VIRŠELIS

 

V.PEROVAS. AKLASIS MUZIKANTAS


V.PEROVAS. AKLASIS MUZIKANTAS 

Su vieno žymiausių XIX a. antrosios pusės rusų dailininko Vasilijaus Perovo (1833-1882) darbais "Studentės atvykimas pas aklą tėvą", "Pamokslas kaime", "Arbatos gėrimas Mytiščiuose" mūsų žurnalo skaitytojai jau yra supažindinti.

Drobė "Aklasis muzikantas", nutapyta 1864 metais, priklauso Paryžiaus periodui. Tuo metu Rusijos dailės akademija geriausius jaunus dailininkus siųsdavo tobulintis į Italiją, Prancūziją ir kitas Vakarų Europos šalis. Tai dažniausiai būdavo trimetės akademijos apmokamos stažuotės, per kurias dailininkai privalėjo sukurti vieną ar kelis reikšmingus darbus ir grįžę pateikti kaip ataskaitą.

1862 metų žiemą V. Perovas išvyko į užsienį. Susipažinęs su dailininkų darbu Vokietijoje, atvyko į Paryžių, kur ketino savo darbuose tęsti Rusijoje pradėtas demokratines tradicijas. Jį domino žemiausių sluoksnių žmonių gyvenimas. Dailininkas buvo sumanęs nupiešti "Laidotuves neturtingųjų Paryžiaus kvartale", "Muzikantus ir žioplius", "Šventę Paryžiaus apylinkėse". Tačiau pajuto, kad negali nė vieno šių darbų baigti. Jau pirmuosiuose laiškuose akademijai jis išdėstė, kas jam trukdo dirbti: "Nepažindamas liaudies, jos gyvenimo būdo, charakterio, liaudies tipų - o tai buitinio žanro pagrindas - aš negaliu baigti net atskiros figūros paveiksle, todėl padėjau į šalį pradėtas drobes ir ėmiausi eskizų, kad iš kelių galėčiau išrinkti geriausią ir šitaip susipažinti su šalimi".

Tačiau V. Perovo stažuotė užsienyje nebuvo bevaisė. Apie tai liudija ir etiudas "Aklasis muzikantas". Subtilus gatvės muzikanto, grojančio liaudies instrumentu, profilis, kaip pažymi menotyrininkė O. Leskovskaja, nutapytas nuostabiai. Etiude vyrauja prislopinti rudos spalvos tonai, atspindintys plačiabrylės skrybėlės rožinėje plunksnoje. Dailininkui pavyko užfiksuoti aklo gatvės muzikanto kūrybinį polėkį. Tai dailininko reiklumo sau bei kruopštaus natūros tyrinėjimo rezultatas.

Paveikslas saugomas Rusijos valstybinėje Tretjakovo galerijoje.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]