TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

IR MAISTAS, IR VAISTAS


Pavasarį, laukdami, kol užaugs mūsų pasodintos daržovės ir norėdami kuo greičiau gauti natūralių vitaminų, jau tik atšilus žemei, galime pasikasti topinambų. Topinambai, dar vadinami žieminėmis bulvėmis, auga bet kur, atsparūs kenkėjams, piktžolėms, duoda puikų derlių. Kasti gumbus reikia labai anksti pavasarį (dar jiems nepradėjus dygti) arba labai vėlai rudenį.

Dažniausiai topinambai valgomi žali, naudojami salotoms, geriamos jų sultys. Žali topinambai skoniu primena riešutus, virti - artišokus. Bet ši daržovė ne tik skani. Dėl biologiškai aktyvių medžiagų lapuose ir gumbuose ji labai naudinga ir sveikiems, ir ligoniams.

Topinambai gerina medžiagų apykaitą, nervų sistemos veiklą. Topinambai mažina kraujo krešumą, gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje, stabdo akmenų susidarymą kepenyse, inkstuose, šlapimo pūslėje, šalina iš organizmo toksines ir radioaktyvias medžiagas, saugo nuo auglių.

Topinambų valgyti reikėtų ligoniams, atsigaunantiems po miokardo infarkto, sergantiems cukriniu diabetu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opomis.

Iš kitų daržovių topinambai visų pirma išsiskiria dideliu kiekiu inulino, susidedančio beveik vien iš fruktozės. Ją organizmas pasisavina be insulino, apsaugodamas diabetikų audinius nuo "energetinio" bado.

Topinambuose gausu B grupės vitaminų, 18 amino rūgščių, vitamino PP, vitamino C (kelis kartus daugiau už morkas, burokėlius), taip pat biologiškai aktyvių elementų - silicio, cinko, geležies, kalio ir natrio.

Galima valgyti gumbus žalius, virtus, troškintus, džiovintus, valgomi lapai ir žiedai. Liaudies medicina siūlo gumbus valgyti žalius, odos nepatartina lupti. Daržovę užtenka gerai nuplauti tekančiu vandeniu. Per dieną suvalgykite 50-100 g gumbų.

Topinambai su džiūvėsėlių padažu

5-6 vidutiniai topinambų gumbai, pusė stiklinės mėsos sultinio, šaukštas sviesto, džiūvesėlių, citrinos sulčių, 2 kiaušiniai.

Nuplautus topinambus supjaustykite mažais kubeliais, apkepkite svieste, troškinkite mėsos sultinyje, tiekite apipiltus džiūvėsėlių padažu.

Padažas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį suberkite džiūvėsėlius, kepkite juos, kol pagels, sūdykite, suberkite smulkintus virtus kiaušinius, pilkite citrinos sulčių ir išmaišykite.

Su kiaušiniais kepti topinambai

4-5 topinambai, pusė šaukšto sviesto ar margarino, kiaušinis, 2 šaukštai grietinės, gabalėlis fermentinio sūrio.

Topinambus supjaustykite griežinėliais, iškepkite svieste, sudėkite į skardą, apipilkite kiaušinio, grietinės ir tarkuoto sūrio plakiniu ir pakepkite orkaitėje.

Skanaus!

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]