RENGINIAI

Rita ŠIDLAUSKAITĖ

"BALTIJOS BANGA - 2004"


2004 metų birželio 11-13 dieną Saaremo saloje (Estija), Kuresarės mieste, įvyko tradicinis tarptautinis estradinės muzikos festivalis "Baltijos banga". Renginyje dalyvavo septyni kolektyvai: po du iš Latvijos ir Estijos bei trys iš Lietuvos. Lietuvai festivalyje atstovavo Audriaus Lenkšo grupė "Meniu" iš Kauno, klaipėdiečių ansamblis "Prisiminimas", vadovaujamas Prano Mačernio, ir Vitalijos Petkutės vadovaujama grupė "Vita" iš Šilutės.

Pagal nuostatus kiekvienas kolektyvas turėjo atlikti dvidešimties minučių programą. Joje, be laisvai pasirinktų kūrinių, pageidauta į repertuarą įtraukti vieną instrumentinį ir vieną estų kompozitorių kūrinį.

Festivalis prasidėjo birželio 11 dienos vakare Kuresarės parko vasaros estradoje. Šventę dūdmaišio garsais pradėjo Mart Aardom. Sveikinimo žodį tarė Kuresarės mero pavaduotojas Arbo Kirs. Sveikinimo žodžius tarė ir festivalio svečių atstovai. Ansamblis "Viis" ("Suopis") atliko specialiai festivaliui sukurtą dainą "Tebūna tūkstantis bangų". Renginio organizatorė Anne Kroon kalbėjo: "Ant dainuojančių bangų keteros susirinko į Kuresarę draugai iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Kiekviena banga į krantą iš kitų krantų atneša naujų įspūdžių, patirties ir naujienų. Kiekviename festivalyje atsiranda naujų draugų - naujų dainininkų, skamba naujos dainos, įgyjama patirties. Linkime jums malonių dienų Kuresarės festivalyje". Skambant dūdmaišiui, šventiškumo įspūdį sustiprino parke ir fontane įžiebtos žvakės.

Birželio 12 diena buvo gausi įvykių. Tuoj po repeticijos išskubėjome apžiūrėti Kuresarės pasididžiavimo - miesto pilies. Ekskursuoti buvo ypač malonu, kai išgirdome lietuviškai kalbančią gidę Nijolę - meilės emigrantę, jau dvidešimt ketverius metus gyvenančią šiame mieste. Malonios moters dėka daug pamatėme ir išgirdome.

Kuresarės miesto pilyjeVidurdienį miesto teatro salėje, kur susirinko gausus būrys žiūrovų, prasidėjo festivalio koncertas. Pirmieji savo programą parodė latviai. Grupei "Epsilon" žiuri paskyrė prizą už originaliausią ansamblio dalyvio kūrinį. Neliko pamirštas ir jauniausias festivalio dalyvis - moksleivis Edis Fuksis. Ypač didelio žiūrovų pripažinimo ir žiuri vertinimo sulaukė pagrindinį prizą pelnęs Strazdumuižės internatinės mokyklos pučiamųjų ansamblis. Kolektyvą sudaro du trimitininkai, saksofonininkė ir valtornininkas. Sužavėjo kolektyvo švarus grojimas, sceninė kultūra, išryškėjo nepriekaištingas profesionalaus muzikanto, vadovo A. Ozolso darbas. Specialiu prizu apdovanota ansamblio saksofonininkė Sarmitė Dromska.

Antrieji koncertavo lietuviai. Kauniečius Redą Urnienę ir Artūrą Lenkšą žiuri pripažino geriausiu duetu. O tos pačios "Meniu" saksofonininkas Ramūnas Dambrauskas pelnė prizą už profesionalumą. Klaipėdiečių "Prisiminimas" įvertintas už programos nuotaikingumą. Grupės solistas Jonas Drėgva pripažintas geriausiu festivalio vokalistu, o saksofonininkas Arvydas Jakubėnas apdovanotas prizu už geriausią improvizaciją. Vitalija Petkutė iš grupės "Vita" pelnė geriausio soprano titulą.

Koncertą, kaip ir dera, baigė šeimininkai. Geriausios vokalistės vardą pelnytai laimėjo grupės "Viis" solistė Mariju Saar. Geriausiu estų kompozitoriaus kūrinio atlikėju tapo ansamblis "Viis", o šauniausiai grojančiu mušamaisiais instrumentais išrinktas Jurijus Tennusaar iš grupės "Feniks" (Tartu).

Visi prizininkai apdovanoti vertingomis dovanomis, kurias festivaliui skyrė Kuresarės LIONS klubas.

Kupini įspūdžių festivalio dalyviai susirinko į šventinę vakarienę. Joje festivalio "Baltijos banga - 2005" organizavimo teisė iškilmingai perduota broliams latviams. Belieka palinkėti kūrybinės ugnies tiems, kurie nori dalyvauti "Baltijos bangoje - 2005", kurią latviai pažadėjo surengti kitų metų vasarą.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]