MEDICINA

 

KAIP IŠSAUGOTI SVEIKAS AKIS MOKANTIS


Gydytojai oftalmologai teigia, jog reikia tausoti savo akis: norint išsaugoti gerą regėjimą būtina laikytis griežtos dienotvarkės, dirbant - daryti 10-15 min. pertraukėles, vartoti vitaminus. Deja, kasdieniniame gyvenime retai susimąstome apie savo akis. Jas dažnai nuvarginame bei nualiname. Ilgai skaitydami, netaisyklingai žiūrėdami televizorių, dirbdami kompiuteriu, rizikuojame sugadinti savo regėjimą. Ypač sparčiai progresuojanti akių liga - trumparegystė. Ji nesulaikomai plinta tarp mokyklinio amžiaus vaikų. Statistikos duomenimis, trumparegių vaikų pirmoje klasėje yra tik 2 proc., devintoje klasėje - 20-24 proc., o dvyliktoje klasėje - 28-34 proc.

Apie trumparegystę bei gero regėjimo paslaptis "Mūsų žodžiui" sutiko papasakoti Vilniaus miesto Antakalnio vaikų poliklinikos okulistė REGINA KUZMICKIENĖ.

 

Trumparegystę galima vadinti šio amžiaus liga. Kiekvienais metais ja suserga vis daugiau vaikų bei suaugusiųjų. Susirgimo priežasčių yra labai daug. Pirmiausia - genetinis paveldėjimas. Kita priežastis - darbo kultūra bei mityba. 2000 metais Jungtinių Amerikos Valstijų gydytojai oftalmologai bandymais bei ilgalaikiais stebėjimais nustatė, jog trumparegystės vystymuisi didelę įtaką turi mityba. JAV mokslininkai atrado, jog akies tinklainėje yra tam tikri mediatoriai, tai yra biologiškai aktyvios medžiagos, kurios priklausomai nuo mitybos skatina arba lėtina akies augimą. Pasirodo, saldumynai, saldūs gėrimai, ypač gaivieji gėrimai su saldikliais, skatina akies augimą. Per greitas akies augimas sukelia regėjimo komplikacijas, didina trumparegystės riziką. Todėl patartina valgyti daug baltymų turintį maistą. Maiste būtinai turi būti A grupės vitaminų, kalcio. Labai sveika gerti žuvies taukus. Taip pat derėtų vartoti vitaminus. Svarbu jų neperdozuoti, nes besaikis vitaminų vartojimas taip pat skatina greitesnį organizmo augimą.

Labai svarbu diagnozuoti trumparegystę pirmojoje jos vystymosi stadijoje. Kuo jaunesnio amžiaus vaikas suserga šia liga, tuo greičiau ji progresuoja. Antai, jei vaikas trumparegyste suserga šešerių metų amžiaus, tai praėjus aštuoneriems metams jo regėjimas būna -6,5-7 dioptrijos. Jei susergama 11 metų, tai praėjus aštuoneriems metams trumparegystė siekia -3,5-4 dioptrijas. Nuo vaiko amžiaus priklauso ir ligos komplikacijos. Norint išvengti trumparegystės ir jos komplikacijų, vaikus mokyklai reikia ruošti iš anksto.

Vaikų akys turi būti tikrinamos laiku. Pas mus yra problema, jog kūdikiai iki 1 metų amžiaus tikrinami tik esant rizikos faktoriui. Pirmą kartą profilaktiškai vaikai tikrinami sulaukę trejų metų, antrą kartą - šešerių metų. Jei vaiko akių refrakcijos yda buvo nustatyta pavėluotai (pvz., trejų metų vaikui), laiku neatlikta korekcija, nepaskirti akiniai, lieka didelė akių silpnažiūrystės tikimybė. Tiesa, gerą regėjimą galima atstatyti, tačiau tai padaryti labai sunku.

Trumparegystė yra gydoma tinkamai parinktais akiniais, kuriuos pritaikant siekiama užtikrinti optimalų akių darbo režimą. Todėl akiniai yra skiriami ne tik žiūrėjimui į tolį, bet ir artumui. Taip užkertamas kelias trumparegystei progresuoti bei jos komplikacijoms.

Dažniausiai vaikai bei suaugusieji trumparegiais tampa netinkamai organizuodami savo darbą bei poilsį. Žmogaus akys apkraunamos nuo pirmųjų jo gyvenimo akimirkų. Sparčiai vystantis techniniam progresui, kiekvienais metais šis akims tenkantis krūvis didėja. Todėl norėdami išsaugoti gerą regėjimą ir vaikai, ir suaugusieji turi turėti nustatytą griežtą darbo bei poilsio režimą. Tėvai privalo griežtai kontroliuoti savo vaikus.

Televizorius tapo neatsiejama mūsų kultūros dalimi. Vaikai nuo pirmųjų gyvenimo akimirkų susiduria su šiuo monstru. Ne viena motina, maitindama kūdikį, žiūri televizorių. Mažylis taip pat neatsilieka. Jo mažoms, ne iki galo susiformavusioms akytėms televizorius - tikra pragaištis. Daugelio pasaulio šalių okulistai tėvams rekomenduoja leisti vaikams pradėti žiūrėti televizorių tik sulaukus 3 metų. Suprantama, tai padaryti yra sunku. Tad patartina rūpintis, kad mažylis kuo mažiau laiko praleistų prie šios spalvotos dėžės. Be to, žiūrėdamas televizorių vaikas turi daryti kuo daugiau pertraukėlių. Tėvai turėtų atsiminti: kuo ilgesnės pertraukėlės - tuo sveikesnės vaiko akys. Mažyliui netgi nepatartina žaisti šalia įjungto televizoriaus. Tai irgi kenkia akims. Trimečių vaikų akių tikrinimo patirtis rodo, jog akys tų mažylių, kuriems tėvai griežtai nekontroliavo televizoriaus žiūrėjimo laiko, yra daug silpnesnės už jų bendraamžių.

Vaikui ūgtelėjus atsiranda kompiuteris. Tėvai privalo atsiminti, jog kompiuteriai taip pat netausoja vaikų regėjimo. Ypač nepatartina jais žaisti. Žaidžiant kompiuterinius žaidimus akys vargsta dvigubai. Derėtų kompiuteriu dirbti kuo mažiau laiko. Dabar kompiuteris - neišvengiama blogybė. Dirbant juo kas pusvalandį reikia daryti 10-15 minučių pertraukėles. Be to, reikia neužmiršti mirksėti. Mirksint akis yra natūraliai drėkinama. Mirksėti būtina pratinti ir savo vaikus.

Paanalizavus statistinius duomenis, paaiškėja, jog dažniausiai regėjimas nusilpsta mokyklinio amžiaus vaikams. Tai nutinka dėl kelių priežasčių.

1. Netaisyklingas skaitymas bei rašymas. Akių nuotolis nuo sąsiuvinio, knygos turi būti ne mažesnis kaip 35 cm. Šį atstumą labai paprasta nustatyti. Sėdėkite tiesiai, padėkite rankos alkūnę ant suolo ar stalo, ištieskite pirštus. Juos priglauskite prie akių. Laikantis tokio atstumo dera skaityti ir rašyti. Skaitant knygą, rašant rašinėlį ar kitą rašto darbą būtina bent jau kas 45 minutes daryti 10-15 minučių pertraukas. Per pertrauką ilsinkite akis. Ilsintis nederėtų dirbti kompiuteriu ar žiūrėti televizorių. Tai darant jūsų akys nepailsės. Jos dar labiau bus alinamos. Per pertraukas žiūrėkite, dairykitės į tolį. Šiam tikslui labai tinka langas. Iš pradžių stenkitės dairytis kuo toliau, vėliau pažiūrėkite, kas auga po langu.

2. Netaisyklinga sėdėsena. Mokyklose pasitaiko atvejų, kai suolai nėra pritaikyti moksleivio ūgiui. Dėl lėšų stokos vaikai nuo 1 iki 4 klasės sėdi tuose pačiuose suoluose. Sėdėdamas jo ūgiui nepritaikytame suole vaikas nuolat būna pasilenkęs, susikūprinęs. Netaisyklinga sėdėsena skatina regos sutrikimus.

3. Blogai reginčių vaikų sėdėjimas pirmame suole. Gydytojai oftalmologai teigia, jog negalima blogiau matančių vaikų sodinti į arčiausiai lentos esančius suolus. Reikėtų silpnai regintiems vaikams ne keisti suolą, o tinkamai parinkti akinius. Kuo tolesnis atstumas nuo lentos, tuo akims yra sveikiau. Sėdėdamas pirmame suole trumparegis neturi laiko kada pailsinti akių. Jis žiūri tai į sąsiuvinį, tai į lentą. Jam nelieka erdvės atpalaiduoti akims. Be to, trumparegiai turėtų sėdėti ne šoninėse, o vidurinėse suolų eilėse. Tiesa, dabar kai kuriose mokyklose suolai sustatyti ne eilėmis, o ratu. Gydytojai oftalmologai tam nepritaria. Lenta mokiniui turi būti prieš akis. Jei šios taisyklės nesilaikoma, keičiasi žiūros taškas. Tai alina moksleivio akis. O tai dar viena prielaida trumparegystei vystytis.

4. Netinkamas apšvietimas. Mokykloms keliami klasių, kabinetų apšvietimo reikalavimai: 1 kvadratiniam metrui - 100 liuksų. Toks apšvietimas garantuoja optimalų moksleivių akių darbo režimą, jas tausoja. Deja, namuose šių reikalavimų dažnai nepaisoma. Ruošdami namų darbus vaikai dažnai rašo bei skaito prieblandoje. O tai ypač vargina akis.

Gerą regėjimą padeda išsaugoti nuolat atliekama akių mankšta. Štai keletas nesudėtingų pratimų.

1. Akių atpalaidavimas skaitant ar dirbant kompiuteriu. Akių lygmenyje ant lango stiklo priklijuokite bet kokią raidę. Per pertraukėles prieikite prie lango, uždengę vieną akį, iš arti 5 sekundes žiūrėkite į raidę. Vėliau trigubai ilgiau žvelkite į tolį. Atlikę šį pratimą viena akimi, tą patį padarykite ir su kita. Akių mankštai per dieną skirkite nors 5 minutes.

2. Akių obuolių sukimas. Sukite akių obuolius lėtai, neskubėdami - iš pradžių į dešinę pusę, vėliau - į kairę. Atlikę šį pratimą pasėdėkite užsimerkę. Vėliau sukamaisiais pirštų judesiais pamasažuokite antakius, veido vietas, esančias šalia akių. Toks masažas atpalaiduos įtemptas akis, pagerins kraujotaką.

Užrašė Henrikas STUKAS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]