TIFLOPEDAGOGIKA

Dalia TAURIENĖ

PERKINSO AKLŲJŲ MOKYKLA ŠIANDIEN


Perkinso aklųjų mokykloje lankiausi šį rudenį. Tai seniausia aklųjų mokykla Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ši garsi įstaiga man paliko didelės, gyvybingos, kūrybingos, nepaprastai gerai organizuotos institucijos įspūdį. Mokykla įsikūrusi ramiame Bostono priemiestyje, Watertowne (Vandens miestelyje), prie Charleso upės, didžiuliame parke. Šiuo metu mokykla tarnauja 30 000 aklųjų ir silpnaregių JAV ir visame pasaulyje.

Kokios tai paslaugos?

Pačioje Perkinso mokykloje ugdomi vaikai ir jaunuoliai nuo 3 iki 22 metų. Pažymėsiu, kad nuo 1982 metų į Perkinso mokyklą priimami tik visiškai akli, jaučiantys šviesą ar matantys tik 0,01 vaikai bei turintys kitų sudėtingų vystymosi sutrikimų.

Dabar Perkinso mokyklą sudaro:

Ikimokyklinė tarnyba, teikianti paslaugas 3-6 metų vaikams, jų tėvams, mokytojams.

Žemesnioji mokykla ugdo vaikus iki 13 metų.

Vidurinės mokyklos programoje akademinės, ikiprofesinės žinios teikiamos, nepriklausomo gyvenimo įgūdžiai ugdomi 13-22 metų jaunuoliams.

Kurčneregių programoje visapusiškai lavinami 3-22 metų kurčneregiai.

Perkinso mokykla paslaugas teikia ir Naujosios Anglijos (Konektikuto, Maino, Masačiusetso ir New Hepširo valstijos) akliesiems ir silpnaregiams. Kūdikių skyrius teikia ankstyvosios intervencijos pagalbą šeimoms, auginančioms sutrikusios regos vaikus. Ikimokyklinio konsultavimo programa skirta Masačiusetso valstijos integruotiems vaikams. Paslaugų centras organizuoja savaitgalius, vasaros atostogas, padeda formuoti nepriklausomo gyvenimo, laisvalaikio įgūdžius. Paslaugos silpnaregiams: klinikiniai tyrimai, regos lavinimas, orientacijos, mobilumo vertinimas ir lavinimas, reabilitacinės paslaugos pagyvenusiems akliems žmonėms, paslaugos visiems, dirbantiems su aklaisiais ir silpnaregiais.

Papildomos paslaugos - tai diagnostika.

Dar yra Naujosios Anglijos kurčneregių centras bei Tėvų ir šeimos centras, Howe Press gamykla, gaminanti Perkinso brailio mašinėles ir kitas priemones akliesiems bei silpnaregiams. Perkinso brailio ir įgarsintų knygų biblioteka kartu su Vašingtono nacionaline biblioteka leidžia brailio ir garsines knygas.

Savanorių skyrius telkia visus, norinčius padėti neįgaliems žmonėms.

Tyrinėjimų bibliotekoje galima rasti viską apie regos sutrikimus ir aklumą. Ten pat - ir aklųjų ugdymo istorijos muziejus.

Nuo 1989 metų veikia Hiltono/Perkinso nacionalinė ir tarptautinė programa. Nacionalinė programa visose valstijose teikia visokeriopas paslaugas ugdantiems ir auginantiems kurčneregius ir akluosius, turinčius daugybinių sutrikimų.

Tarptautinė programa tas pačias paslaugas teikia 30 šalių. Nuo 2003 metų ir Lietuva dalyvauja šioje programoje.

Apsilankymo Perkinse metu kartu su kolegomis iš Lotynų Amerikos ir Kenijos lankėmės pamokose, klausėmės paskaitų, mokėmės. Visus mus sužavėjo amerikiečių mokėjimas dirbti, drausmingumas, pasitikėjimas savimi. Kurčneregių skyriuje neuropsichologe dirba jau 30 metų JAV gyvenanti rusė Veronika. Ji prisipažino, kad labai patenkinta savo darbo vieta, draugiškais santykiais su kolektyvu. Didžiuliame kurčneregių pastate nerakinami kambariai, klasės, o savaitgaliais - net lauko durys. Visos darbo formos čia kolektyvinės - komandinės. Vaikus tiria, programas rašo, atsiskaito didelė specialistų komanda. Jie nesako "aš sukūriau, mano klasė", kiekvienas besimokantis vaikas ir jaunuolis čia visų pažįstamas - tai visų bendros pastangos, darbas ir pasiekimai. Įdomus faktas: kurčneregių skyriuje visi darbuotojai - vadovai, mokytojai, padėjėjai - tobulai moka amerikietišką gestų kalbą ir ją aktyviai naudoja.

Perkinse dirba tėvai ir jų vaikai, šeimos. Kasmet leidžiamoje metinėje apžvalgoje minimos buvusių ir esamų darbuotojų, mokinių ir tų, kurie stažavosi, pavardės. Leidinyje aptariami visi svarbūs jų gyvenimo įvykiai: vestuvės, metinės, vardinės, mokymosi rezultatai, liūdima dėl ligos ar mirties. Taip palaikomi stiprūs plačios bendruomenės ryšiai.

Perkinsas keičiasi ir auga kasmet. Štai šiais metais atidaromas didžiulis šiltnamių kompleksas, kur darbo džiaugsmą patirs mokyklos ugdytiniai.

Ne visada Perkinso aklųjų mokykla buvo tokia klestinti organizacija. Istorijos žingsniai: 1829 m. dr. J.Fisher, grįžęs iš Prancūzijos, nusprendžia įkurti aklųjų mokyklą JAV. 1832 m. Bostone atidaroma mokykla direktoriaus Samuelio Howe tėvo namuose. 1833 m. Thomas Perkins, atsargos pulkininkas, mokyklos viceprezidentas pasiūlo savo namą mokyklai. 1839 m. mokykloje mokosi jau 65 mokiniai. Thomas Perkins parduoda savo namą ir už gautus pinigus nuomoja mokyklai viešbutį Bostone. Pats apsigyvena mažyčiame kambarėlyje. Jo dosnumui pagerbti mokykla visiems laikams pavadinama Perkinso vardu. 1881 m. įsteigiama Howe Press gamykla, kuri spausdina brailio knygas. 1912 m. pradedamas statyti dabartinis Perkinso mokyklos pastatas Watertown.

1920 m. Perkinso mokykloje sukuriamas testas, įrodantis, kad aklųjų žmonių intelektas nesiskiria nuo reginčiųjų.

1932 m. Perkinse įkuriamas atskiras kurčneregių skyrius.

1951 m. Deivid Abraham sukuria pirmą Perkinso brailio mašinėlę. 1955 m. Perkinso aklųjų instituto pavadinimas keičiamas į Perkinso mokyklos akliesiems pavadinimą.

1977 m. išleidžiama 100 000 - oji Perkinso brailio mašinėlė.

1989 m. kartu su Conrado N.Hiltono fondu sukuriama Hiltono Perkinso programa.

1992 m. nusprendžiama teikti paslaugas pagyvenusiems sutrikusios regos asmenims.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]