PARODOS

 

TARP DAUGELIO, BET PASTEBĖTA


Lietuvos aklųjų bibliotekos stendas penktojoje Vilniaus knygų mugėjePriešpaskutinį vasario savaitgalį, nors žiema dar tebekaraliavo visu savo smarkumu, Vilniaus parodų centre "Litexpo" buvo karšta ir perkeltine, ir tiesiogine prasme. Vyko penktoji Vilniaus knygų mugė. Visas keturias mugės dienas centro link ir iš jo upėmis tekėjo žmonės, vyko naujų leidinių pristatymai, susitikimai su rašytojais ir dar daugybė visokių renginių.

Penktojoje Vilniaus knygų mugėje dalyvavo ir Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB). Praslinkus keletui dienų po didžiausios Lietuvoje knygų šventės ir nutilus mugės šurmuliui, mintimis paprašėme pasidalinti LAB direktorę Jadvygą Kuolienę.

"Vilniaus knygų mugėje paskutinįkart dalyvavome prieš penkerius ar ketverius metus. Per tą laiką labai pasikeitė mūsų leidžiamų knygų kokybė, išvaizda. Kaip leidybinė institucija, biblioteka smarkiai ūgtelėjo. Mugėje turėjome 4 kv. m ploto: nelabai daug, bet pasispaudus užteko. Pristatėme savo leidybinę veiklą: knygas brailio raštu, padidintais reginčiųjų rašmenimis ir garsines skaitmenines knygas. Nesigirdami galime pasakyti, kad mūsų leidžiamos knygos sulaukė didelio susidomėjimo: žmonės ypač domėjosi garsinėmis knygomis. Apie garsinę knygą vis daugiau pradeda kalbėti ir mūsų visuomenė. Viešosios Lietuvos bibliotekos savo fonduose garsinių knygų dar beveik neturi, tačiau jomis jau susidomėjo.

Vienas iš mūsų dalyvavimo mugėje tikslų buvo pristatyti garsinę skaitmeninio formato knygą. Žmonės domėjosi, kas šias knygas leidžia, kur jų galima įsigyti. Po mugės buvo jau keletas paklausimų ir telefonu."

Visas keturias dienas mugėje dalyvavo ir LAB darbuotojai. Viena jų Rasa Januševičienė prisimena: "Mano budėjimo metu žmonės labiausiai domėjosi brailio knygomis. Didžiausią susidomėjimą rodė vaikai ir jaunimas. Jie klausinėjo, kaip šios knygos spausdinamos, kaip, kokiu greičiu aklieji gali jas skaityti ir pan."

Pabaigoje galima būtų pridurti, kad Lietuvos bibliotekoms knygų mugėje atstovavo tiktai Nacionalinė Martyno Mažvydo ir Lietuvos aklųjų biblioteka.

Alvydas VALENTA

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]