MEDICINA

 

VAIKAS IR KOMPIUTERIS


Kalifornijos (JAV) universiteto tyrimų duomenimis, yra aiškus ryšys tarp kompiuterių ir vaikų regėjimo sutrikimų. Paaiškėjo, kad 30 proc. iš 37 milijonų amerikiečių vaikų, besinaudojančių kompiuteriu mokykloje ar namie, jaučia - tai ypač didelis krūvis akims. Jis taip nusilpnina regėjimą, kad prireikia akinių.

Tyrimai, kuriems vadovavo Berklio binokuliarinio regėjimo klinikos direktorius, profesorius Pia Hoenig, parodė: esama neabejotino ryšio tarp ilgo laiko (kelios valandos per dieną), praleisto prie kompiuterio, ir vaikiškos miopijos išsivystymo. Šių duomenų dar negalima laikyti visiškai patikimais, nes eksperimento rezultatai reikalauja tolesnių darbų ir naujų tyrimų.

Nustatyta, kad daugiau nei 70 proc. su kompiuteriais dirbančių suaugusiųjų kenčia nuo ypatingos ligos, vadinamos "kompiuterių sindromu". Jo priežastis - ilgas nenutrūkstamas kelių valandų žiūrėjimas į kompiuterio ekraną. Profesorius Pia Hoenig sako: "Dabar žinome, kad šis sindromas būdingas ir vaikams. Dažnai vaikai kompiuteriu pradeda naudotis anksčiau, nei išmoksta vaikščioti."

Vaikai kompiuteriu naudojasi visai kitais tikslais, nei tai daro suaugusieji, todėl kompiuterinis sindromas jiems būdingesnis labiau nei suaugusiems. Amerikos optometristų asociacijos duomenimis, esama tokių kompiuterio poveikio vaikų regėjimui ypatumų.

* Vaikai žaisti gali be saiko. Žaisdami labai retai daro pertraukas, todėl jų žvilgsnis ilgą laiką būna sukoncentruotas į ekraną. Tai gali sukelti akomodacijos sutrikimų.

* Vaikai gali ištverti didelį krūvį. Jie dažnai nekreipia dėmesio į akių nuovargį.

* Vaikams reikia mažesnio monitoriaus, tačiau tikrovėje vaikai dažniausiai naudojasi suaugusiems skirtais monitoriais.

Yra žinoma, kad 80 proc. mokymosi proceso neatsiejama nuo regėjimo, todėl amerikiečių oftalmologai tėveliams rekomenduoja savo atžalas akių gydytojui parodyti dar prieš einant į vaikų darželį.

"M.Ž." informacija

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]