VIRŠELIS

 

A.TEKLE. ETIOPIJOS VEIDAI


Parašas po iliustracija

Šiuolaikinis Etiopijos dailininkas Afevorkas Tekle, gimęs 1932 metais, savo kūryboje vaizduoja afrikiečių gyvenimą. Reikšmingiausias jo įgyvendintas projektas - Afrikos vienybės organizacijos rūmų vitražai Etiopijos sostinėje Adis Abeboje. Dailininkas labai mėgsta tapyti etiopus ir somaliečius. Jie tamsių garbanotų plaukų, pailgų veidų, tiesių ir neplačių nosių bei bronzinės odos. Iš moterų portretų įspūdingiausias A. Teklės "Etiopijos moters portretas"(1974), iš vyrų portretų - "Danakilėjietis - tėvynės gynėjas" (1978), o iš vaikų - "Berniukas našlaitis iš Vallo" (1975). "Pavasaris Kokadane"(1978) yra vienas iš patraukliausių dailininko nutapytų peizažų.

Afrikos šalyse, palyginti su Europos šalimis, - gana daug aklųjų. Jų yra daugiausia Voltos upės baseino šalyse, kur nemaža dalis gyventojų apanka nuo pelkinių muselių įkandimo, sukeliančio onchocerkozę, vėliau - aklumą. Literatūroje teko aptikti aprašymų apie ištisus aklųjų kaimus šios upės regione.

Nenuostabu, kad A.Tekle piešdamas ciklą "Etiopijos veidai" (1977) nupiešė ir neregį - vidutinio amžiaus vyriškį su ūsais ir barzdele. Neregys su turbanu, ant pečių - dailiai klostėmis krintantis drabužis. Užmerktos akys, pakreipta į šoną galva rodo, kad žmogus nugrimzdęs į gilius apmąstymus.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]