VIRŠELIS

 

M. BERINGOVAS. AKLŲJŲ VESTUVĖS


Parašas po iliustracija

Viena įdomiausių mūsų kolekcijos reprodukcijų - tai mažai žinomo dailininko M. Beringovo "Aklųjų vestuvės". Paveikslas unikalus vien tuo, kad jame pavaizduota net trylika neregių - trys moterys ir dešimt vyrų. Tai ne jaunuolių, o trisdešimties keturiasdešimties metų suaugusių žmonių draugija. Visi jie susibūrę aplink balta, rankomis nerta staltiese užtiestą vaišių stalą su dviem veikiausiai krištolo ilgakakliais grafinais, su smailais lyg bažnyčios bokštai kamšteliais, dviem stiklo vazomis su gėlėmis ir virtų vėžių lėkšte.

Pirmajame plane, šioje stalo pusėje, sėdi du muzikantai. Kairėje nugara į žiūrovus sėdintis muzikantas skambina gitara. Profiliu pasuktas smailianosis ir ūsuotas veidas. Nuo šiek tiek palenktos į priekį galvos krinta tiesūs, ilgi plaukai. Dešinėje kiek atsilošęs ir atsisukęs į žiūrovus, susikaupęs klarnetą pučia trumpaplaukis, grubokų veido bruožų antrasis muzikantas.

Antrajame plane, centre, už stalo, pasisukę vienas į kitą su pakeltomis taurėmis sėdi ne pirmos jaunystės jaunieji. Kaip ir dera jaunajai, ji vilki baltą, platėjančiomis rankovėmis suknią, o į dailiai sušukuotus lygius plaukus įsisegusi gėlių. Ūsuotas smailianosis, nuo kaktos gerokai pliktelėjęs jaunikis (galbūt gitaristo brolis) pasipuošęs baltais marškiniais ir kaip beveik visi vyrai su kaklaraiščiu ir kostiumu. Iš abiejų pusių šalia jaunųjų - dar dvi poros. Kairėje - moteris palenkusi galvą - lyg klausosi jaunųjų. Jos partneris juodais akiniais ir tokios pat spalvos plaukais bei ūsais rankoje laiko cigaretę ir ramiai pučia dūmą. Kairėje - stambiaveidis, jaunesnis už kitus vyriškis, per pečius apkabinęs gerokai už save vyresnę mielo veido moteriškę, laikančią rankose taurę.

Trečiajame plane, už sėdinčių prie stalo svečių, stovi penki vyrai. Viduryje stovinčių - plačiapetis, juodais akiniais, lyg žaidžiantis taure vyriškis.

Paveiksle dominuoja rusvai balti tonai. Akimirka tokia, lyg ką tik buvo pasakytas tostas, užgrojo muzikantai ir visi tuoj kels prie lūpų taures. Į akis krinta viena įdomi detalė. Vienuolikos žmonių rankos su itin ilgais ir plonais pirštais, kokius turi Marfano sindromu sergantys žmonės. Aišku viena: jei jaunieji neregiai, tai ir muzikantai, ir visi svečiai turi būti nematantys žmonės. Tai dar vienas akivaizdus neteisingų stereotipų ir mitų apie neregius pavyzdys.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]