MEDICINA

 

DIABETAS - PASAULINĖ EPIDEMIJA


Diabetas - epidemiškai plintanti liga. Kasmet vis daugiau diagnozuojama naujų susirgimų šia liga. Dalis žmonių net neįtaria, kad serga diabetu.

1985 m. pasaulyje cukriniu diabetu sirgo 30 mln. žmonių, o šiandien dėl jo kenčia 190 mln. žmonių. Jei neužkirsime kelio epidemijai, 2025 m. cukriniu diabetu sirgs 330 mln. žmonių.

Išsivysčiusiose šalyse cukrinis diabetas pagal mirtingumą užima ketvirtą vietą.

Pasaulyje gausėja žmonių, ilgėja jų gyvenimo trukmė. Daug jų gyvena miestuose, gana sėsliai, patiria daug stresų, maitinasi rafinuotu riebiu, kaloringu, nesveiku maistu. Tokios gyvensenos pasekmė - lėtinės ligos, cukrinis diabetas.

Viena sunkiausių cukrinio diabeto komplikacijų - inkstų ligos, inkstų veiklos nepakankamumas. Ši komplikacija vargina 1/3 pacientų, sergančių tiek I, tiek II tipo diabetu. Labai svarbu kuo anksčiau diagnozuoti diabetą ir inkstų ligas, kad būtų išvengta komplikacijų.

Cukrinis diabetas - vis dar neišgydoma liga. Ligą laiku diagnozavus, gydant medikamentais (insulinu, tabletėmis ar kombinuotu gydymu) ir gerą medicininę priežiūrą derinant su sveika gyvensena, sergantieji gali būti darbingi, kūrybingi ir išvengti komplikacijų.

Kas yra cukrinis diabetas?

Cukrinis diabetas - lėtinė endokrininė metabolinė liga. Ją sukelia žmogaus organizme insulino sintezės, sekrecijos ir periferinio veikimo sutrikimai.

Insulinas - hormonas, kuris padeda gliukozei patekti į raumenis, riebalinį audinį, kepenis, reguliuoja ir mažina gliukozės kiekį kraujyje. Žmonių, kurie serga I tipo cukriniu diabetu, kasa dėl įvairių priežasčių negamina insulino. Jeigu organizme yra pakankamai insulino, bet jis nėra periferijoje veiksmingai naudojamas, susergama II tipo cukriniu diabetu.

Negydomas diabetas gali sukelti sunkių komplikacijų: inkstų, akių, nervų, širdies bei kraujagyslių ligas.

Cukrinio diabeto požymiai

I tipo cukrinio diabeto pradžia paprastai yra staigi ir netikėta. Jai būdingi šie simptomai:

* padažnėjęs šlapinimasis

* nenormalus troškulys

* burnos džiūvimas

* kojų tirpimas

* nuolatinis nuovargis

* alkio jausmas

* staigus svorio kritimas

* pablogėjęs regėjimas

* pasikartojantys infekciniai susirgimai.

II tipo cukrinis diabetas paprastai pasireiškia ne iš karto, todėl jį diagnozuoti sunkiau. Požymiai tokie pat kaip ir I tipo cukrinio diabeto, tik juntami silpniau. Žmonės, sergantys II tipo diabetu, paprastai nekreipia dėmesio į ankstyvus ligos simptomus, nesitikrina, todėl liga diagnozuojama per vėlai. Apie 50 proc. žmonių, kuriems nustatoma liga, jau kenčia nuo komplikacijų.

Cukrinio diabeto sukeltos inkstų ligos

Cukrinis diabetas - dažniausia priežastis, dėl kurios sutrinka inkstų veikla. Nefropatija - lėtinė progresuojanti inkstų liga, kuria serga 1/3 visų diabeto varginamų žmonių. Jų pasaulyje - apie 60 mln.

Blogai kontroliuojama kraujo gliukozė pažeidžia smulkiąsias kraujagysles. Dėl to kapiliarai negali atlikti savo darbo. Sutrinka kraujo filtravimo, valymo procesas. Jis neišvalomas nuo susidariusių šlakų, į šlapimą išsiskiria baltymai. Jei liga progresuoja, išsivysto inkstų funkcijos nepakankamumas, visiškai sutrinka inkstų veikla ir, jei liga negydoma, ligonis miršta.

Diabetinę nefropatiją sukelia:

* rūkymas

* didelis arterinis kraujo spaudimas

* blogai kontroliuojama kraujo gliukozė (glikemija)

* paveldimumas

"Diabetas ir inkstų ligos" - būtent šitaip buvo pavadinta 2003 metų Pasaulinė cukrinio diabeto diena, kuri paprastai švenčiama lapkričio 14 dieną.

Parengė Odeta JUREVIČIENĖ

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]