VIRŠELIS

 

R.GENRI. AKLAS ISPANŲ DAINININKAS


Parašas po iliustracija

Amerikiečių dailininkas Robertas Genri (1865-1929, tikroji pavardė - Rober Anri Koza) buvo neeilinė asmenybė amerikiečių dailėje. Jo gimimo metai sutapo su įžymiu pilietinio karo įvykiu - šiauriečių pergale prieš vergvaldystę gynusius pietiečius. R. Genri tėvas, kaip ir daugelis to meto svajojančių greitai praturtėti amerikiečių, patraukė į Vakarus ir 1873 metais įsikūrė Nebraskoje, kur vyko aršūs mūšiai tarp baltaodžių ir indėnų. Kartą muštynėse tėvas gindamasis netyčia užmušė žmogų. Šeimai teko slapstytis ir pakeisti pavardę.

1886 metais Genri pradėjo studijuoti Pensilvanijos meno akademijoje pas T.Chovendeną. 1888 metais su keturiais draugais išvyksta į Paryžių, kaip ir kiti, neišlaikę egzaminų į meno mokyklą, studijavo dailę savarankiškai. 1891 metais grįžo į JAV, po metų įsidarbino Filadelfijos moterų piešimo mokykloje dėstytoju. Suburia grupę draugų, kurie dirbo Filadelfijos laikraščiuose dailininkais reporteriais. 1898 metais R. Genri vedė, o medaus mėnuo Paryžiuje truko visus metus. Salono atmestą paveikslą "Sniegas" nuperka Liuksemburgo muziejus, o dailininkas apdovanojamas Garbės legiono ordinu.

Amerikiečių mene R. Genri buvo realizmo atstovas. Pagrindinis jo žanras - portretas. Jei modelis nepatikdavo, Genri jo netapydavo. Dailininkas mėgo tapyti įdomios išorės ir netipiško likimo žmones.

Matyt, dėl to dailininkas pasirinko ir neregį ispanų dainininką. Žalsvai gelsvų tonų drobėje pavaizduotas įkritusiomis akiduobėmis, dar nesenas, šviesiais rūbais vilkintis dainininkas. Sėdėdamas ant medinio tamsaus, lanku išlenkto suolo su gitara rankose jaunuolis susikaupęs dainuoja. Jo ploni, ilgi pirštai bėgioja ant kelių padėtos gitaros stygomis. R. Genri išvengė saldaus sentimentalizmo. Jis nedailindavo savo paveikslų. Dirbdavo greitai. Genrio teptuko potėpius galime įžiūrėti ir šiame neregio dainininko portrete.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]