SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

SVARBIAUSIA SPORTO ŠVENTĖ


Akliesiems, silpnaregiams ir invalidams kas ketveri metai rengiamos svarbiausios sporto šventės - parolimpinės žaidynės.

Dvyliktosios tokios itin prestižinės varžybos startuos rugsėjo mėnesį Graikijos sostinėje Atėnuose, kur prieš tai, rugpjūčio mėnesį, rungtyniaus XXVIII vasaros olimpinių žaidynių dalyviai.

Viešnagė Graikijoje primins sporto istorijos svarbiausius faktus - Antikos laikų olimpiadas ir prancūzo Pjero de Kuberteno iniciatyva pradėtas šiuolaikines olimpines žaidynes. Pirmosios vyko kaip tik Atėnuose 1896 metais.

Šiųmetėse parolimpinėse žaidynėse Lietuvos aklųjų sporto federacijai (LASF) atstovaus 13 atletų - šeši lengvaatlečiai, tiek pat golbolo rinktinės narių ir imtynininkas. Daugiau LASF narių - keturiolika - buvo tik 2000 metais Sidnėjuje vykusiose XI parolimpinėse žaidynėse. 1992 metais Barselonoje startavo trys, 1996 metais Atlantoje - šeši.

Po nepriklausomybės atkūrimo LASF atletai parolimpinėse žaidynėse iškovojo 17 medalių - 8 sidabro ir 9 bronzos. Iš į Atėnus vyksiančios LASF delegacijos narių labiausiai tituluotas ir vyriausias yra Kauno "Sveikatos" sporto klubo pirmininkas - 45 metų Vytautas Girnius. Dar sovietmečiu jis debiutavo 1988 metais Seule vykusiose VIII parolimpinėse žaidynėse. Ten V. Girnius laimėjo ieties metimo ir penkiakovės varžybas bei pasiekė pasaulio rekordą. Kauniečio sportinių trofėjų kolekcijoje yra dar du parolimpinių žaidynių medaliai. Jis tapo vicečempionu Barselonoje (penkiakovė) ir Atlantoje (ieties metimas). V. Girnius dalyvavo ir Sidnėjaus parolimpinėse žaidynėse. Ten jis pagal rezultatus ieties metimo sektoriuje buvo penktas. Pasaulio čempionatuose V. Girnius pelnė vieną aukso, tris sidabro ir du bronzos medalius. Jis tris kartus Europos čempionas ir du kartus - vicečempionas.

Tarp šešių lengvaatlečių yra trijų parolimpinių žaidynių dalyvė - Panevėžio "Šviesos" bėgikė Sigita Markevičienė. Pastaroji Barselonoje ir Atlantoje iškovojo po tris sidabro bei bronzos medalius, o Sidnėjuje pasiekė du pasaulio rekordus. Australijoje panevėžietė 1500 metrų nubėgo par 4 min. 58,7 sek. ir 5000 metrų įveikė per 20 min. 5,81 sek. S. Markevičienė, kaip ir kiti Atėnuose startuosiantys LASF lengvaatlečiai, skynė laurus ir pasaulio bei Europos čempionatuose. Planetos pirmenybėse ji vieną kartą finišavo pirma ir tris kartus antra. Europoje panevėžietė laimėjo penkis aukso, keturis sidabro ir du bronzos medalius.

LASF delegacijoje bus dar du bėgikai - Kęstutis Bartkėnas ("Sveikata") ir Linas Balsys (Vilniaus "Šarūnas"). K. Bartkėnas prieš aštuonerius metus debiutavo Atlantoje ir parsivežė po vieną sidabro bei bronzos medalius. Sidnėjuje kaunietis šį kraitį papildė apdovanojimu už antrąją vietą. Pasaulio čempionatuose K. Bartkėnui buvo įteikti 5 medaliai - po vieną aukso ir sidabro bei trys bronzos. Europos čempionatuose kauniečiui auksas pylėsi kaip iš gausybės rago - septynis kartus. Be to, jam įteiktas vienas sidabro ir vienas bronzos medalis. L. Balsys parolimpinėse žaidynėse debiutavo ketveriais metais vėliau negu K. Barkėnas. Vilnietis Sidnėjuje 5000 metrų distanciją baigė šeštas. Kol kas didžiausias L. Balsio pasiekimas - pernai Atėnuose vykusiame maratono pasaulio čempionate iškovota antroji vieta. Europos čempionatuose jis pelnė du sidabro ir keturis bronzos medalius.

"Sveikatos" klubo metikas Rolandas Urbonas parolimpinių žaidynių medalių kolekciją pradėjo kaupti Atlantoje. Ten rutulio stūmimo varžybose jis laimėjo bronzą, kurią Sidnėjuje, mesdamas diską, papildė sidabru. R. Urbonas taip pat yra pasaulio čempionatų laureatas - iškovojo po vieną aukso, sidabro ir bronzos medalį. Europos čempionatuose kaunietis po keturis kartus buvo apdovanotas už pirmąsias ir antrąsias vietas.

Iš LASF delegacijos Atėnų parolimpinėse žaidynėse narių vienintelis tokio rango varžybose debiutuos Šiaulių "Perkūno" klubo vidutinių nuotolių bėgikas Andrius Kalvelis. Šis atletas yra 2002 metų pasaulio čempionato trečiasis prizininkas bei Europos čempionatų dukart nugalėtojas ir vieną kartą bronzos medalininkas.

Atėnuose ant tatamio galynėsis Vilniaus "Šaltinio" klubo tituluotas dziudo imtynininkas Jonas Stoškus. Šis stipruolis Atlantos parolimpinėse žaidynėse iškovojo bronzą, pernai Kanados mieste Kvebeke vykusiose aklųjų ir silpnaregių pasaulio antrose žaidynėse pirmą kartą tapo tokio aukšto rango varžybų vicečempionu. J. Stoškus turi Europos čempionatų visų prabų medalių kolekciją - po vieną aukso, sidabro ir bronzos.

Daug tikimasi iš didelį tarptautinį autoritetą turinčios Lietuvos golbolo rinktinės. Ir patys žaidėjai trokšta tris kartus - Sidnėjaus parolimpinėse žaidynėse, 2002 metų pasaulio ir 2001 metų Europos čempionatuose - iškovotus vicečempionų sidabro medalius bei 1998 metais pasaulio pirmenybėse laimėtą bronzą pagaliau pakeisti į auksą. Golbolo komandoje žais labiausiai prestižinėse varžybose jau didelį patyrimą sukaupę "Šaltinio" klubo nariai Marius Zibolis, Genrikas Pavliukianecas, Algirdas Montvydas, Egidijus Biknevičius, Saulius Leonavičius ir "Šarūno" klubo sportininkas Arvydas Juchna.

LASF delegacijoje taip pat bus šios institucijos prezidentas ir Lietuvos parolimpinio komiteto viceprezidentas Raimundas Šimkus, LASF generalinis sekretorius ir Lietuvos parolimpinio komiteto vykdomojo komiteto narys Rimas Venckutonis, treneriai - Zenonas Bajarūnas (golbolo rinktinės) Algis Mečkovskis (J. Stoškaus), Bronislavas Giržadas (V. Girniaus), Alfonsas Buliuolis (K. Bartkėno) - bei S. Markevičienės treneris ir lyderis Sergejus Sokolovas.

Prognozuoti, kokius konkrečiai apdovanojimus LASF nariai pelnys Atėnuose, sudėtinga. Bet kad medalių bus ir tikrai ne vienas - šimtaprocentinė garantija.

Linas BalsysKęstutis BartkėnasVytautas Girnius
Andrius KalvelisSigita MarkevičienėJonas Stoškus
Rolandas UrbonasLietuvos golbolo rinktinė

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]