RENGINIAI

Regina ALIŠAUSKAITĖ

UKMERGĖJE KVEPĖJO BLYNAIS


Tą antradienį, kai mieste šurmuliavo persirengėliai ir rūpestingai vijo iš kiemo žiemą, o namuose buvo kepami blynai, nes tądien buvo Užgavėnės, blynais kvepėjo ir Ukmergės aklųjų ir silpnaregių liaudies dainos ansamblio "Smiltelė" repeticijų salė. "Repeticija" buvo išties nepaprasta: dalijomės ne tik blynais bei gardumynais, kuriuos kiekvienas dalyvis kartu su savo gera širdimi ant stalo padėjo, bet ir gera nuotaika bei šypsenomis, pražydusiomis mūsų veiduose. Renginyje dalyvavo LASS Ukmergės rajono organizacijos pirmininkas Juozas Kačinskas su žmona Alma bei pirmininko talkininkė Asta Girnienė.

Šį rudenį sueis 20 metų, kai panašios šventės po vienu stogu suburia rajono saviveiklininkus. Be Lietuvos aklųjų bibliotekos Ukmergės filialo veiklos ir šio liaudies dainos ansamblio "Smiltelė" gyvavimo, nebūtų kad ir labai nedidelio, bet vis dėlto lietuviškos kultūros tradicijų židinio Ukmergės aklųjų ir silpnaregių bendruomenės gyvenime.

Nuostabu, kad metai, dovanodami žmogui patirtį, nesendina jo širdies. Apdovanotos ne vien muzikavimo talentu, bet ir ypatingu kūrybingumu, kruopštumu ir meile rankdarbiams mūsų dainininkės Elena Liutkonienė ir Emilija Urbonavičienė, dalyvavusios ne vienoje rajono ir respublikinėje parodoje, mėgstančios muziką ir poeziją Danutė Grušeckienė ir Natalija Subačienė.

Nė vieno iš šių žmonių gyvenimas nelepino, bet skirdami visą savo laisvalaikį dainai, jie patys save apdovanojo gyvenimo įprasminimu, savo vertės supratimu, bendravimo džiaugsmo branginimu, todėl susitikimai su liaudies dainos ansamblio nariais kaskart praturtina optimizmu ir mokėjimu džiaugtis kiekviena diena.

Per Užgavėnes mus aplankė čigonė persirengėlė Emilija Urbonavičienė, kuri pranašavo, kad ateis pavasaris ir bus Velykos, būrė visiems palankią ateitį.

Įspūdžiais dalijosi dainininkai Rapolas Grušeckis, Algis Liutkonis bei draugijos pirmininkas Juozas Kačinskas.

Šį sykį Užgavėnės sutapo su ansamblio dainininkės Danutės Grušeckienės jubiliejiniu gimtadieniu. Danutę sveikino ir prisiminė prabėgusius metus "Smiltelės" ansamblio vadovė Regina Ališauskaitė (su kolektyvu dirba nuo 1983 m.), savo kūrybos posmų paskaitė Natalija Subačienė, apie Danutės sielos jaunystę ir gražiąsias asmenybės savybes kalbėjo Asta Girnienė ir draugijos pirmininkas Juozas Kačinskas, geriausių linkėjimų siuntė ansamblio draugai Aldona Grigienė, Anelė Ališauskienė, Feliksas Dačkus.

Prisiminėme senąsias liaudies dainas, juokėmės, klausydami anekdotų ir linksmų gyvenimiškų istorijų.

Norėjosi su šiais žmonėmis būti ilgai ilgai, bet vakaro sutemos priminė, kad rytoj laukia nauja darbo diena ir skirstėmės namo, supratę, kad Užgavėnių blynai daug skanesni, kai valgomi malonioje draugijoje.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]