ji ėmė greitai plisti ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose. Vienas aktyviausių jos propaguotojų buvo prancūzas profesorius Teofilis Kartas.

T. Kartas buvo esperanto kalbos pirmasis propaguotojas ir tarp neregių. Iš aklųjų jis subūrė pagalbininkų aktyvą. To aktyvo branduolį sudarė neregys profesorius Edgaras Žilbo, prancūzas, ir neregys spaustuvininkas Haraldas Tilanderis, švedas. H. Tilanderis esperanto kalbai pritaikė brailio abėcėlę. Tokiu būdu T. Kartas galėjo pradėti brailio raštu spausdinti pirmąjį EL numerį ir vėliau išleisti keletą nedidelių knygelių. Pirmoji šia kalba buvo "Lingvo internacia", išspausdinta Paryžiuje 1903 m. Vieną jos egzempliorių, kaip bibliografinę retenybę, turi Lietuvos aklųjų bibliotekos tiflotyros skyrius.

Žurnalo pavadinimui prof. T. Kartas tarp neregių esperantininkų paskelbė konkursą. Komisija pasirinko iš Švedijos gautą siūlymą: "Esperanta Ligilo" (esperantininkų ryšys). Norint leisti žurnalą, reikėjo pinigų. T. Kartas jų įgijo iš tam reikalui organizuotos loterijos. Kitas klausimas buvo - kur surasti brailio spaustuvę? Ją aptiko pačioje Prancūzijoje, Amjene. Faktiškai pirmasis EL numeris pasirodė 1904 m. gegužės mėn. Iš pradžių jis buvo leidžiamas kas antrą mėnesį, o nuo 1906 m. iki dabar pasirodo 10 numerių per metus. Pirmasis žurnalo redaktorius buvo prof. T. Kartas. Žurnalą platinti padėjo T. Karto žmona, ji užrašydavo adresus ir išsiųsdavo prenumeratoriams.

EL pasidarė centru, aplink save buriančiu neregius esperantininkus, kurių įvairiose šalyse vis daugėjo ir daugėjo.

Žurnalo leidimą keleriems metams buvo sutrikdę Pirmasis ir Antrasis pasauliniai karai. Nuo 1923 m. jis tapo oficialiu tarptautinės neregių esperantininkų lygos žurnalu. Nuo tada iki dabar jame spausdinama oficialioji medžiaga (finansinės pajamų-išlaidų ataskaitos, aklųjų esperantininkų suvažiavimų protokolai, nutarimai, kreipimaisi); spausdinami pasižymėjusių neregių esperantininkų nekrologai, yra literatūrinis skyrelis, pateikiantis prozos ir poezijos kūrinių. Yra esperanto kalbos brailio trumparaščio tekstų, skaitytojų laiškų, adresų norintiems susirašinėti ir t.t. Tarp informacijų randame žinučių ir iš Lietuvos.

EL yra unikalus brailio žurnalas: jo redaktoriai gyvena vienoje šalyje, o spausdinamas kitos šalies brailio spaustuvėje. Spausdinimas vienose rankose buvo atsidūręs, kai žurnalo redagavimą ir spausdinimą iš T. Karto 1912 m. perėmė neregys švedas H. Tilanderis, su savo reginčia žmona darbavęsis nuosavoje spaustuvėje. EL jiedu leido iki 1958 metų. 1958 - 1991 m. žurnalą redagavo neregys prancūzas prof. Raimonas Gonenas, po jo - neregė Nora Moerbek Nyderlanduose. Dabartinis jo redaktorius yra neregys vengras Atila Varo.

Po H. Tilanderio mirties aštuonetą metų žurnalą spausdino jo našlė Varma Tilander, nuo 1967 m. kurį laiką jis buvo spausdinamas Šveicarijoje, 1975 - 1986 m. - Prancūzijoje, Lione, Valentino Hajuji asociacijos spaustuvėje. Nuo 1986 m. kovo spausdinimą perėmė Nyderlanduose Nymego aklųjų biblioteka, nuo 1993 m. iki dabar EL spausdinamas Čekijoje, Prahos aklųjų bibliotekos spaustuvėje.

EL leidžiamas rėmėjų lėšomis, pavyzdžiui, tarpukario laikotarpiu jį rėmė net neesperantininkų aklųjų organizacijos. Po Antrojo pasaulinio karo finansinę paramą pradėjo teikti Pasaulinė esperantininkų organizacija, kitos organizacijos bei pavieniai asmenys.

Linkėtina, kad "Mūsų žodžio" vyresnysis brolis "Esperanta Ligilo", atšventęs savo amžiaus šimtmetį, ir toliau džiugintų neregius esperantininkus savo įdomiais puslapiais.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]