RENGINIAI

Lidija LUKŠYTĖ

VIEŠNAGĖ VIEŠBUTYJE LASUC MOKSLEIVIAMS PADĖS RINKTIS PROFESIJĄ


Rugsėjo 27-ąją visame pasaulyje minima Pasaulinė turizmo diena. Kasmet šiai dienai skiriama įvairių renginių, teminių ekskursijų, viktorinų, konkursų. Pasaulinei turizmo organizacijai rekomenduojant, kasmet Turizmo dienai skiriama viena ar kita tema - populiarintas jaunimo, aktyvusis turizmas, ekoturizmas ir kt. Šiemet šventė skirta supažindinti visuomenę su neįgaliųjų turizmo galimybėmis.

Norėdamas pristatyti kuo daugiau turizmo paslaugų, pritaikytų žmonėms su negalia, Pasaulinės turizmo dienos Lietuvoje organizatorius - Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos - visą rugsėjo mėnesį kvietė nemokamai lankyti parodas, muziejus, ekskursijas 30 Lietuvos miestų ir miestelių. Negalios ištiktiems moksleiviams skirta Neįgaliųjų turizmo metų savaitė, vykusi rugsėjo 22-27 dienomis, kurios renginius pradėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro vyresniųjų klasių moksleiviai.

Geltonasis autobusas su mokiniais prie "Baltpark" viešbučioAB "Vilniaus autobusų parkas" geltonuoju bestogiu autobusu, kuriuo paprastai po Vilnių vežiojami turistai, moksleiviai keliavo į sostinės viešbutį "Baltpark". Šis viešbutis vaikus su regėjimo negalia svetingai priėmė, nes yra vienas pirmųjų Lietuvos viešbučių, pritaikytas neįgaliems svečiams.

"Projektuojant ir statant "Baltpark" viešbučius daug dėmesio skiriama svečių su įvairia negalia reikmėms. Tenkinant aklųjų ir silpnaregių poreikius, "Baltpark" viešbutis Lietuvoje yra išskirtinis. Viešbučio aplinka ir erdvės yra išdėstytos logiškai ir ergonomiškai, aiški ir paprasta koridorinė sistema, specialiai parinktos kontrastuojančios sienų ir grindų apdailos medžiagos", - sakė renginio iniciatorius, viešbučio "Baltpark" direktorius Linas Pučinskas.

Viešbutyje dominuoja daug geltonos spalvos, kurią geriausiai skiria silpnaregiai. Tarp kitų patogumų - automatiškai atsidarančios pagrindinio viešbučio įėjimo durys, patogiai įsikūrusi registratūra ir liftai, dideli aukštų numeriai ir t.t. Kambariuose siekiant išvengti pavojų - nė vieno aštraus kampo, nėra kabančių laidų, sanitariniuose mazguose parinktos neslidžios grindų plytelės ir kiti "paslėpti" patogumai, suteikiantys komfortą ir saugumą visiems "Baltpark" svečiams.

Viešbutis pelnė pripažinimą ne tik tarp įvairių Lietuvos neįgaliųjų organizacijų. Čia nuolat vyksta įvairūs renginiai, seminarai, kuriuose aptariami neįgaliųjų klausimai ir aktualios temos. Viešbutyje buvo demonstruojamas specialus Vilniaus Skroblų g. mikrorajono maketas, skirtas regėjimo negalią turintiems gyventojams, pristatytas projektas "Baltoji lazdelė", apgyvendinti judėjimo negalią turinčių automobilių ralio dalyviai ir kt.

"Baltpark" įtrauktas ir į Vokietijos neįgaliųjų kelionių katalogą. Viešbutyje įrengti du specialūs erdvieji kambariai, tačiau bet kuriame kambaryje gali gyventi svečiai vežimėliuose. "Baltpark" rėmimo filosofija - padėti likimo nuskriaustiems vaikams.

Aklieji ir silpnaregiai vaikai, kurių dauguma nėkart nėra gyvenę viešbučiuose, buvo apdovanoti viešbučio kepurėlėmis, susitiko su "Baltpark" darbuotojais, apžiūrėjo kambarius, išbandė automatines batų valymo mašinas, pasirašė svečių knygoje.

"Norėčiau turėti tokią lovą," - sakė ne vienas moksleivis, kuriam buvo leista su drabužiais kristi ant plačios ir minkštos viešbučio lovos. Už ekskursiją, koncertą ir vaišes Turizmo departamentui ir "Baltpark" moksleivių vardu dėkojo Arvydas Juchna.

Buvo matyti, kad ne vienas jaunųjų viešbučio svečių paslapčia svajoja praleisti nors vieną naktį jaukiame viešbučio kambaryje. Gal kai kuriam iš jų kilo mintis baigus mokyklą imtis svetingumo verslo ar pasirinkti viešbutininko specialybę. Jaunųjų svečių nuotaika buvo pakili, nes tik jiems tą dieną koncertavo žymi dainininkė Neda Malūnavičiūtė, kiekvienam po koncerto skyrusi po kompaktinę savo dainų plokštelę.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]