GYVENIMO AKTUALIJOS

 

TYLOS METAS BAIGĖSI


Prieš dvejus metus neįgaliųjų spaudoje pasirodė informacija, kad didžiausios ir stipriausios neįgalių žmonių organizacijos įsteigė asociaciją "Lietuvos neįgaliųjų forumas" (LNF). Svarbiausi asociacijos tikslai - formuoti vienodą neįgaliųjų ir jų organizacijų politiką, teikti apibendrintus siūlymus LR Seimui ir Vyriausybei dėl lygių neįgalių žmonių galimybių, dėl jų nediskriminacijos.

Per pirmuosius dvejus veiklos metus LNF vardas nebuvo dažnai minimas, todėl gal pernelyg nesuklysime sakydami, kad tai buvo tylos ir brendimo metai. Brendimas, atrodo, baigėsi ir prasideda rimti darbai. Jie galbūt bus susiję ir su naujo prezidento išrinkimu - dėl didelio užimtumo iš prezidento pareigų atsistatydino teisininkas Jonas Vaškevičius. Naujuoju prezidentu šių metų balandį išrinktas vėl teisininkas - silpnaregis Anatolijus Novikovas Anatolijus Novikovas. Kaip sakė A. Novikovas, vienas svarbiausių ir artimiausių darbų - įstoti į Europos neįgaliųjų forumą, t. y. asociaciją, vienijančią įvairių šalių nevyriausybines neįgalių žmonių organizacijas. Europos neįgaliųjų forumas suinteresuotas, kad visose dešimtyje valstybių, ES kandidačių, veiktų stiprūs nacionaliniai neįgaliųjų forumai. Gegužės 21 - 25 d. Graikijos sostinėje Atėnuose vyks Europos neįgaliųjų forumo kongresas, jame dalyvaus ir trys Lietuvos atstovai. Kongrese, be kitų, bus aptarti LNF stojimo į šią Europos neįgaliųjų asociaciją klausimai.

Birželio 27 - 28 d. LNF Vilniuje rengia tarptautinę konferenciją "Žmonių su negalia diskriminacija švietimo srityje ir lygių galimybių sudarymas". Konferencijoje dalyvaus Europos neįgaliųjų forumo ekspertai. Jie supažindins, kaip minėtos problemos sprendžiamos Europos Sąjungos valstybėse. Bus pateikiama ir Švedijos praktika sprendžiant neįgaliųjų švietimo klausimus.

Neseniai LNF išleido mokomąją medžiagą "Žmogus su negalia ir jo teisės". Leidinyje aptariama žmogaus teisių istorija ir raida, įvairių valstybių požiūris į jas, neįgaliųjų teisės bendrame žmogaus teisių kontekste. Kaip sakė A. Novikovas, tai pirmasis tokio pobūdžio leidinys, ateityje jų turėtų pasirodyti ir daugiau.

Europos valstybių patirtis rodo, kad, šioms valstybėms jungiantis į vientisą ekonominę ir politinę sąjungą, spartėjant globalizacijos procesams, atskiroms gyventojų grupėms vis aktyviau išmokstant ginti savo interesus, tokių neįgalių žmonių reikalus ginančių asociacijų vaidmuo kaskart didės. Didės šis vaidmuo ir siekiant, kad socialinėms reikmėms tektų kuo didesnė "pyrago", kuris vadinasi valstybės biudžetas, dalis.

"M.Ž." informacija

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]