SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

ŠACHMATININKAMS - APDOVANOJIMAI


Vilniuje vykusį aklųjų ir silpnaregių šachmatininkų Lietuvos čempionatą jau aštuntą kartą laimėjo sostinės "Šaltinio" klubo narys 52 metų Anatolijus Kuvšinovas.

Aukso medalininkas penkias partijas laimėjo, dvi baigė lygiosiomis, vieną pralaimėjo ir surinko 6 taškus iš 8 galimų.

Puse taško nuo A.Kuvšinovo atsiliko pirmą kartą šalies vicečempionu tapęs Kauno "Sveikatos" klubo atstovas Gintaras Grybas.

Po penkis taškus sukaupė "Šaltinio" šachmatininkas Jevgenijus Smirnovas ir Vilniaus "Šarūno" klubo žaidėjas Gediminas Rutkauskas. Pagal geresnius papildomus rodiklius bronzos medalis įteiktas J.Smirnovui.

Čempionas A.Kuvšinovas (viduryje), sidabro medalininkas G.Grybas (kairėje) ir trečiasis prizininkas J.Smirnovas. Autoriaus nuotr.Šiųmetės pirmenybės buvo kaip reta intriguojančios. Lyderiai keitėsi vos ne po kiekvieno rato - jais pabuvojo net du trečdaliai žaidėjų.

A.Kuvšinovas čempionatą pradėjo vienintele nesėkme. Starte jis juodaisiais pralaimėjo G.Rutkauskui. Po to buvo du spurtai - 3,5 taško iš 4 ir 2,5 iš trijų galimų. Galutinį triumfą lėmė pergalė finiše baltaisiais prieš vieną pagrindinių konkurentų J.Smirnovą. Mat pagal taškų kraitį A.Kuvšinovui galėjęs prilygti G.Grybas tą dieną sužaidė lygiosiomis su "Šaltinio" atstovu Anatolijumi Novikovu.

Teisininko diplomą turintis A.Kuvšinovas iškovojo ne tik nugalėtojui skirtus apdovanojimus, bet ir kelialapį į šį rudenį Ispanijoje rengiamą brailio šachmatų Europos asmeninį čempionatą. A.Kuvšinovui tai bus jau šeštosios brailio šachmatų oficialios tarptautinės varžybos. Jis tris kartus atstovavo Lietuvos rinktinei pasaulio olimpiadose Ispanijoje (1992 m.), Brazilijoje (1996 m.) ir Lenkijoje (2000 m.). 1995 metais debiutavo aklųjų ir silpnaregių pasaulio asmeninėse pirmenybėse, o 1998 metais analogiškame turnyre iškovojo aukščiausią poziciją - 19 vietą. Tarp A.Kuvšinovui vaikystėje talkinusių garbių žaidėjų buvo Lietuvos šachmatų patriarchas Vladas Mikėnas bei daugkartinis šalies čempionas Isakas Vistaneckis. Iki 15 metų, kol visai apako, A.Kuvšinovas taip pat mėgo žaisti futbolą, tenisą, lankydavosi šaudykloje. Vėliau jį sudomino ir lengvoji atletika. 1973 metais jis dalyvavo Kazachstane vykusio SSRS aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos pirmojo čempionato trikovės varžybose. Dabar A.Kuvšinovas rungtyniauja ne tik prie šachmatų lentos, bet ir baseine - kaip ir 25 metų duktė Žaneta Voiciukienė Lietuvos aklųjų sporto federacijos plaukimo pirmenybėse iškovoja medalius. Baseine Žaneta pranoksta tėtį: ji daugkartinė čempionė ir prizininkė.

Tarp A.Kuvšinovo mokinių prie šachmatų lentos buvo ir šiųmečių pirmenybių antrasis laureatas - 32 metų G.Grybas. Tai kauniečio aukščiausias pasiekimas respublikoje žaidžiant klasikiniais šachmatais. Tokius pat laurus jis skynė ir praėjusių bei šių metų Lietuvos greitųjų šachmatų pirmenybėse. G.Grybas du kartus sėkmingai atstovavo gimtinei ir minėtose pasaulio šachmatų olimpiadose. 1992 m. Ispanijoje jis žaidė prie ketvirtosios lentos ir tarp savo konkurentų pasiekė puikų trečiąjį rezultatą. 2000 m. Lenkijoje vykusioje olimpiadoje G.Grybas padėjo šalies rinktinei pakilti į kol kas aukščiausią 11-ąją vietą ir pirmą kartą iškovoti kelialapį į dvylikos stipriausių komandų pasaulio taurės turnyrą. G.Grybą be šachmatų vilioja lengvosios atletikos krosai ir golbolas.

Pirmenybių trečiasis prizininkas 63 metų Jevgenijus Smirnovas jaunystėje domėjosi ir sunkumų kilnojimu. Net buvo Lietuvos jaunių čempionu. J.Smirnovo trofėjų, laimėtų šalies aklųjų ir silpnaregių šachmatų pirmenybėse, gausioje kolekcijoje visų prabų medaliai - aukso, sidabro ir bronzos. Jis du kartus žaidė ir pasaulio šachmatų olimpiadose.

Lietuvos aklųjų sporto federacijos šiųmečių renginių kalendoriuje yra dar vienerios šachmatų varžybos - komandų pirmenybės. Jos vyks spalio mėnesį Kaune.

Rudenį mūsų šachmatininkai turės galimybę išmėginti jėgas ir Rygoje. Jie pakviesti į Latvijos aklųjų ir silpnaregių žaidėjų vieno favoritų Karlio Fernesto tradicinį tarptautinį memorialą.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]