JUBILIEJAI

Laima ŽEMAITIENĖ

ALYTUS MINĖJO JONYNĄ


Gruodžio 17 dieną Alytus baigė minėti savo krašto poeto A. Jonyno jubiliejų. 80-osioms kūrėjo gimimo metinėms atminti memorialinio muziejaus darbuotojai šiemet paskyrė net keletą renginių.

Birželio pabaigoje Jonynų giminė ir jų bičiuliai rinkosi Daugirdų kaime - kadaise klestėjusioje Jonynų giminės protėvio Tamošiaus sodyboje. Ne vieną šių namų vaikaitį keliai nuvedė į mokslo aukštumas, kiti buvo pavilioti meno pasaulio horizontų, dar kitus likimas nubloškė net už Atlanto, tačiau Jonynai visur sugebėjo pelnyti aplinkinių pagarbą ir įvertinimą. Šioje sodyboje augo ir poeto tėvas šviesios atminties žmogus Ignas Jonynas, todėl ten prabėgo ne viena ir paties rašytojo vasara. Brangioje visiems Jonynams aplinkoje prisiminėme šviesiausius giminės atstovus, poeto eilėmis pašlovinome gimtinę ir gyvenimą.

Baltosios lazdelės dieną - spalio 15-ąją - A. Jonyną prisiminėme kaip LAD kūrėją, padėjusį pamatus organizacijos veiklai. Tomis dienomis viešose miesto vietose buvo vykdoma žurnalistinė provokacija "Neregys viešoje vietoje". Provokacija turėjo nustatyti visuomenės požiūrį į neįgaliuosius, parodyti, ar gerai visuomenė suvokia žmogaus aklumą. Filmuotos provokacijos medžiagos fragmentai buvo parodyti spalio 15 d. rengtame seminare "Neregių reabilitacijos problemos". Pranešimus skaitė habilituotas socialinių ir psichologijos mokslų daktaras, Šiaulių universiteto profesorius Vytautas Gudonis, Kauno silpnaregių internatinės mokyklos mokytoja, Vytauto Didžiojo universiteto doktorantė Asta Lapėnienė ir psichologė Rasa Vaitkienė. Kalbėdami apie neregių ir silpnaregių integracijos visuomenėje problemas, lektoriai pabrėžė meno, kaip vienos iš lanksčiausių reabilitacijos ir integracijos visuomenėje formos, reikšmę.

Intelektualais garsios Jonynų giminės fenomeną dar kartą priminėme ir Alytaus kraštotyros muziejuje vykusia profesoriaus V. K. Jonyno dailės darbų paroda. Parodos atidarymo metu skambėjo vidurinės kartos kompozitoriaus Juliaus Andrejevo (istoriko profesoriaus Igno Jonyno anūko) muzika. Įvairia technika atlikti darbai paliudijo menininko talentą, o garsių žmonių giminystės ryšys suintrigavo parodos lankytojus.

Poeto jubiliejų paminėjome ir trimis leidiniais: plakatu, A. Jonyno memorialinio muziejaus lankstuku ir kvietimu. Plakatą ir kvietimą kūrė alytiškis dailininkas A. Švirmickas.

Projektą parėmė Lietuvos Respublikos Kultūros ir sporto rėmimo fondas bei Alytaus miesto savivaldybė. Renginių ciklą užbaigė gruodžio 17-ąją Alytaus teatro salėje vykęs jubiliejinis vakaras, eilėmis pasakojęs kūrėjo širdies istoriją...

- - - - - - -

Ten, kur tamsa, saulė sušvinta - kad būtų šviesiau, ten, kur kančia, stiprybė atliepia - kad būtų stipriau, ten, kur rauda, skambus džiaugsmas suvirpa - nušluosto ašarą. Gyvenimas pilnas paradoksalių akimirkų ir išgyvenimų.

Paslapties, meilės ir stebuklo dvasia, rodos, net kiek netikėtai palietė ir mus, susirinkusius į Antano Jonyno 80-ųjų gimimo metinių paminėjimą. Gražų gruodžio 17-osios vakarą sugužėję Alytaus teatro salėn ne vienas greičiausiai tikėjomės liūdesiu persmelktų eilių - lyg ir pritinkančių, minint skaudžia lemtimi paženklinto poeto jubiliejų. Tačiau nuo pat pirmųjų renginio akimirkų mus lydėjo nustebimas, meilė, kitos širdies pažinimo džiaugsmas. Ir jokios nevilties! Buvo tikra... Ir kartu gera nusikelt į poeto vaikystę, išgirst poeto žingsnius, lapų šlamėjimą, nubrist takeliu į geležinkelio pylimą, paganyt praplyšusius debesis...

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]