VIRŠELIS

 

R. RUDOLF. VASILIJAUS JEROŠENKOS PORTRETAS


Parašas po iliustracija

Vasilijus Jerošenka (1889-1952), ukrainiečių rašytojas, keliautojas, žurnalistas, vertėjas, yra viena spalvingiausių ir neeilinių asmenybių tarp neregių. Gimė ir augo smulkaus prekybininko šeimoje, vaikystėje susirgo tymais ir apako. Mokėsi Maskvos aklųjų mokykloje ir iki dvylikos metų perskaitė visas bibliotekos brailio raštu parašytas knygas, o jų pritrūkęs mintyse kūrė savo variantus, pradėjo juos užrašinėti. Išmoko groti gitara ir griežti smuiku. Smuikavo Maskvos restoranų aklųjų muzikantų orkestruose. Išmoko užsienio kalbų, daug keliavo. Tiek Rusijoje, tiek užsienyje užsiėmė aklųjų mokymu, daug laiko skyrė kūrybai.

1923 m. Niurnberge vykusiame penkioliktajame Tarptautiniame esperantininkų kongrese už poemą "Čigonės būrimas" V. Jerošenkai buvo paskirta tarptautinė premija. Jo kūriniai buvo spausdinami Japonijoje, Kinijoje. 1921 m. Japonijoje išleistos jo kūrinių rinktinės "Paskutinis atodūsis" ir "Aušros dainos", 1942 m. - "Žmonijos labui". 1959 m. išėjo jo raštų tritomis. Rusijoje buvo išleista tik viena šio poeto kūrinių knyga - rinkinys "Erelio širdis" (1962, 1964). 1969 metais ši knyga, pavadinta "Teisingumo gėlė", išėjo Kijeve ukrainiečių kalba.

Apie V. Jerošenkos gyvenimą paskelbta daugiau nei 70 straipsnių. Jų autoriai - žymūs kinų ir japonų rašytojai, rusų tiflologai. Paryžiuje jis žaidė šachmatais su tuometiniu pasaulio čempionu V. Aliochinu, Kalkutoje filosofijos klausimais ginčijosi su R. Tagore, Pekine - Rytų klausimais diskutavo su kinų literatūros klasiku Lu Siniu, Tokijuje socializmą svarstė su Akita Udziaku. V. Jerošenka mokėjo rusų, anglų, esperanto, japonų, kinų, birmiečių, hindi, turkmėnų, ukrainiečių, čiukčių kalbas. Jo portretas puikuojasi Japonijos imperatoriaus rūmų paveikslų galerijoje Tokijuje.

R. Rudolf savo piešinyje pavaizdavo Vasilijų Jerošenką jaunystėje. Vešliais garbanotais plaukais jaunuolis sėdi prie stalo ir skaito brailio raštu parašytą knygą. Kiek suraukta kakta rodo jo susikaupimą. Gal jis skaito savo rankraštį apie keliones po Rytų šalis, kurį po jo mirties keliais sunkvežimiais išveš ir negailestingai sudegins.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]