NEREGYS IR VISUOMENĖ

Aurimas VAINORAS

AK, TA VASARA!


Gegužės 30-oji išaušo vaiski ir saulėta. Ši diena neįtraukta į minėtinų ar švęstinų dienų sąrašą, tačiau ką ji reiškia, visi žinome. Žinome, nes visi buvome vaikai. Tiesa, kartais ją švenčiame gegužės 29-ąją ar gegužės 31-ąją, bet visada gegužės pabaigoje - taip, tai atostogos! Visų mokinių džiaugsmas ir svajonė! Atostogos - jų sulaukė ir Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro A. Jonyno vidurinės mokyklos mokiniai. Gegužės 30-ąją jie rinkosi į mokyklos aktų salę pabūti kartu, atsisveikinti prieš didžiąsias vasaros atostogas. Rinkosi, kad vieni kitiems palinkėtų ką nors gražaus, pasakytų gerą žodį mokytojams ir ne tik jiems.

Visi, kurie mokėsi Kauno aklųjų, vėliau - Vilniaus aklųjų ir silpnaregių mokykloje, prisimena: rinkdavosi ir jie. Vykdavo tėvų susirinkimai, paskui į salę suleisdavo mokinius. Kas nors iš mokyklos vadovų skelbdavo trimestro ir metinius pažymius, apdovanodavo pirmūnus ir viešai bardavo ar bent jau garsiai, kad visi žinotų, įvardydavo neklaužadas ir tinginius. Gerai, jeigu būdavai tarp pirmūnų, o jeigu žvaigždės ar horoskopas lemdavo kitaip... Dabartinei jaunajai kartai labiau pasisekė: viešai, prieš salę, niekas nieko nepeikė ir nekritikavo, o džiaugėsi ir dėkojo. 10 mokinių gavo pažymėjimus, liudijančius, kad yra baigę pradinio ugdymo programą. Švietimo ir mokslo ministerijos potvarkiu, tokie pažymėjimai nuo šiol bus teikiami kasmet.

"Kokia šiais mokslo metais buvo labiausiai įsimintina diena?" - klausė centro direktorė Angelė Daujotienė. Ir vaikai beveik vieningai atsakė: "Gerumo diena". Pamenate, pirmąjį kovo šeštadienį LNK televizija surengė "Gerumo dieną": jos metu televizijos žiūrovai galėjo skambinti LNK nurodytais telefonais ir aukoti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrui. Tą dieną buvo suaukota 68 220 Lt. Tačiau realiai pinigai į sąskaitą turėjo įplaukti po mėnesio ar dviejų, kada žmonės "Lietuvos telekomui" sumokės už telefono pokalbius. Gegužės 30-ąją vyko "Gerumo dienos" finalas: už Lietuvos žmonių suaukotus pinigus Aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrui nupirkta ir padovanota kėdžių, lovų, buities prietaisų, magnetofonų garsinėms knygoms skaityti ir dar daug daug kitokių, labai reikalingų dalykų. Akcijos sumanytojai, LNK televizijos žurnalistai, perduoti visas šias dovanas kaip tik ir pasirinko paskutiniąją mokslo metų dieną. Jie atvyko į mokslo metų pabaigos šventę ir tapo garbingiausiais jos svečiais. Ir ne tik todėl, kad be minėtų nevalgomų atsivežė ir vieną valgomą dovaną - didelį tortą.

"Tai buvo unikali diena, - sakė centro direktorė A. Daujotienė, - iki šiol mūsų kasdienybė yra nesibaigianti rūpesčių grandinė: kur gauti pinigų dantų pastai, muilui, batų tepalui, sąsiuviniams, kreidai... Visiems šiems daiktams įsigyti per mėnesį gauname 700 Lt. "Gerumo dienos" dėka pirmą kartą per trylika nepriklausomos Lietuvos metų visi demokratiškai sprendėme, ką pirksime, ko šiuo metu mums labiausiai reikia. Mokiniai sudarė sąrašą, kuriame buvo 26 pozicijos. 25 iš jų - jau ne svajonė, o realybė. Vaikai galės gražiau apsirengti. Atnaujinsime buities kambarius, bendrabutyje, mažiukų aukšte įrengsime virtuvę: vaikai galės išsivirti arbatos, išsikepti pyragą."

Na, o mes paminėsime tik svarbesnius pirkinius, kuriuos šis centras įsigijo už Lietuvos žmonių suaukotus pinigus: akinių, 11 magnetofonų garsinėms knygoms skaityti, treniruoklių, drabužių, įrangos vaikų lauko aikštelei; taip pat televizorių su didele 72 cm įstrižaine, šaldytuvą, automatinę skalbimo mašiną, 50 kėdžių, 9 plastikinius langus, 10 lovų, stalų, komodų. Mokiniai patys savo jėgomis nusiteikę mokyklą remontuoti ir gražinti, tad įsigyta grindų dažų, tapetų. Rudenį vaikai keliaus po literatūrinę Žemaitiją - už šią ekskursiją sumokėta jau dabar, iš "Gerumo dienos" pinigų. Birželio 1 dieną "Gerumo dienos" tęsinį parodė LNK televizija.

Kaip tikriausiai visi (nebūtinai penketukininkai!) iš mokyklos dar prisimename, po gegužės ateina birželis, o po jo dar esti liepa ir rugpjūtis, ir visi šie trys mėnesiai turi vieną bendrą pavadinimą - vasara. Vasara yra daug daug uogų, ledų, saulės, vandens... Tačiau kažkas iš poetų gildijos yra taikliai pastebėjęs, kad vasara yra vienišųjų pragaras. Labai norėtųsi tikėti, kad tie, kuriems dabar dvylika ar keturiolika, kol kas nemąsto nei apie vienatvę, nei apie "vasaros pragarus". Vis dėlto ir jiems tie trys "įkaitę ir žaižaruojantys" mėnesiai gali tapti nykūs ir nepakeliamai ilgi. Pats vienas savo jėgomis Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras, deja, "sutrumpinti" jų negali. Tačiau, anot A. Daujotienės viename interviu pasakytų žodžių, Lietuvoje atsiranda vis daugiau turtingų žmonių, norinčių padėti kitiems, už save silpnesniems. Rėmėjų dėka vasara centro auklėtiniams tikrai taps "trumpesnė" ir spalvingesnė. Jie ilsėsis Ignalinos rajone, kaimo turizmo stovykloje, 29 mokiniai - Juodkrantėje, grupė moksleivių atostogaus Panevėžio rajone, Berčiūnuose, dvi pamainos išvyks į "Pasakos" stovyklą Giruliuose.

Tad iki rugsėjo! Naujų "Gerumo dienų"ir naujų susitikimų!

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]