KAIP PELNOMĖS DUONĄ

 

BALDUS REMONTUOS SILPNAREGIŲ RANKOS


Kovo 14 dieną Vilniuje, prie Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro (Žemaitės g.21), atidarytos baldų remonto dirbtuvės. Jose dirba trys regėjimo negalią turintys jaunuoliai. Ta proga į keletą "Mūsų žodžio" klausimų sutiko atsakyti minėto centro direktorius Algimantas Arbočius.

- Kam apskritai reikėjo atidaryti tokias dirbtuves, kodėl jos pradėjo veikti prie jūsų centro?

- Vilniuje, Žemaitės g.21, savo klestėjimo laikais Lietuvos aklųjų draugija pradėjo statyti didžiulius kultūros rūmus ir biblioteką. Rūmai buvo pastatyti, bet nespėti įrengti. Žlugus planinei ekonomikai, kelerius metus jie stovėjo tušti ir nykūs. Dabar rūmai vėl atgyja, juose kuriasi aklųjų organizacijos, socialinės paskirties įstaigos. Ateityje, reikia manyti, jų įsikurs dar ne viena. Baldų remonto dirbtuvės nėra kokia ypatinga išimtis. Įsirengėme 130 kv. m patalpas ir pradėjome dirbti.

Kodėl nusprendėme remontuoti baldus? Prieš trejus metus Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre pradėta mokyti naujos - baldų apmušėjo - specialybės. Šį pavasarį mokslus baigia pirmieji regėjimo negalią turintys baldų apmušėjai - reikėjo pradėti galvoti apie tai, ką ir kaip jie dirbs. Nedidelės baldų remonto dirbtuvės - kaip tik tai, ko reikia šiems jaunuoliams, pradedantiems kabintis į gyvenimą.

G.Vilkevičių amato subtilybių moko V.Gvezdauskienė - Ar jaunuoliai dirbs vieni ar bent iš pradžių jiems kas nors padės?

- Jaunuoliai dirbs ne vieni, o padedami ir mokomi gerai matančių, patyrusių baldų remonto specialistų. Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras sudarė sutartį su individualia įmone "Romlirus". Mes įmonei penkerius metus lengvatinėmis sąlygomis nuomojame patalpas, o įmonė įsipareigoja išsaugoti tris vietas regėjimo negalią turintiems baldų apmušėjams. Žmonės galės keistis, o vietos - liks.

- Kodėl sutartį pasirašėte kaip tik su šia, o ne su kuria kita individualia įmone?

- Prieš dvejus metus, kai ieškojome, kur mūsų vaikinai galėtų atlikti praktiką, įmonės savininkas Romas Gvezdauskas vienintelis, be ilgų kalbų ar abejonių, sutiko juos priimti. Tada su šia įmone ir pradėjome bendradarbiauti. Įmonė veikia jau 12 metų, jos savininkas R. Gvezdauskas turi trisdešimties metų baldininko patirtį - mums, šio darbo pionieriams, visa tai tik į naudą.

- Akivaizdu, kad baldų remonto dirbtuvėse remontuojami baldai, o ne, sakysime, automobiliai. Ir vis dėlto, ko gali tikėtis potencialūs dirbtuvių klientai? Kokius darbus atlieka regėjimo negalią turintys vaikinai?

- Dirbtuvėse remontuojami minkšti baldai: jeigu reikia, taisomos medinės dalys, keičiamos susidėvėjusios spyruoklės, apmušalai. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad mūsų vaikinai dirba ne kokiais pagalbiniais darbininkais, o tikrais baldų apmušėjais. Kol kas gauna minimalų atlyginimą, visa kita - jų rankose.

- Jeigu žmogus, perskaitęs šį interviu, staiga prisimintų, kad namuose turi remontuotiną baldą...

- Tuomet jis turėtų apsilankyti mūsų dirbtuvėse arba paskambinti Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro telefonu 231 06 33. "Romlirus" atstovai atvyks į namus, apžiūrės baldą, susitars dėl kainos. Šeimininkui pačiam nereiks baldo nei nuvežti, nei parsivežti. Aklųjų bendruomenės nariams taikoma 20 proc. nuolaida.

Alvydas VALENTA

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]