VIRŠELIS

 

K. KAČANAS. AKLASIS


Parašas po iliustracija

Šiuolaikinis baltarusių dailininkas K. Kačanas gimė 1950 metais Grodno srities Lauryšavo kaime. 1970-1975 metais studijavo fiziką Baltarusijos valstybiniame universitete, Minske. Tačiau jautrią ir subtilią jo natūrą labiau traukė dailė. Pirmą kartą savo darbus eksponavo 1980 metais. Praėjus septyneriems metams po pirmosios parodos (1987) buvo priimtas į Baltarusijos dailininkų sąjungą. Rengia personalines parodas savo šalyje, jo darbai buvo eksponuojami Čekijoje, buvusioje Jugoslavijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Vietname. Dailininko darbų yra įsigiję Maskvos, Minsko, Grodno, Bresto ir kiti muziejai bei privatūs kolekcionieriai iš Baltarusijos, Anglijos, Lenkijos, Lietuvos, Belgijos, Izraelio, Pietų Korėjos. 1955 metais Baltarusijos kultūros ministerija kartu su šalies dailininkų sąjunga išleido K. Kačano darbų reprodukcijų albumą.

Realistiniuose menininko darbuose vyrauja buitis. Dailininką žavi visų metų laikų kaimo gamta: "Žiemos vakaras" (1982), "Pavasaris Berezinoje" (1984), "Vasara Liucinsuose" (1983), "Bobų vasara" (1984). Žavi jį ir kaimo žmonių darbai: "Avies kirpimas" (1982), "Vasaros rūpesčiai" (1984), "Rytas kaime" (1985). Dailininkas tapo ir žmones: "Seniai" (1989), "Po ikona" (1990) ir kt.

Pastarajai temai priklauso ir 1990 metais vidutinio formato aliejumi nutapyta drobė "Aklasis". Pirmajame paveikslo plane - kresnas vidutinio amžiaus vyriškis. Neregys su ilga, matyt, savo pasigaminta, tamsia lazdele eina negrįsta kaimo gatvele. Tamsiai rusvos kelnės, beveik juoda striukė ir tvirtai užmauta, vėjo nenupučiama kepurė - tai tradicinis kaimo žmogaus apdaras. Tik blizgantys juodi batai rodo, kad žmogus ne žemdirbys. Tikriausiai šis kelias neregiui gerai žinomas, tačiau veide matyti nedidelė įtampa ir susikaupimas. Antrajame plane baltuoja koplyčia, trečiajame įžvelgiamas už seno beržo didelis - greičiausiai bažnyčios - pastatas. Išblizginti batai ir kelias, vedantis bažnyčios link, lyg ir leidžia nuspėti jo kelionės tikslą.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]