GYVENIMO AKTUALIJOS

Henrikas STUKAS

KUR ILSĖTIS VASARĄ?


Šis klausimas aktualus ne vienam silpnaregiui bei aklajam. Turint pinigų poilsio vietą surasti nesunku: galima ilsėtis užsienio kurortuose. Tokių kurortų pasiūla yra didžiulė. Turizmo firmos siūlo poilsį ir Lietuvos poilsiavietėse prie Baltijos jūros: Palangoje, Šventojoje, Nidoje ir t.t. Galima ilsėtis ir ne prie jūros. Siūlomi kelialapiai į poilsiavietes prie vaizdingų ežerų, upių. Pamažu populiarėja ir kaimo turizmas. Deja, šių turizmo agentūrų siūlomų paslaugų neregiai, silpnaregiai priversti atsisakyti. Viena vertus, ne kiekvienas išgali susimokėti už kelialapį. Kita vertus, net ir susimokėjus už poilsį, nesi tikras, kad poilsiavietė bus pritaikyta neregiui bei silpnaregiui. Todėl ne vienas mūsų sąjungos narys, norėdamas pailsėti, kreipiasi į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą. Jos poilsiavietėse aplinka pritaikyta neregiams. Be to, už poilsį reikia mokėti nedaug. Šiame straipsnyje aptarsime, kokiose poilsiavietėse kviečia ilsėtis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, kokios poilsio sąlygos.

Tradicinės poilsio vietos

Šiemet neregiai ir silpnaregiai galės ilsėtis įprastose, pamėgtose poilsiavietėse. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga siūlo poilsį "Zelvoje" bei Šventojoje.Trakų rajone prie vaizdingo ežero įsikūrusi LASS Vilniaus įmonei "Liregus" priklausanti poilsio bazė "Zelva" šių metų sezoną pradės liepos 5 dieną. Pasak LASS Vilniaus įmonės direktoriaus pavaduotojos socialiniams reikalams Ramutės Danilevičienės, šiais metais "Zelvos" poilsio bazė laukia neregių bei silpnaregių iš visos Lietuvos."Šiek tiek yra atnaujinti nameliai, ketiname vietoj 5 numeriu pažymėto medinio namelio statyti naują - mūrinį," - pasakojo R. Danilevičienė.

"Zelvoje" poilsis organizuojamas pamainomis. Bus trys pamainos: 07 05 - 07 14 d., 07 15 - 07 24 d., 07 25 - 08 03 d.

Pamainos trukmė - 10 dienų. Už poilsį regėjimo negalią turintiems žmonėms reikės mokėti skirtingai. Kainą lemia keli faktoriai. UAB "Liregus" darbuotojams ir jų šeimos nariams - kaina vienam žmogui per parą:

Nameliai be patogumų Nr. 4, 7, 8, 10 - 4 Lt

Nameliai su patogumais Nr. 11, 12 - 6 Lt

Nameliai su patogumais Nr. 6, 9 - 8 Lt

Kitiems LASS nariams bei jų šeimos nariams - vienam žmogui per parą:

Nameliai be patogumų Nr. 4, 7, 8, 10 - 6 Lt

Nameliai su patogumais Nr. 11, 12 - 8 Lt

Nameliai su patogumais Nr 6, 9 - 10 Lt

Visiems kitiems norintiems poilsiausti - kaina sutartinė.

Regėjimo invalidai bus nemokamai maitinami 3 kartus per dieną. Kiti poilsiautojai maitinsis savo lėšomis. Poilsio bazėje veiks valgykla. "Zelvoje" yra 1-5 vietų kambariai. Į poilsiavietę bus centralizuotai nuvežama ir atvežama. Autobusas išvyks nuo "Liregus" (Vilnius, Skroblų g. 19. 9 val. ryte). Norintys galės vežtis savo patalynę. Neatsivežus savo patalynės, už komplektą reikės mokėti 5 Lt. Važiuojant poilsiauti reikia nepamiršti asmens tapatybę patvirtinančio dokumento.

Ilsintis "Zelvoje" galima bus naudotis sauna, sporto aikštynu, treniruoklių sale, valtimis, vandens dviračiais.

Dėl kelialapio skyrimo kreipkitės į "Liregus" bendrovės administracijos darbuotoją R.Danilevičienę, Vilnius, Skroblų g. 19, III aukštas, 8 kabinetas. Tel.: 8-5 233 35 44. Trumpasis numeris 226.

Atostogos poilsio namuose "Spindulys"

Šie poilsio namai įsikūrę Šventojoje. Pernai norinčių poilsiauti prie jūros buvo labai daug. Palyginti su keliom praėjusiom vasarom "Spindulyje" poilsiavo daugiausia regėjimo negalią turinčių žmonių. Ant poilsiavietės durų nuolat kabojo lentelė - "Laisvų vietų nėra". Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad poilsio namai "Spindulys" dirba pelningai. Deja, apskaičiavus visas išlaidas paaiškėjo, kad dirbama nuostolingai. Pasak "Spindulio" administratorės Dainos Vitkauskienės: "Mes dirbame žmonių patogumui. Tai daryti įpareigoja mūsų statusas. Čia poilsiautojui stengiamės suteikti maksimalų komfortą. Todėl reikia daug lėšų. Finansinę poilsio namų padėtį pablogino tai, kad buvo panaikintos iki pernai metų taikytos žemės mokesčio lengvatos. Norėdami išsaugoti šiuos poilsio namus Lietuvai tapus visateise Europos Sąjungos nare, būsime priversti keisti darbo profilį: teks poilsio namus pritaikyti žmonėms su įvairia negalia. Turėsime įrengti nuožulnius įvažiavimus, liftus, atskirą maitinimo bloką, konferencijų sales ir daug kitų dalykų."

Šią vasarą poilsiautojų lauks atnaujintos poilsio namų laiptinės bei kai kurie kambariai. Lankytojų laukia ir dušas. Už jį kambariui teks mokėti 5 Lt. Tiesa, neliko maitinimosi talonų. Užtat "Spindulio" administracija neregiams bei silpnaregiams išsaugojo pernykštes kainas. Senosios kainos galios tik prašymą poilsiauti pateikus iki birželio 1 d. Nuo birželio 1 d. be išankstinio užsiregistravimo atvykus poilsiauti kainos bus gerokai didesnės.

Iš anksto užsiregistruoti gali ne tik LASS įmonės, organizacijos, su kuriomis sudaromos sutartys, bet ir paprasti piliečiai. Užsiregistravus anksčiau - taikomos nuolaidos. Vietas užsisakant individualiai prašomas 50 litų užstatas.

Šią vasarą "Spindulyje" bus galima ilsėtis neribotą laiką. Šį sezoną poilsio pamainos bus tik rekomenduojamos. Orientacinio poilsio trukmė - 10 dienų. Sezonas prasidės gegužės pabaigoje ir tęsis iki rugsėjo vidurio. Rekomenduotinos šios pamainos: 06 01 - 06 10 d., 06 11 - 06 20 d., 06 21 - 06 30 d., 07 01 - 07 10 d., 07 11 - 07 21 d., 07 21 - 07 30 d., 08 01 - 08 10 d., 08 11 - 08 20 d., 08 21 - 08 30 d.

Taikantis prie rinkos sąlygų "Spindulyje" bus galima ilsėtis dvi, penkias, 20 dienų. Kaip jau minėta, kainų sistema bus labai lanksti. Vietą užsisakius iš anksto ir sumokėjus užstatą kaina bus:

"POILSIO NAMŲ ""SPINDULYS"" KAMBARIŲ NUOMOS KAINOS 2004 m. VASARĄ"

Paslaugų lygis

Vietų sk. kambaryje

06 01-30 d. 08 21-30 d.

07 01 d. - 08 20 d.

Kambarys su šaltu vandeniu, tualetu

4

25 Lt

35 Lt

3

20 Lt

30 Lt

2

15 Lt

25 Lt

Kambarys su šiltu vandeniu, tualetu, šaldytuvu

5 (dvivietis ir trivietis)

50 Lt

65 Lt

4 (2 dviviečiai)

40 Lt

55 Lt

3

30 Lt

45 Lt

2

25 Lt

35 Lt

Šios kainos - tik piko metu. Ilsintis ne piko metu kainos mažės. Tiesa, į kainą neįskaičiuojama baltos patalynės kaina. Už ją dar teks primokėti. Norintys galės atsivežti savo.

Malonaus jums poilsio!

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]