NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Vytautas GENDVILAS

KUO "SKAITYTI" MP3


MP3 formatu įrašyta muzika jau tapo gyvenimo kasdienybe: ji sklinda iš įvairiausių prietaisų: kompiuterių, nešiojamų grotuvų, magnetolų, muzikinių centrų, DVD grotuvų, mobiliųjų telefonų, laikrodžių, net fotoaparatų.

Nors mes garsines knygas jau įpratome skaityti magnetolomis, nešiojamais grotuvais, kompiuteriais, tačiau visi anksčiau išvardinti prietaisai tinka ir MP3 formato garsinėms knygoms. Dalykas tik tas, kad kiekvienas prietaisas turi savų ypatumų.

Kol kas Lietuvos aklųjų biblioteka garsines knygas įrašo tik į kompaktinius diskus (CD-R). Tad norėdami garsinę knygą persikelti į įmantresnį prietaisą, be kompiuterio neišsiversime. O kompiuterį reikia turėti. Taigi pats paprasčiausias garsinių knygų skaitymo būdas - įsigyti MP3 formatą skaitantį kompaktinių diskų grotuvą.

Kiekvienam savas grotuvas

Renkantis kompaktinių diskų grotuvą reikėtų atsižvelgti į savo charakterį ir gyvenimo būdą. Tada galėsime lengviau apsispręsti, kokio aparato mums reikia.

Muzikiniai centrai

Jei esate sėslus žmogus, garsines knygas juostose ar kasetėse skaitydavote vienoje vietoje, tai jums geriausiai tiktų muzikinis centras. Muzikinis centras paprastai yra didesnis, jį sudaro keli įrengimai: garso kolonėlės, grotuvas, magnetofonas, radijo imtuvas. Taigi jį nešioti iš vietos į vietą nėra patogu.

Knygoms skaityti užtektų grotuvo, į kurį įsideda tik vienas kompaktinis diskas. Mažiau kompaktinių diskų grotuve - mažiau painiavos.

Tiesa, muzikinis centras neretai kainuoja brangiau nei magnetola, tačiau jo garso kokybė būna geresnė.

Magnetolos

Magnetolą pravartu įsigyti tiems, kurie namuose vienoje vietoje ilgai nepasėdi. Jei būstas ne vieno kambario ir mėgstate ką nors veikti tai vienur, tai kitur - jums tiktų magnetola. Jos būna ne tik su kompaktinių diskų grotuvais, bet ir su magnetofonais. Tačiau magnetofonai garsinėms knygoms skaityti netinka. Meistrą, kuris perdirbtų magnetofoną knygoms skaityti, vargu ar rasite. Taigi garsinėms knygoms skaityti pakaktų magnetolos tik su kompaktinių diskų grotuvu. Beje, to paties gamintojo magnetola, jei nėra magnetofono, - šiek tiek pigesnė.

Nešiojami kompaktinių diskų grotuvai

Jei esate neramios sielos žmogus, jei gyvenimas ar darbas verčia daug keliauti, po valandą ar daugiau vykstate į darbą - jums tiktų nešiojamas kompaktinių diskų grotuvas. Pravartu, kai grotuvas yra su radijo imtuvu. Išsieikvojus elementams ir sustojus kompaktiniam diskui, jums kelias neprailgs, nes dar galėsite klausytis radijo.

Ir muzikiniai centrai, ir magnetolos turi vieną trūkumą: išjungtas ir vėl įjungtas prietaisas "neprisimena" vietos, kur skaityti buvo sustota. O kai kurie nešiojami grotuvai skaitytą skirsnį "prisimena". Deja, ne visi grotuvai. Taigi perkant reikia būti atidžiam.

Nešiojamas kompaktinių diskų grotuvas dar patogus ir tuo, kad jį nesunkiai galima prijungti prie namuose turimos geros kokybės garso atkūrimo sistemos.

Perkant nešiojamą kompaktinių diskų grotuvą verta pagalvoti ir apie akumuliatorių komplekto bei kroviklio įsigijimą. Beje, neretai užtenka tik akumuliatorių, nes pats grotuvas, įjungus jį į elektros srovę, veikia kaip akumuliatorių kroviklis.

Beje, reikia nepamiršti, kad nešiojami kompaktinių diskų grotuvai - trijų rūšių. Juose gali būti naudojami kompaktiniai diskai, kompakt flash atmintis ir kietieji diskai. Antruoju ir trečiuoju atveju be kompiuterio neišsiversime.

Klausomo iš nešiojamo grotuvo MP3 įrašo kokybę labiausiai lemia geros ausinės. Kuo jos geresnės, tuo garsas kokybiškesnis. Būtent ausinės padeda užmaskuoti visus MP3 formato ir jo atkūrimui skirtos technikos netobulumus.

MP3 grotuvo ekranas

Beveik jau įprasta, kad MP3 grotuvo ekrane galime matyti grojamo kūrinio pavadinimą ir jo trukmę. Tačiau yra ir tokių grotuvų, kuriuose rodomas ne grojamo skirsnio pavadinimas, o grotuvo jam suteiktas numeris. Yra ir tokių grotuvų, kurių ekrane jau galime matyti - jei tai muzikinis kūrinys - atlikėjo ir kūrinio pavadinimą, atliekamos muzikos žanrą.

Kalbant apie MP3 grotuvo ekraną, svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar jis apšviestas. Patekus į blogai apšviestą patalpą ar vietovę, tokį ekraną įžiūrėti gali būti labai sunku. Taigi būtų geriau, jei ekranas būtų apšviečiamas specialia lempute arba pats šviestų.

Silpnaregis garsinių knygų skaitytojas kompaktinių diskų grotuvo ekraną turėtų pasirinkti pagal savo regėjimą. Svarbu nepamiršti: kuo aparatas sudėtingesnis, tuo svarbesnis darosi ekranas: jame kaip tik ir rodomos panaudotos įmantresnės funkcijos. Jų nematant gali susidaryti įspūdis, kad grotuvas sugedo, nes visą laiką groja vieną ir tą patį kūrinį, groja tik kūrinių pradžias. Tad labai svarbu, kad ekrane būtų dideli ne tik laiką ir kūrinio numerį rodantys skaičiai, bet ir visos kitos funkcijos. Ekranas turėtų būti gan gerai matomas, kitaip jis taps niekam tikusia dizaino detale.

Distancinio valdymo pultelis

Gamintojai prie grotuvų, muzikinių centrų ir magnetolų neretai prideda ir distancinio valdymo pultelį. Perkant labai svarbu išsiaiškinti, ar distancinio valdymo pultelis atitinka jūsų poreikius. Pavyzdžiui, ar su juo galima reguliuoti grotuvo garsą, ar galima perjungti radijo imtuvą, magnetofoną ir kt.

Grotuvą valdyti turi būti paprasta

Nors MP3 grotuvų gamintojai į tai dar žiūri gana atsainiai, tačiau labai svarbi grotuvo savybė - paprastas jo valdymas. Daugėjant grotuvo funkcijų, sudėtingėja ir jo valdymas. Vienas iš svarbiausių dalykų - mygtukų išdėstymas ir jų dydis. Kartais toks įspūdis, kad mygtukai sukurti dvejų metų vaiko rankai. Mygtukai tokie maži ir taip arti vienas kito, kad kartais darosi sunku nuspausti tik vieną mygtuką. Ši problema ypač aktuali naudojant nešiojamą kompaktinių diskų grotuvą.

Pasirenkant bet kurią garsinių knygų skaitymo priemonę, labai svarbu, kad jos valdymas būtų patogus, paprastas ir lengvai suprantamas. Mygtukų gausa, painus išdėstymas knygų skaitymą gali paversti kančia.

Prieš einant į parduotuvę

Grotuvais garsinėms knygos MP3 formatu skaityti akluosius ir silpnaregius aprūpina Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga. Tačiau jei jūs turite tam lėšų ir nenorite laukti kitų žmonių malonės, grotuvą galite įsigyti patys. Tačiau pirkdami turite būti atidūs.

Kompaktinių diskų grotuvų smarkiai gausėja. Tad prieš perkant grotuvą reikėtų susirinkti visą jums įmanomą informaciją. Verta susipažinti su draugų turima technika. Perkant reikėtų išsiaiškinti, ar grotuvas tikrai skaito MP3 formatu įrašytą informaciją. Pravartu į parduotuvę nusinešti kompaktiniame diske įgarsintą knygą. Grotuvą reikėtų išbandyti parduotuvėje ir tik tada sumokėti pinigus. Pinigai uždirbami daug lėčiau, nei išleidžiami, todėl skubėti neverta. Geriau sugaišti daugiau laiko ir nusipirkti tikrai tinkamą grotuvą, nei galvoti: "Štai kitą kartą tai tikrai pasiseks."

Šiam kartui tiek. Kitame žurnalo numeryje pakalbėsime apie MP3 formato garsines knygas ir kompiuterius.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]