TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

VARŠKĖS VALGIAI GURMANAMS


Varškė - dietinis pieno produktas. Varškės baltymuose yra visų žmogaus organizmui reikalingų amino rūgščių, todėl ji yra itin vertingas įvairaus amžiaus žmonių maisto produktas. Varškė ypač naudinga vaikams, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims, nes joje yra kalcio ir fosforo druskų, reikalingų kaulams augti, kraujui susidaryti, širdies ir nervų sistemos veiklai. Kadangi varškėje daug kalcio, ji naudinga ir vyresnio amžiaus žmonėms, kurių kaulai linkę retėti. Varškė naudojama ir gydomajai mitybai.

Lengvai ir greitai galime pasigaminti keletą varškės patiekalų nieko nevirdami ir nekepdami.

Varškės tortas

2 pakeliai varškės,

2 pakeliai sviesto,

2 citrinos,

1 kg paprastų sausainių (geriausia kuo paprastesni, be priedų pvz., "Gaidelis"),

1 stiklinė cukraus,

įvairūs mėgstami priedai - riešutai, razinos, vaisiai ar kt.

Sviestą ištriname su cukrumi, sudedame varškę, įtarkuojame per bulvinę tarką nuplautos citrinos žievelių, išspaudžiame ir supilame abiejų citrinų sultis, viską gerai sumaišome. Jeigu norime, į pagamintą masę pagal skonį dedame riešutų ar razinų.

Sausainius padaliname į 4 dalis. Pirmą dalį sausainių sudėliojame ant medinės pjaustymo lentutės ar torto formos dugno, pertepam paruošta mase, vėl dedam sausainius ir tepam masę. Taip susluoksniuojam visą varškę. Tortą suslegiam ir padedam vėsiai. Tortas turi pastovėti ne mažiau kaip 8 val. Geriausia pasigaminti iš vakaro.

Aštrus varškės patiekalas

1 pakelis riebios ar pusiau riebios varškės (18 ar 9 proc.),

3 - 5 česnako skiltelės,

pusė nubraukto šaukštelio druskos, truputis maltų pipirų,

pusė stiklinės pieno,

2 šaukštai grietinės.

Į varškę sudėti labai smulkiai supjaustytą česnaką (česnaką galima sutrinti per česnakų spaustuką ar sutarkuoti per smulkią trintuvę), druską, pipirus, grietinę, supilti pieną ir viską labai gerai ištrinti iki vientisos masės. Varškė ypač skani, kai patiekiama su karštomis keptomis bulvėmis. Galima valgyti ir su duona.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]