MEDICINA

 

LĘŠIŲ REVOLIUCIJA


Silikoniniai lęšiai gali sukelti optikos revoliuciją. Jei taip įvyks, tai permainos laukia fotoaparatų, žiūronų, karinės technikos, net akinių stiklų. Nuo pat pirmųjų lęšių atsiradimo jų konstrukcija beveik nepakito. Savaime suprantama, kad per laiką tobulėjo lęšių gamyba ir medžiagų kokybė. Tačiau lęšių veikimo principas liko tas pats. Kiekvienam konkrečiam lęšiui yra būdingos konkrečios savybės. Jos priklauso nuo medžiagos, iš kurios šis pagamintas, ir nuo lęšio formos. Jos dėka lęšis arba koncentruoja, arba išsklaido šviesą.

Norėdami sukurti sudėtingesnes optines sistemas, pavyzdžiui, fotoaparato objektyvą su kintamu židiniu, dar vadinamu zumu, esame priversti naudotis sudėtinga lęšių sistema. Keisdami atstumą tarp lęšių mes galime daiktą priartinti neprarasdami jo vaizdo ryškumo. Tačiau tokia sistema yra didelė, sunki ir daug kainuoja.

Revoliuciją žada Edo Riedmano vadovaujami mokslininkai. Jo vadovaujamoje laboratorijoje sukurtas optines savybes galintis keisti lęšis. Tokie lęšiai jau seniai žinomi. Tačiau iki šiol juos naudoja tik gyvi organizmai. Taip veikia ir mūsų akies lęšiukas. Kai žvilgsnį perkeliame nuo skaitomo teksto prie tolumoje esančio daikto - pasikeičia jo išlenktumas ir toli esantį daiktą matome ryškiai kaip iš arti skaitytą tekstą. Bėda ta, kad iki šiol sukurti mechaninį tokio lęšio atitikmenį nepavykdavo. Tai tapo įmanoma naudojant silikoninius lęšius. Pats lęšis lieka pastovios formos. Keičiasi tik jo vidinė struktūra, veikiama ultragarso. Jis silikoniniame lęšyje sukelia stovinčių bangų seriją. Tam tikros lęšio vietos tampa standesnės. Nuo to pasikeičia šviesos lūžimo kampas.

Techniniu požiūriu sistema labai paprasta. Silikono lopinėlis aprėminamas metaliniu žiedu. Per jį ir sklinda specialiai parinktas reikalingas ultragarsas. Jis ir priverčia silikoną drebėti. Sistema yra nedidelė ir pakankamai pigi. O svarbiausia, kad tampa nebereikalinga griozdiška ir sunki lęšių sistema. Naujo tipo kintamojo židinio lęšiai bus pastovaus storio, be judančių dalių ir lengvi. Tokie lęšiai galėtų būti naudojami tūkstančiuose įviariausių prietaisų. Kol kas už mokslinius tyrimo darbus moka ir kariškiai. Todėl galime tikėtis, kad naujųjų lęšių neištiks likimas tų prietaisų, kurie sukurti brėžiniuose neįgijo realaus pavidalo.

"Przekroj", 2004 m., Nr.8

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]