MUMS RAŠO

Audronė VINGELIENĖ

LAIŠKAS ŠOKIŲ MOKYTOJAI


Septintus metus šoku Vilniaus aklųjų ir silpnaregių laisvalaikio ir užimtumo centro pagyvenusių žmonių tautinių šokių kolektyve "Šimtažiedis" (vadovė - Rūta Januškevičienė). Tai vienintelis toks šokėjų kolektyvas Vilniuje. Jo pradžia - 1967 metai.

Šių metų birželio 30 - liepos 6 dienomis dalyvavome Pasaulio lietuvių dainų šventėje "Mes". Meilė šokių menui subūrė "Šimtažiedyje" 12 porų šokėjų iš įvairiausių Lietuvos regionų. 24 šokėjai, žemaičiai, aukštaičiai, dzūkai, suvalkiečiai, repetuodami 2 kartus per savaitę stiprina sveikatą.

Visomis gyvenimo spalvomis "Šimtažiedis" pražydo, kai 2000 metų kovo mėn. pradėjo vadovauti energinga choreografė Rūta Januškevičienė. Šokėjų meistriškumas nepaprastai išaugo. Paruoštos naujos koncertų programos. Tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis" koncertavo daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių, aktyviai dalyvavo Vilniaus miesto renginiuose bei Vilniaus aklųjų ir silpnaregių laisvalaikio ir užimtumo centro šventėse. Šokėjai varžėsi respublikiniuose konkursuose bei apžiūrose, šoko šventėse ir festivaliuose: respublikiniame tautinių šokių konkurse "Pora už poros" Ukmergėje, Vilniaus apskrities meno mėgėjų šventėje "Vilnijos vainikas - 2001" Švenčionyse, Mažojoje lietuvių šokių šventėje Marijampolėje, pavasario šventėje Kaišiadoryse, Vilniaus miesto Sostinės dienose - 2001, 2002 metais, Nemenčinėje, Antaviliuose, Musninkuose ir t.t.

Šokėjams plojo Estijos, Latvijos, Lenkijos, Karaliaučiaus žiūrovai. Sušokta 60 koncertų per trejus metus, kai vadovauja Rūta Januškevičienė.

Ir 2003 m. Pasaulio lietuvių dainų šventėje sukosi 24 "Šimtažiedžio" žiedeliai. Vadovė Rūta apdovanota medaliu, kuriame parašyta: "Mes - čionykščiai nuo pirmųjų baltų genčių, nuo Valstybės užgimimo - kaimiečiai ir miestiečiai, paprasti ir išrinktieji, dainuojantys ir šokantys, iš praeities ir ateisiantys - po Lietuvos dangum būkime drauge, amžiams neprisisotinę dainų!" Pasirašo: Juozas Mikutavičius, Pasaulio lietuvių dainų šventės "Mes" direktorius, ir Roma Žakaitienė, kultūros ministrė.

'Šimtažiedis' dainų šventėje

Rūta Januškevičienė apdovanota ir padėkos raštu už nuoširdų darbą rengiant Pasaulio lietuvių dainų šventę "Mes", skirtą Lietuvos valstybės, karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejui. Pasirašo: Vilniaus miesto savivaldybės meras Artūras Zuokas, 2003 m. liepos 6 d., Vilnius.

Mano mintys sukasi apie praėjusią dainų šventę, apie vadovės medalyje parašytus žodžius. Gera širdyje nuo to jaudulio, kuris vyravo "Žalgirio" stadione. Todėl negaliu nepadėkoti mielai vadovei Rūtai, nes žodžiai patys liejasi iš širdžių tų, kurie jos vadovaujami gydo savo kūną ir sielą šokio judesiu.

Mieloji šokių mokytoja Rūta!

Ak, kokios mielos mums šokių repeticijos. Nuo pat pirmosios susitikimo dienos su Jumis ritasi džiaugsmo banga šokėjų veiduose. Esate nepaprasta, talentinga. Savo žodžiu, šypsena, grakščiu judesiu ir gerumu šildote mus. Žavimės Jumis. Mus paruošėte dainų šventei taip, kad mes ilsėjomės bendrose repeticijose ir su užuojauta žvelgėme į kitus silpniau paruoštus kolektyvus. Po šokių dienos - tradicinis ąžuolų vainikas Jus puošė labiau nei kitus.

Tikiuosi, kad rugsėjo pradžioje vėl visi, kur bebūtume, skubėsime susivienyti "Kalniškių kadrilyje", išmoksime naujus šokius "Cepelinas", "Meilutė", "Žemaičių šoninis", taip atitinkančius mūsų valiūkišką charakterį. Dėkosime Jums, mūsų vadove Rūta, kad esate pati pareiga, pats stilius, pats grožis, ir vienas kitam, kad gyvi ir sveiki, kad šokyje randame džiaugsmą, kad vieningi ir išradingi. Saugokite savo sveikatą naujiems kūrybiniams projektams.

Su viltimi laukianti rugsėjo repeticijų "Šimtažiedžio" šokėja Audronė Vingelienė.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]