VIRŠELIS

 

J.RUTGERS VAN NIEUVAEL. TOBIJAS IŠGYDO TĖVUI AKIS


Parašas po iliustracija

Mūsų žurnalo skaitytojams yra žinomas mitas apie Tobijų tėvą ir Tobijų sūnų, kuris žuvies tulžimi grąžino tėvui regėjimą. Šis mitas buvo mėgstama įvairių laikų dailininkų tema. Ją savo kūryboje naudojo Fetis, Strozzi, Botičelis, Ticianas, Rafaelis ir ypač olandų dailininkas Rembrantas, kuris Tobijaus temai yra paskyręs ne vieną savo darbą.

Čia pateikiama istorinio žanro ir portretų XVII a. tapytojo Jano Rutgerso van Nieuvaelio Tobijo istorijos vienos iš versijų reprodukcija. Darbas įdomus ne tik savo menine verte, bet ir paskutiniojo šio paveikslo savininko tragiška gyvenimo baigties istorija. Ši drobė iš velionio kunigo Ričardo Mikutavičiaus meno darbų kolekcijos.

Taigi prieš mus - Jano Rutgerso van Nieuvaelio paveikslo reprodukcija. Visas paveikslas užlietas įstabia žvakių šviesa. Šios temos siužetas tradicinis: sūnus su plunksnele tepa žuvies tulžimi nereginčias tėvo akis, o žmona Ana ir angelas, padėjęs gauti šio stebuklingo vaisto, stebi šią jaudinančią procedūrą. Išskirtinis šios drobės bruožas, jog dailininkas angelą Rafaelą pavaizdavo berniuko veidu, kaip kad tradiciškai buvo vaizduojami angeliukai Amūrai. O mite Rafaelas - tai jaunuolis, padėjęs Tobijui sūnui įveikti daug kelionės sunkumų. Paveiksle galima įžiūrėti kelis tamsius horizontaliai besidriekiančius dryžius. Paveikslas 87x120 cm, tapytas ant medžio, todėl dryžiai galėjo atsirasti per kelis šimtmečius lentų sujungimuose.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]