PORTRETAS

Vytautas GUDONIS

MATĘS ŠIRDIMI


A. Netylkinas su knygos “Dienos sūnus...” Truputį daugiau nei prieš metus nustojo plakti žymaus Baltarusijos aklųjų judėjimo organizatoriaus, ilgamečio Baltarusijos aklųjų draugijos pirmininko Anatolijaus Netylkino (1940-2002) širdis. Ant mano rašomojo stalo Vladimiro Lipskio knyga apie Anatolijų Netylkiną "Dienos sūnus. Vieno gyvenimo abėcėlė". Storokos, 316 puslapių knygos, priešlapiuose - šešių kartų giminės medis. Toliau - gyvenimo puslapiai. Kaip ir daugeliui mūsų pačių smalsiausių, aktyviausių pokario vaikų - tragedija su sprogmenimis. Einant dvyliktuosius. Nepamokė nenuoramos ir prieš tai įvykusi nelaimė su kitais dviem draugais. Tą sykį Anatolijų išgelbėjo atsitiktinumas: vyresni paaugliai jį pasiuntė nupirkti papirosų. Jis girdėjo tą baisų sprogimą. Netrukus sprogmenį ardė vienas savo namuose. Tada Gardino aklųjų ir silpnaregių mokykla. Ją 1962 metais baigė sidabro medaliu. Tais pačiais metais įstojo į Gardino Jankos Kupalos pedagoginio instituto Istorijos ir filologijos fakultetą, kurį 1967 metais baigė su pagyrimu. Įgijo rusų kalbos ir literatūros bei istorijos mokytojo kvalifikaciją. Iki 1976 m. balandžio mėn. dirbo Gardino aklųjų ir silpnaregių internatinėje mokykloje auklėtoju, istorijos ir rusų literatūros mokytoju.

1976 - 1983 m. A. Netylkinas dirbo Baltarusijos aklųjų draugijos Gardino srities valdybos pirmininku.

1986 m. buvo išrinktas Baltarusijos aklųjų draugijos centro valdybos pirmininku. Šias pareigas ėjo iki mirties. A. Netylkinas daug dėmesio skyrė sutrikusios regos žmonių gamybinei veiklai, jų reabilitacijos ir integracijos problemoms spręsti. Palaikė glaudžius ryšius su tarptautinėmis aklųjų organizacijomis bei užsienio mokslininkais tiflologais.

Šio žmogaus iniciatyva Minske buvo organizuotos kelios tarptautinės mokslinės konferencijos.

1993-1997 m. jis buvo išrinktas į Europos aklųjų sąjungos vykdomąjį komitetą. A. Netylkinas - vienas iš Baltarusijos parolimpinio komiteto įkūrimo iniciatorių.

Jis buvo aktyvus Baltarusijos visuomenės ir politikos veikėjas. 1990-1995 m. išrinktas Baltarusijos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos nariu. Jo iniciatyva 1993 m. įkurta Baltarusijos darbo ir teisingumo partija, kuriai sėkmingai vadovavo.

1999 m. jam suteiktas A. G. Nebolsino tarptautinio fondo laureato vardas.

Vladimiro Lipskio knygoje 25 skyriai - tiek, kiek rusų kalbos abėcėlėje pagrindinių raidžių. Skyriai žymimi ne skaičiais, o raidėmis. Antraščių pavadinimų pirmosios raidės sutampa su abėcėlės raidžių seka. Knyga parašyta dviem kalbomis: pirmoji pusė - baltarusių, antroji - rusų kalba. 84 nespalvotos ir spalvotos nuotraukos iliustruoja šio iškilaus žmogaus gyvenimo kelią. Įvairiose pasaulio šalyse jis turėjo daug draugų. Visiems jiems A. Netylkino mirtis buvo didžiulė ir skaudi netektis. Širdis nenorėjo patikėti, protas - priimti.

Tarp kitų gražių žodžių Anatolijaus žmona Tamara ant padovanotos knygos dailiu mokytojos braižu parašė: "Tikiuosi, kad ši knyga padės jums geriau pažinti žmogų, kuris matė širdimi."

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]