MUMS RAŠO

Jadvyga Zinaida JANULEVIČŪTĖ

NAUJI VĖJAI


Prieš pat Operos ir baleto teatrą Vilniuje, Vienuolio gatvėje, įsikūręs muziejus "Beatričės namai". Netoliese nesunku rasti ir gatvelę, kuri pavadinta Beatričės vardu. Visa tai skirta mūsų lakštingalai Beatričei Grincevičiūtei atminti.

Bute, kur dabar yra muziejus, Beatričė gyveno šešiolika metų, iki pat mirties, t. y. iki 1988. Šią datą primena ir gatvėje kabanti memorialinė lenta, prie kurios dainininkės gerbėjai retkarčiais prisega gėlės žiedą.

Daug energijos ir sumanumo reikėjo tuometiniam LASS pirmininkui Juozui Dzidolikui, mirus Beatričei, o netrukus ir jos vyrui Henrikui Horodničiui, iš paveldėtojų atkovoti Beatričės muziejui numatytą butą. Geranoriškiems miesto savivaldybės darbuotojams padedant, buvo įsteigtas muziejus, atsirado tarnautojų, buvo padarytas remontas, nupirkta garso aparatūra ir kitokių reikmenų. Žmonės pradėjo čia lankytis, klausytis Beatričės balso įrašų, pokalbių ir iš nuotraukų sužinoti jos gyvenimo smulkmenas. Kiekvieno mėnesio paskutinį ketvirtadienį čia laukiami Beatričės senieji bičiuliai, kurių gretos, deja, retėja.

Praėjusių metų pabaigoje miesto savivaldybė suorganizavo naujo muziejaus direktoriaus konkursą. Beatričės draugai tikėjosi, kad į šią vietą ateis jiems pažįstamas LASS rekomenduotas žmogus.

Konkursą laimėjo jauna dainininkė Renata Tarosaitė-Minkevičienė. Jau vien tai, kad muziejuje pradėjo šeimininkauti moteriškė ir dar dainininkė, kiekvienam atėjusiam svečiui nuoširdžiai ir palankiai besišypsanti, gali priminti tuos laikus, kai čia svečiai buvo šiltai sutinkami, kai čia nuolat skambėdavo muzika, kai norinčių pabendrauti su Beatriče būdavo labai daug. Susitikti su ponia Renata tikrai malonu. Ši jauna, miela, judri direktorė jau kuria veiklos planus.

Šių metų paskutinįjį sausio ketvirtadienį direktorė, paruošusi kavą kaip kadaise Beatričė, laukė dainininkės buvusių bičiulių. Visiems buvo įdomu ir malonu susipažinti su naująja šeimininke, o jai, žinoma, knietėjo pažvelgti į tuos, kurie šiame bute buvo nuolatiniai svečiai. Ponia Renata per jauna, kad pati būtų galėjusi bendrauti su Beatriče, bet ji gerai žino dainininkės repertuarą, domisi jos gyvenimu, yra didelė Beatričės gerbėja. Susitikime direktorė papasakojo apie savo studijas Muzikos akademijoje, gausius koncertus įvairiose Lietuvos vietovėse. Beatričė irgi ne kartą yra apvažiavusi su koncertais net ir mažiausius miestelius. Ponia Renata atskleidė ir pirmuosius muziejaus veiklos planus. Jai žinoma, kad Beatričė labai mylėjo vaikus, pati buvo dirbusi darželyje ir su meile dainuodavo jiems dainas. Todėl darbo pradžioje direktorė pasiryžusi užmegzti draugystę su mažais vaikučiais, leisti jiems čia koncertuoti, vaidinti. Jie galės klausytis Beatričės dainų, išgirs apie ją daug įdomių dalykų. Visiems reikia žinoti, koks įdomus ir talentingas ji buvo žmogus, kaip mokėjo bendrauti, negailėdama savo širdies šilumos, skleisdama gerumą.

Tokios asmenybės yra mūsų tautos turtas.

Neseniai įsikūrė labdaros fondas "Beatričės namai", kuriam vadovauja Juozas Dzidolikas, o garbės pirmininku sutiko būti Jo ekscelencija Valdas Adamkus. Linkime muziejaus direktorei ateityje glaudžiai bendradarbiauti su šiuo fondu. Tai gali praturtinti muziejaus veiklą.

Atjaunėjusiuose "Beatričės namuose" laukiamas kiekvienas muzika besidomintis žmogus. Išlikę dainininkės daiktai, paruošti nuotraukų stendai ir tobuli muzikos įrašai kiekvienam gali suteikti nepamirštamų malonių valandėlių.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]